Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Expeditiegebouw met 5 etages en vol constructieve hoogstandjes
De hal biedt straks 200.000 kubieke meter opslagruimte.

Expeditiegebouw met 5 etages en vol constructieve hoogstandjes

De afmetingen voor het nieuwe vrieshuis van Agristo zijn enorm. In de hal – met een voetprint van 55×125 meter en een hoogte van ruim 47,5 meter – kunnen bevroren producten worden opgeslagen in een ruimte van in totaal 200.000 kubieke meter.

De bestaande opslag- en expeditiemogelijkheden van Agristo waren aan uitbreiding toe. Om weer klaar te zijn voor de toekomst bouwt de producent van diepgevroren fritesproducten op dit moment een nieuw bedrijfspand in Tilburg, bestaande uit een expeditiegedeelte met zeven docks en een vrieshuis.

De ruimte voor de inrichting van een bouwplaats ontbreekt.

De fundering

Voor de fundering van de vrieshal gingen ruim 1.000 heipalen de grond in, met doorsnedes tot 60 centimeter. Deze werden afgedekt met een 20 centimeter dikke ondervloer en een isolatiepakket. “Dankzij deze isolatielaag blijven de temperaturen van het vrieshuis en het daaronder liggende grondpakket van elkaar gescheiden”, vertelt Maarten Buijvoets, projectleider van Remmers Bouwgroep. “Daarna waren we klaar voor de monoliet gestorte bovenvloer. Met een dikte van 100 tot 150 centimeter, een oppervlakte van ruim 7.000 vierkante meter én een hoge tijdsdruk was dit een serieuze uitdaging. Zeker toen we werden verrast met 20 millimeter neerslag. Het heeft aardig wat inspanning gevraagd om de vloer daarna weer mooi vlak te krijgen.”

De betonelementen worden op hun plaats gebracht met de kraan die in het bouwwerk staat.

Hoogstandje ruimtelijk inzicht

De expeditieruimte werd tot in de finesses in 3D geëngineerd en over deze prestatie kan Buijvoets zich nu nog verbazen. “Het lijkt een recht-toe-recht-aan ruimte”, vertelt hij hierover. “Maar bij de inrichting stonden de bedrijfsprocessen van Agristo centraal. Dit leverde rare hoeken op met vreemde constructies, onverwachte sparingen, raveelbalken en portaalconstructies. De prefab betonfabrikant die we hebben gecontracteerd, heeft het ontwerp in 3D uitgewerkt en het klopt tot op de millimeter. Ik heb veel constructies gezien; hier is een hoogstandje geleverd in ruimtelijk inzicht!” 

‘Hier is een hoogstandje geleverd in ruimtelijk inzicht!’

Bouwplaatsinrichting

Omdat het pand aan drie kanten tot de perceelgrens reikt, was er nauwelijks ruimte voor de inrichting van een bouwplaats, laat staan voor de plaatsing van een torenkraan. Daarom werd deze centraal in het gebouw geplaatst.  

Pas toen alle prefab betonelementen vanuit de U-vorm waren getransporteerd, werd de kraan daar verwijderd en werden resterende elementen vanuit de voormalige opstelplaats van de kraan naar binnen gehesen. De skid werd tijdens de bouw geplaatst op een verdiepingsvloer van de expeditie toen het dak er nog niet op zat. Hierna werd de
bouw afgewerkt.

“Het is ons vijfde vrieshuis”, vertelt Sven Gommers, Project Engineer van Agristo. “Dan weet je dat een bouwtijd van anderhalf jaar voor een project van dit formaat behoorlijk kort is. Eind 2022 beschikken we over een vrieshuis met ruimte voor 42.000 pallets met fritesproducten bij een temperatuur van -20°C. Acht robotkranen van 45 meter hoog doen hier dan het werk; dit zijn de hoogste in Europa. Uit brandpreventie wordt het zuurstofgehalte in het vrieshuis gereduceerd.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Agristo, Tilburg
  • Constructeur AMB, Tilburg en Delafontaine, Roeselaere
  • Architect Delafontaine, Roeselaere
  • Aannemer Remmers Bouwgroep, Tilburg
  • Installaties SKT, Ieper (B), Dematic, Antwerpen (B), SSI SCHÄFER, Oosterhout en Isocab Construct, Waregem (B)
  • Bouwperiode maart 2021 – november 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details