Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
FonQ, Utrecht | ‘Bouwen volgens BREEAM ‘Very Good‘ vraagt dagelijks brede aandacht’

FonQ, Utrecht | ‘Bouwen volgens BREEAM ‘Very Good‘ vraagt dagelijks brede aandacht’

Met een nieuw distributiecentrum kan online warenhuis fonQ de slagen maken waar ze al lang naar uitgekeken heeft. Ze krijgt dan alle werkzaamheden onder een dak, waardoor ze nog sneller aan de wensen van haar klanten kan voldoen.     

Het nieuwe distributiecentrum van fonQ wordt gebouwd op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Het dc krijgt een vloeroppervlak van 22.000 m2. Dat is twee keer zoveel als het aantal vierkante meters dat fonQ tot nu toe tot haar beschikking heeft. Hiermee kan zij de vier versnipperde magazijnruimtes op Lage Weide achter zich laten en een flinke efficiency-slag maken. Bovendien kan zij haar marktpositie op de Belgische markt versterken. Begin maart 2019 is het nieuwe DC klaar voor gebruik.

Indeling
De vorm van het pand gaat mee in de vorm van het perceel. Zo wordt de grond optimaal benut. Over de inrichting kon fonQ volop meedenken. Dit resulteerde in een pand, waarin warehouse en kantoor op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden zijn. Het warehouse telt 28 laaddocks, die door de donkergrijze kleur bescheiden aanwezig zijn. Het gedeelte boven de laaddocks is bekleed met wit-metallic gevelpanelen en valt hierdoor juist in het oog. Aan de binnenzijde is het warehouse ingericht met palletstellingen, een picking tower met legbordstellingen en een geautomatiseerd gedeelte. Aan de zichtzijde bevindt zich het kantoor met entree en showroom.

Vriendelijke uitstraling
“De architect maakte een ontwerp waarbij kantoor en warehouse vloeiend in elkaar overlopen en maakte daarbij zoveel mogelijk gebruik van rondingen”, vertelt Franco Nooijen, bedrijfsleider van Wouters Schijndel. “Hiermee gaf hij het pand een vriendelijke uitstraling. Het kantoor heeft veel glas, waardoor ook de constructie zichtwerk werd en dat vroeg intensieve samenwerking met architect en aannemer. Het kantoor en de entrees aan oost- en westzijde zijn geheel afgestemd op de wensen van fonQ.”

FonQ


Bouwtijd
Om het pand tijdig op te kunnen leveren, moest Aannemingsbedrijf Wouters Schijndel de bouwwerkzaamheden strak op elkaar laten aansluiten. “Vooral in het beginstadium was dat merkbaar”, vertelt projectleider Geert van Doorn. “Om tijd te winnen werd op hetzelfde terrein tegelijkertijd gesloopt, bouwrijp gemaakt en geheid, terwijl er ook nog volop aan het ontwerp gesleuteld werd. Als er beslissingen moesten worden genomen, zaten we er bovenop. Deze mochten niet tot vertraging leiden. Met het weer hebben we tot nu toe geluk. Nu we te maken hebben met kou en neerslag komt de planning voor het storten van de vloeren enigszins in het gedrang.”

Industriële uitstraling
Niet alleen het warehouse, ook het kantoorgedeelte kreeg een industriële uitstraling. De installaties zijn volledig in het zicht gebleven. “Dat klinkt simpeler dan het is”, vertelt Nooijen. “Er komt meer bij kijken dan de systeemplafonds laten vervallen. Zo is de afwerking van de installaties aanzienlijk fraaier dan wanneer deze worden weggewerkt. Ook moesten er hulpmiddelen komen voor de akoestiek. De oplossing hebben we gevonden in akoestische eilandenplafonds.”

BREEAM ‘Very Good’
Het pand voldoet ook aan de duurzaamheidsambitie van fonQ en Somerset. Voor Somerset Capital Partners is het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ standaard. “Dat vraagt onze dagelijkse aandacht”, vertelt Van Doorn. “We monitoren voortdurend of we het benodigde aantal punten halen. Het speelt een rol bij de bouwplaatsinrichting, bij de manier waarop je met je mensen omgaat, bij de verlichting, de ventilatie, de isolatiewaarden en de materiaalkeuze. Het geeft bouwen een extra dimensie en verbetert de kwaliteit van het pand.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details