01:08
06-10-2019

Fraaie renovatiekozijnen in de klassieke kleur geel

Een belangrijk onderdeel van de transformatie van landgoed De Klokkenberg is de vervanging van de kozijnen. Deze bepalen immers voor een belangrijk deel de uitstraling van de vernieuwde Klokkenberg. V.P.G. Aluminium Kozijnen selecteert hiervoor het renovatiekozijn SL 38 van Van Reynaers in de klassieke kleur geel.

In totaal gaat het om zo’n 1.000 kozijnen. “Oftewel ruim 3.000 m2”, rekent Richard van Zanten, algemeen directeur van V.P.G. Aluminium Kozijnen, voor. “Vanwege dit grote aantal en de status van Rijksmonument was een goede voorbereiding essentieel. Om deze reden maakte V.P.G. Aluminium Kozijnen eerst een ontwerptekening en vervolgens een proefraam, dat zij ter goedkeuring voorlegde aan Schonck, Schul & Compagnie, de architect en de welstandscommissie. Pas toen iedereen akkoord was met het voorstel, zette V.P.G. Aluminium Kozijnen de productie in gang.”

Opvallend is de roedeverdeling van de kozijnen.

 

Proefraam

Een belangrijke eis van de Welstandscommissie is dat de renovatiekozijnen enigszins verdiept in de gevel worden geplaatst en dat zij slanke raamprofielen hebben. In dat geval sluiten de SL 38- renovatiekozijnen naadloos aan op de voormalige kozijnen. “Een proefraam is dan de beste oplossing”, weet Van Zanten. “Iedereen kan dan zien hoe het kozijn er in werkelijkheid uitziet en niemand komt meer voor verrassingen te staan tijdens de uitvoering.” Het proefraam voor De Klokkenberg werd door alle partijen in één keer goedgekeurd.

Antiek geel

De kleur van de kozijnen – antiek geel – is speciaal voor De Klokkenberg ontwikkeld. Voor regulier schilderwerk is de kleur wel verkrijgbaar, maar niet voor het moffelen van aluminium kozijnen. Van Zanten: “In feite gebeurt alles in de fabriek van V.P.G.. Hier wordt het aluminium in grote lengtes aangeleverd, waarna wij deze met zagen, boren en schroeven bewerken tot een kant-en-klaar kozijn. Op de bouwplaats zelf gebeurt alleen nog de montage en het beglazen. Opvallend zijn de kozijnen met de ‘Wiener Sprossen’, de roedeverdeling die het raam in kleine vakjes verdeelt. En ook op de twee grote vouwwanden in de achtergevel zijn we best trots.”  

Tekst: Het tekstbureau
Beeld: Schonck, Schul & Compagnie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Vakkundig slopen op een boeiende locatie

Voor alle asbestverwijderingswerkzaamheden en het sloopwerk in landgoed De Klokkenberg is Van Caam Asbestverwijdering en Sloopwerken verantwoordelijk. Het bedrijf is al vanaf het prille begin betrokken bij het project en kon zo met eigenaar Schonck, Schul en Compagnie en aannemer Aan de Stegge meedenken over de beste methodiek.

“We zijn begonnen met het Zusterhuis”, vertelt Jeroen Kouters, directeur van Van Caam Asbestverwijdering en Sloopwerken. “Daarna volgden de Vrouwenvleugel, het Economiegebouw en de Mannenvleugel. Daarnaast verrichtten we werkzaamheden aan het Schoolgebouw, boerderij Schoondonck, Het Ketelhuis en het NUTS-trace.”

Voor Kouters is de transformatie van landgoed De Klokkenberg in veel opzichten een boeiend project. “Om te beginnen is het een monumentaal pand. Tijdens onze stripwerkzaamheden komen we allerlei onverwachte dingen tegen, zoals prachtige muurschilderingen. Het project is ook groot en omvangrijk. Een regulier project duurt voor ons drie tot twaalf weken. Nu heeft een aantal van onze medewerkers in 2018 hier hun kerstpakket ontvangen en – zoals het er nu uitziet – krijgen zij dat dit jaar weer op De Klokkenberg. Het project doet aanspraak op onze professionaliteit. We merken dat er vertrouwen is ontstaan in onze manier van werken, waardoor er steeds meer werkzaamheden onze kant op komen. Ten slotte is De Klokkenberg een prachtige locatie. Regelmatig als we hier ’s morgens aankomen, zien we hier hertjes lopen. Dat wil je toch niet missen?”


Een modern, geïsoleerd dak met de oorspronkelijke uitstraling

Onderdeel van de transformatie van landgoed De Klokkenberg was de complete dakrenovatie, inclusief de montage van de dakvensters van de appartementen. Het oude dak was niet geïsoleerd en in matige conditie. Aan Dakdekkersbedrijf Groesbeek de uitdaging om het dak te renoveren volgens de actueel geldende normen én om de planning en kwaliteit te bewaken.

“We hebben eerst het dak compleet gedemonteerd tot aan het bestaande dakbeschot”, vertelt Jens Peters, mede-eigenaar van Dakdekkersbedrijf Groesbeek. “Vervolgens hebben we het dakbeschot schoongemaakt, de constructie opnieuw opgebouwd en deze voorzien van een secundaire waterkering, oftewel een dampdoorlatend spinvliesfolie. Daarna hebben we het dak weer opgebouwd en gedekt met de bestaande dakpannen. Zo bleef de oude uitstraling behouden en waren we duurzaam bezig.”

Valbeveiliging

Op de nok van het dak van de vrouwenvleugel plaatste Dakdekkersbedrijf Groesbeek bovendien een flesst-systeem. Dit valbeveiligingssyteem is kostbaar in de aanschaf, maar verdient zichzelf later terug. Peters: “Mocht er in de toekomst onderhoud gepleegd moeten worden aan het dak waarbij valbeveiliging noodzakelijk is, dan kan dit op een eenvoudige manier zonder complete steigers rondom het dak te plaatsen. Het aanlijnsysteem zorgt ervoor dat de mensen veilig hun werk kunnen doen. En de opdrachtgever kan fors bezuinigingen op zijn valbeveiliging.”

Stedenbouw partners