Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Exclusieve en energieneutrale huisvesting voor hightech bedrijf

Het volledige project is door Groothuis Bouwgroep in BIM geëngineerd en in 3D uitgewerkt, inclusief de installaties.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | RoosRos - Lucas van der Wee

8 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Producent en importeur van aandrijving, motion control en robotica ABI uit Haarlem heeft recent een gloednieuw bedrijfspand in gebruik genomen. Voor utiliteitsbegrippen een uiterst exclusief gebouw, met hoge eisen ten aanzien van uitstraling, duurzaamheid en comfort. Groothuis Bouwgroep stond aan de wieg van de nieuwe huisvesting en heeft het project volledig turnkey opgeleverd. 

Wiljan van der Heide, projectleider bij Groothuis Bouwgroep.

Het nieuwe gebouw is een ontwerp van RoosRos. Het concept bestaat volgens de architect uit een ruw blok metaal waar als het ware door middel van CNC-freestechniek uitsneden in zijn gemaakt. De architect maakt daarmee de vergelijking met de activiteiten die door ABI in het gebouw worden ontplooid. De entreezijde is direct zichtbaar bij het inrijden van de Minckelersweg, doordat het gebouw gedraaid op de kavel is gepositioneerd. Tevens is er volop aandacht voor duurzaamheid en een grote mate van transparantie. Zo is er vanuit de kantoren niet alleen zicht op de buitenwereld maar ook op het productieproces. Bijzonder voor een bedrijventerrein is bovendien de natuurlijke invulling van de kavel met veel groen.

Producent en importeur van aandrijving, motion control en robotica ABI uit Haarlem heeft recent een gloednieuw bedrijfspand in gebruik genomen.

GPR Gebouw

Het state-of-art bedrijfspand van ongeveer 7.000 m² voldoet volgens projectleider Wiljan van der Heide van Groothuis Bouwgroep aan de belangrijkste eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. “Een luchtdichtheidseis (qv10) van 0.14 is gewoon heel hoog voor een utilitair pand”, zegt hij. “We hebben dan ook gebruik gemaakt van GPR Gebouw, een digitaal meetinstrument om de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde te waarderen. Daarbij scoren we ver boven het niveau Bouwbesluit. Het pand is volledig zelfvoorzienend en zeer licht en ruim van opzet. Dat laatste bevordert ongetwijfeld de goede werksfeer.”

Bijzonder voor een bedrijventerrein is de natuurlijke invulling van de kavel met veel groen.

Verre van standaard

De ruggengraat van het gebouw is volgens Van der Heide in de basis relatief eenvoudig gehouden met een staalconstructie en kanaalplaatvloeren. “Het is juist de voor utiliteitsbegrippen luxueuze gevelbekleding die het gebouw zo ‘spannend’ maakt, met vele rondingen, zetwerk, uitsneden, overkragingen en speciale lichtstraten in de productieomgeving. Verre van standaard dus en best een uitdaging om het allemaal wind- en waterdicht te maken. Het volledige project hebben we in BIM geëngineerd en in 3D uitgewerkt, inclusief de installaties. Hierop hebben we bovendien onze partners geselecteerd om vroegtijdig al de nodige clashsessies te organiseren voor een optimaal eindresultaat.”

Vanuit de kantoren is er niet alleen zicht op de buitenwereld maar ook op het productieproces.

In het voorjaar van 2020 is Groothuis Bouwgroep gestart met de bouw. Van der Heide: “We zijn al met al ruim een jaar bezig geweest. We kunnen hier echt spreken van een turnkey project, want hebben zelfs de interieurmeubels, vloerbedekking, kantine en keuken meegenomen in onze scope. Een kleine twee weken na de sleuteloverdracht in mei van dit jaar was ABI al ‘up and running’ in het nieuwe pand. De opdrachtgever was dan ook zeer tevreden over het verloop van het project en heeft onze samenwerking beoordeeld met een 9.5. Een prachtig resultaat.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details