Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Fraaie totaaloplossing voor blikvanger Sluishuis
Cantileverwanden met ondersteuning.

Fraaie totaaloplossing voor blikvanger Sluishuis

Een echte eyecatcher – zo mag je Sluishuis in Amsterdam wel noemen. Dit nieuwe appartementencomplex is door zijn vorm en locatie boven het water een behoorlijke bouwkundige uitdaging. Bouwcombinatie VORM en BESIX Nederland koos voor Doka als partner voor de bekistingen en ondersteuningen. Een fraai staaltje intensieve samenwerking.

Tussen de dichte bebouwing van de binnenstad en het weidse landschap wordt aan de rand van de Amsterdamse wijk IJburg Sluishuis gerealiseerd. Een opmerkelijk ‘landmark’ van het bekende Deense architectenbureau BIG in samenwerking met BARCODE Architects uit Rotterdam. Sluishuis, met een omvang van 46.000 m2 omvat 442 appartementen en geeft een compleet nieuwe betekenis aan het begrip wonen aan het water. 

Bijzondere vorm

Het appartementencomplex bestaat in de basis uit vier delen die gezamenlijk een vierkant, open blok vormen dat op het water lijkt te drijven. Van de vier zijden, lopen er twee van boven schuin naar beneden af; de andere twee zijden lopen van onder schuin naar boven waardoor het gebouw voor het oog uit het water lijkt te worden opgetild. Hierdoor ontstaat een open, transparant gebouw dat vanuit ieder gezichtspunt anders lijkt te zijn. Omdat het gebouw stapsgewijs lager wordt in de richting van de wijk IJburg, is een natuurlijke overgang naar de kleinschaligere omliggende bebouwing een feit.

Uitkragingen als uitdaging

Sluishuis wordt ontwikkeld door de ontwikkelcombinatie VORM en BESIX RED. Naast de 442 appartementen omvat de bouw ook een ondergrondse parking van twee verdiepingen onder de zeespiegel, aanlegplaatsen voor boten en commerciële ruimte. Het bijzondere ontwerp van het gebouw met verschillende uitkragingen brengt forse uitdagingen met zich mee. “De grootste daarvan zijn de cantileverwanden en de bijbehorende ondersteuning”, aldus Dirk Michiels, hoofduitvoerder bij BESIX Nederland.

Vroegtijdige samenwerking

Voor de bekistingen en ondersteuningen koos bouwcombinatie VORM en BESIX  Nederland voor Doka. Dirk Michiels legt uit: “Naast het vertrouwen in de langdurige samenwerking die wij met Doka hebben, beschikt zij ook over de kennis die voor dit project nodig is. Voor het uitkragende gedeelte van het gebouw was een bijzondere oplossing vereist. Die hebben we samen met Doka ontwikkeld, waarbij we uitstekend konden terugvallen op de kennis en ervaring van de engineering-afdeling van Doka.” 

Slimme oplossing

Omdat Doka al vanaf een vroeg stadium bij het project werd betrokken, kon mee worden gedacht over de meest geschikte bouwmethodiek. Daarbij is veel aandacht gegeven aan het ontwikkelen van een slimme oplossing voor de schuine wanden. Op basis van het Top50 bekistingssysteem werd voor de schuine wanden een schuifbare oplossing ontwikkeld. Deze werd gecombineerd met een Truss-tafelbekisting. Deze  relatief lichte bekisting kan snel en flexibel worden opgebouwd en leent zich uitstekend voor ondersteuning van uitkragingen. Daarnaast werden op grote schaal ook Doka paneel- en kolombekistingen, vlonders en vloerondersteuningen ingezet.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details