02:00
16-07-2018

Flexibel klimaatplafond biedt thermisch, akoestisch én ruimtelijk comfort

Het voormalige VROM-gebouw aan de Rijstraat 8 in Den Haag is de afgelopen jaren getransformeerd tot een multifunctioneel rijkskantoor. Het gebouwconcept van Jan Hoogstad uit de jaren tachtig is daarbij versterkt met onder meer een nieuwe, transparante kopgevel, een publieke plint, de verbreding van de passage en een compleet nieuwe indeling. En ook energetisch is het gebouw geoptimaliseerd. In de ruggengraat van het rijkskantoor heeft specialist in metalen klimaatplafonds Interalu 32.000 m² Easy-KlimaPlus®-klimaatplafonds met een inbouwhoogte van slechts 50 mm geïnstalleerd, die zorgen voor een optimaal thermisch, akoestisch én ruimtelijk comfort.

De transformatieopdracht is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf uitgevoerd door MTC PoortCentraal, een samenwerkingsverband van BAM en ISS, die in verschillende teams de werkzaamheden hebben opgepakt. “In onderaanneming van Muller Afbouwgroep en op basis van het voorlopige ontwerp van Bestek-44 hebben wij de productie, levering en montage van de klimaatplafonds in de twee H’s en het nieuwe kopgebouw voor onze rekening genomen”, vertelt Jaap Koning, Business Development Manager bij Interalu. “Gekozen is voor ons Easy-KlimaPlus® lamellensysteem, dat zich kenmerkt door een hoge flexibiliteit, een lage inbouwruimte en ongeëvenaarde akoestische kwaliteiten. Dankzij onze klimaatplafonds zijn geen radiatoren meer nodig. Hoge temperatuur koeling en lage temperatuur verwarming zijn slim in één systeem gecombineerd en dankzij de horizontale isolatiematten van steenwol en subtiele perforatie van de lamellen zijn de akoestische prestaties uitstekend. Nagalm is er nauwelijks. Dankzij een lage inbouwhoogte van 50 mm vanaf het plenum is het systeem zeer geschikt voor renovatieprojecten. Daarbij wordt met onze klimaatplafonds een flexibele indeelbaarheid in de toekomst gegarandeerd.”

Optimale flexibiliteit
“Easy-KlimaPlus® past in elke ruimte: vierkant, rechthoekig of rond en alles daar tussenin”, illustreert Koning. “De flexibiliteit van het systeem is enorm. In onze eigen fabriek in Antwerpen worden de panelen exact op klantmaat geproduceerd. Vervolgens wordt het systeem zodanig gemonteerd dat in de toekomst eenvoudig wanden toegevoegd of verwijderd kunnen worden, zonder dat grote aanpassingen aan het klimaatplafond nodig zijn. Niet voor niets hebben we al meer dan 2,5 miljoen m² van dit systeem geïnstalleerd.”

Comfortklasse A
Net als in de meeste overheidsgebouwen werd ook in het rijkskantoor aan de Rijnstraat comfortklasse A gevraagd. Koning: “Klimaatplafonds zijn één van de weinige systemen die hierin kunnen voorzien. Gebruikers ondervinden geen hinder van tocht of warme luchtblazers en temperaturen en luchtvochtigheid kunnen perfect gecontroleerd worden. Doordat de waterleidingen van onze klimaatplafonds verdeeld liggen over de volledige oppervlakte van het (actieve) plafond, worden temperatuur, koeling of verwarming egaal en van muur tot muur over de gehele ruimte verdeeld.”

De ultradunne lamellen van Interalu, uitgevoerd in RAL 9010 (wit) zijn tussen eind 2015 en eind 2016 gemonteerd. “Allereerst hebben we een draagstructuur aan de onderzijde van de betonvloeren bevestigd, gevolgd door de steenwolisolatie en het leidingenwerk”, vertelt Koning. “Tot slot zijn de 225 mm brede lamellen aangebracht. De stalen lamellen zijn eenvoudig uitneembaar. Hierdoor wordt het onderhoud – dat integraal onderdeel uitmaakt van ons contract – vergemakkelijkt.”

Over Interalu
Interalu is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in metalen klimaatplafonds. Naast het hoofdkantoor in Antwerpen heeft het familiebedrijf vestigingen in Luxemburg, Nederland en Frankrijk. Koning: “Doordat we de ontwikkeling, productie, montage en onderhoud in eigen huis hebben, kunnen we een hoge kwaliteit en flexibiliteit garanderen. Elk Interalu klimaatplafond is een Belgisch, duurzaam kwaliteitsproduct met een minimale ecologische impact. Grondstoffen worden zo dicht mogelijk bij huis ingekocht en bij de productie wordt sec gebruikgemaakt van eigen groene stroom en duurzame, milieuvriendelijke technieken. Staal is een ecologisch verantwoord, duurzaam materiaal dat in zeer hoge mate recyclebaar is. Omdat er enkel op maat geproduceerd wordt, wordt afval tot een minimum beperkt.”

Tekst | Lieke van Zuilekom     Beeld | Bart Gosselin Photography


INTERALU
Driemanssteeweg 174
3084 CB Rotterdam

T  +31 (0)76 513 99 97
info@interalu.eu
www.interalu.eu

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners