Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Fenemaplein Zandvoort:  Van verhard parkeerdek naar groen gebruiksdak

Fenemaplein Zandvoort: Van verhard parkeerdek naar groen gebruiksdak

Het Fenemaplein in Zandvoort is herontwikkeld tot een duinlandschap dat evenementen kan faciliteren. Een uitdagende opdracht, waarvoor Nophadrain als ontwikkelaar van groen- en gebruiksdaksystemen de technische oplossingen heeft geleverd. Sales Director Pieter Wesselink: “In samenwerking met gemeente, landschapsarchitect en aannemer is gekozen voor drainagesystemen die zijn afgestemd op de eindinrichting: beplantingsvakken met helmgras, halfverharde paden en betonverharding toegankelijk voor voetgangers en personenwagens.”

Het Fenemaplein is één van de oudste gebruiksdaken van Nederland, aanvankelijk een 5.000 m² groot verhard plein op het dak van een parkeergarage daterend uit de jaren zestig, gesitueerd aan de Zandvoortse boulevard. Uitgangspunt voor de herinrichting, de afgelopen winter voltooid, is het creëren van een organisch duinlandschap dat evenementen kan faciliteren en een nadrukkelijke samenhang heeft met de boulevard.

Naar een ontwerp van MTD Landschapsarchitecten zijn organisch gevormde beplantingsvakken met helmgras en vakken met een schelpachtige halfverharding aangelegd, omgeven door een strak kader van zandkleurige betonverharding met een golfpatroon. Drie brede trappartijen verzorgen de toegankelijkheid van het plein vanaf de lager gelegen boulevard.

Voorafgaand aan de aanbesteding was Nophadrain, specialist in groen- en gebruiksdaken, al in beeld om de technische ontwerpaspecten van het drainagesysteem en de gehele opbouw van het gebruiksdak vorm te geven. “Wij beginnen waar de dakdekker ophoudt. Die zorgt dat het dak waterdicht is door het aanbrengen van een dakbedekkingssysteem. Wij adviseren vervolgens op basis van het gewenste eindbeeld, de constructie en het afschot hoe het hemelwater op de beste manier kan worden afgevoerd en vastgehouden.”

Duurzaam ruimtegebruik

Voor de opbouw van het berijdbare gedeelte is gekozen voor het ND 600 Drainagesysteem: een noppenfolie met extreem hoge druksterkte (circa 1.200 kPa) waarop een monofilament filterweefsel is verlijmd. De specifieke samenstelling van dit drainagesysteem voorkomt de opbouw van hydrostatische druk op het dakbedekkingssysteem en beschermt deze tegen mechanische belastingen die veroorzaakt worden door personenwagens of grote groepen voetgangers. Voor de opbouw van de beplantingsvakken met zand en helmgras is het ND 5+1 Drainagesysteem ingezet. “Dit product kan tot circa 5,8 l/m² water bufferen in zijn hoge noppen. Daarnaast zorgt de hoge nop bij daken met weinig tot geen afschot dat het overtollige water niet op het dakbedekkingssysteem blijft staan. Bovenop het drainagesysteem zijn de ND WSM-50 Waterreservoirplaten geplaatst. Deze minerale steenwolplaten zorgen voor nog meer waterbuffering (circa 40 l/m²) en geven het regenwater via een capillaire werking door aan de vegetatie. De platen hebben bij dit project een filterfunctie voor het bovenliggende fijne duinzand. Zo kunnen de dakafvoeren of filterlagen niet verstoppen.”

“Door een advies op maat te geven, hebben we met onze kennis en kunde het gewenste eindresultaat van de architect en de opdrachtgever kunnen bereiken”, zegt Wesselink. “De wenselijkheid van gebruiksdaken neemt toe vanwege de ruimtelijke verdichting, alsmede de klimaatverandering.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details