Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Family Entertainment Center Zero 055 | Apeldoorn

Family Entertainment Center Zero 055 | Apeldoorn

Bouw en techniek samengevoegd

Slimme beslissingen houden budget binnen de perken 

Snelheidsduivels in Apeldoorn en omstreken moeten nog even geduld hebben. Maar in juli van dit jaar kunnen zij in het nieuwe Zero 055 hun hart ophalen. In dit Family Entertainment Center vinden zij dan onder andere een binnen- en buitenkartbaan, een Lasertag-ruimte, een Multi Escaperoom en Fluo-bowlingbanen. En dat ‘all electric’.

Voor het ontwerp en de bouw van Family Entertainment Center Zero 055 in Apeldoorn ging Accres in gesprek met Bouwbedrijf Nieuwenhuis. Hier vond zij architect, constructeur, calculator én aannemer onder één dak. Deze nam de attracties als uitgangspunt en ontwierp het gebouw eromheen. Jacob Kolk, algemeen directeur van Bouwbedrijf Nieuwenhuis: “Omdat we alles onder één dak hebben, kunnen we in één keer een all-in prijs afgeven of – in hedendaagse termen  – één bedrag voor ‘Design & Build’.” Inmiddels is de bouw in volle gang. 

Family Entertainment Center Zero 055

Strak budget
Om zich te oriënteren, bracht Bouwbedrijf Nieuwenhuis eerst een bezoek aan soortgelijke centra. Spanje telt veel van dit soort entertainmentcentra, maar in Nederland zijn deze betrekkelijk zeldzaam. Vervolgens moest Nieuwenhuis een soortgelijk centrum ontwerpen binnen het gegeven budget. “Opdrachtgever Accres is vooral gericht op sportaccommodaties.  Voor het totale bouwplan werkt zij samen met een investeerder. Dit betekende voor ons dat er geen enkele rek zat in het budget. Door het ontwerp compacter te maken en de kartbaan twee keer door een hoog gedeelte van het gebouw te laten lopen, lukte dat.”

Duurzaamheid
Een andere uitdaging voor Bouwbedrijf Nieuwenhuis was duurzaamheid. Opdrachtgever en investeerder wilden – zoveel als mogelijk – een zelfvoorzienend pand. Kolk: “Om dit te bereiken, voorzien we het pand van zonnepanelen die de energie leveren voor bijvoorbeeld het laden van de elektrische karts, LED-verlichting en het beheer van het pand. Hier hebben we de constructie van het dak op aangepast. Deze is nu berekend op het eigen gewicht van het dak en het extra gewicht van de zonnepanelen.” Verder bouwt Bouwbedrijf Nieuwenhuis met een hoge luchtdichtheid. De aansluitingen van wanden, kozijnen en daken worden met zorg gerealiseerd. “We hebben daarvoor certificaten als ‘Keurhout’ en al veel ervaring met BREEAM en GPR.”

Family Entertainment Center Zero 055

Grote overspanningen
De kartbaan met zijn vele bochten vroeg om flinke ruimtes, die op hun beurt weer vroegen om grote overspanningen. Maar grote overspanning hebben hun weerslag op de prijs en dus ging de aannemer op zoek naar alternatieven. “We hebben de indeling zo slim mogelijk gekozen en de noodzakelijke kolommen strategisch geplaatst”, vertelt Kolk. “Wie nu de ruimte overziet, krijgt bijna de indruk dat het zonder kolommen is gebouwd. Toch is het gebouw ook toekomstbestendig. Met relatief kleine ingrepen kan het gebouw geschikt worden gemaakt voor andere bestemmingen.”  

Knowhow samenvoegen
Kolk gelooft in de manier van bouwen zoals deze is toegepast bij Zero 055. “Vroeger kwam een pand tot stand via opdrachtgever, architect, constructeur en installateur. Maar door technische en bouwkundige knowhow vanaf het eerste moment samen te voegen, blijkt binnen het taakstellend budget meer mogelijk met een beter resultaat. De ontwerptijd wordt korter, wat ook weer financieel positief uitwerkt. Ik signaleer nogal wat koudwatervrees op dit gebied, maar ik vermoed dat de hele bouwwereld deze kant opgaat. Opdrachtgevers die de sprong wagen, kijken doorgaans tevreden terug op de bouw­periode en blijken zich er goed bij te voelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details