Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Flatgebouwen regen- en luchtdicht maken zonder steigers
Pre-Seal LF en EPDM Soft.

Flatgebouwen regen- en luchtdicht maken zonder steigers

Samen met Machiels Building Solutions heeft Celdex, producent van afdichtingsproducten voor luchtdicht bouwen, ervoor gezorgd dat de gevels van zes appartementencomplexen in Utrecht regen- en luchtdicht zijn. De montage vond plaats zonder het gebruik van steigers.

In het eerste kwartaal van 2022 vindt de oplevering plaats van woningbouwproject ‘De Kwekerij’ in Utrecht. In zes gebouwen worden in totaal 244 huurwoningen voor starters gerealiseerd. Het Belgische bedrijf Machiels Building Solutions, producent van HSB-gevelelementen, vroeg Celdex in het najaar van 2020 om mee te denken over de regen- en luchtdichtheid van deze woningen. “We werken al enkele jaren samen met Machiels”, vertelt Celdex-productmanager Henny van der Heijden. “Machiels weet dat we ons graag opstellen als kennispartner om woningen regen- en luchtdicht te maken.”

De gang naar de tekentafel zorgde voor de ontwikkeling van een concept op maat dat zorgdraagt voor regen- en luchtdichte prefab bouwelementen. “Ons concept Dichtgarant is inmiddels bewezen. Hiervoor hebben we onder meer butyltapes, Pre-Seal LF en EPDM Soft naar de fabriek van Machiels gebracht om op de gevels toe te passen. Vanuit de fabriek gingen de prefab bouwelementen met afdichtingsproducten naar Utrecht”, legt Van der Heijden uit.

Bouwen zonder steigers

In Utrecht werden de elementen aan de zes gebouwen gemonteerd, zonder gebruik te maken van een steiger. Een goede keuze, vindt Van der Heijden. “Zeker als je kijkt naar het resultaat. Een steiger kost niet alleen veel geld en ruimte, maar kan ook voor beschadigingen aan een – in dit geval – gevel van gepoedercoat metaal zorgen. Door te bouwen zonder steigers voorkom je het risico op beschadigingen.”

Vlak na de zomervakantie zijn deze montagewerkzaamheden van start gegaan en naar verwachting lopen ze door tot en met het eerste kwartaal van 2022. De zes appartementencomplexen worden toren voor toren opgeleverd. Bij aanvang van de werkzaamheden volgt altijd een zogeheten toolboxmeeting voor de aandachtspunten bij de montageploegen. “Steekproefsgewijs zijn we ook bij de montage aanwezig. Deze bouwopnames met aandachtspunten worden digitaal vastgelegd en gedeeld met de betreffende partijen, om al te voldoen aan de nieuwe regels voor kwaliteitsborging.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details