Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Excellente gevels: groots in duurzaamheid en een lust voor het oog
Ook de gevels van het renovatieproject aan de Koningskade in Den Haag worden op duurzame wijze vernieuwd.

Excellente gevels: groots in duurzaamheid en een lust voor het oog

Scheldebouw is al ruim 60 jaar hét adres voor excellente gevels, die over de hele wereld te vinden zijn. “Jaarlijks leveren wij meerdere grote projecten op”, vertelt CEO Jalal Fitoury. “Dit heeft een mooie referentielijst opgeleverd, met iconische (hoogbouw)projecten zoals de Shard in Londen (UK), de Varso Tower in Warschau (Polen), ONE Bishopgate Plaza in Londen (UK), de MOL Campus in Budapest (Hongarije) en het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. Sinds onze oprichting in 1958 zijn we uitgegroeid tot een vaste partner van toparchitecten en ontwikkelaars uit de hele wereld. Veeleisende opdrachtgevers, die zich voortdurend willen onderscheiden. De gevels zijn voor hun gebouwen beeldbepalend.”

“Wij vertalen de ontwerpideeën van de architect steevast naar een technisch haalbare en maakbare gevel, die tot in detail voldoet aan (1) de esthetische wensen van de architect, (2) de budgeteisen van de ontwikkelaar en (3) de prestatie-eisen uit de internationale bouwvoorschriften, zoals het Nederlandse Bouwbesluit”, aldus Fitoury. “Bijvoorbeeld met betrekking tot brandwerendheid en wind- en waterdichtheid. Een complexe uitdaging, die onze vakspecialisten tot in de puntjes beheersen. Onze circa 400 collega’s zoeken dagelijks naar het optimum in esthetiek, techniek en maakbaarheid, waardoor zelfs de wildste ideeën realistisch worden.”

Maximale zekerheid

Doordat alle ontwerpen van Scheldebouw custom made zijn, zijn de prestaties nog niet eerder aangetoond, benadrukt Fitoury. “Om opdrachtgevers toch maximale zekerheid te bieden, werken wij met ‘milestones’ in ons proces. Een belangrijke milestone is bijvoorbeeld dat elke nieuwe ontwikkeling uitvoerig in onze fabriek wordt getest. Zo tonen we aan dat de prestaties die we aan de voorkant hebben afgesproken, ook daadwerkelijk worden gehaald.” Wie kiest voor Scheldebouw, is bovendien verzekerd van één contactpersoon, één leverancier en één garantiepartij voor de complete gevel. Van advies en ontwerp tot en met productie, assemblage, montage en onderhoud en inclusief de afstemming met alle subleveranciers.

In haar renovatieprojecten zoekt Scheldebouw actief naar manieren om nieuwe ontwerpen én bestaande gebouw- en geveldelen te integreren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Citi-Tower in Londen (UK).

Efficiënt gebruik van materialen

Anno 2022 is duurzaamheid een belangrijk topic, weet Fitoury. Ook als het om gebouwgevels gaat. “Ons businessmodel sluit hier naadloos op aan. Doordat we elke gevel custom made ontwerpen en produceren, zijn we niet afhankelijk van standaard systemen. In plaats hiervan zoeken wij steevast naar oplossingen waarin efficiënt en slim wordt omgegaan met materialen. We gebruiken het minimaal benodigde materiaal, binnen de esthetische opgelegde kaders en zonder in te boeten aan kwaliteit en prestaties. Door ook het onderhoud van de gevels aan onze opdrachtgevers aan te bieden, kan de technische levensduur van onze gevels flink worden verlengd en verdwijnt de noodzaak om de materialen al kort na de garantieperiode te vervangen.”

In renovatieprojecten zoekt Scheldebouw actief naar manieren om nieuwe ontwerpen én bestaande gebouw- en geveldelen te integreren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Citi-Tower in Londen (UK), waarvan Scheldebouw ruim 20 jaar geleden ook de originele gevel heeft gemaakt. “Uitdaging in dit project is met name om de nieuwe gevel in de bestaande geveldelen in te passen”, aldus Fitoury. “Welke onderdelen kunnen behouden blijven en geïntegreerd worden in het nieuwe ontwerp? En wat kunnen we met de resterende materialen doen? Ook de gevels van het renovatieproject aan de Koningskade in Den Haag en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort worden op deze duurzame wijze vernieuwd.”

EPD voor custom made gevels

Om de operationele en materiaalgebonden carbon footprint van haar gevels aan te tonen, is Scheldebouw enkele jaren geleden een traject gestart om tot aantoonbare en gecertificeerde berekeningen te komen. Deze inspanningen zijn recent beloond met een gecertificeerde Environmental Product Declaration (EPD). “Daarmee zijn wij het eerste bedrijf ter wereld dat een gecertificeerde milieuproductverklaring kan afgeven op haar custom made gevels”, aldus een trotse Fitoury. “Hiermee kunnen we ontwikkelaars nóg duidelijker laten zien hoe onze gevels bijdragen aan het duurzaamheidsvraagstuk en welke invloed bepaalde ontwerpkeuzes hebben.” Zeer duurzaam is bovendien de ‘Closed Cavity Facade’ van Scheldebouw, waarbij de performance van de dubbele huid gevel en het onderhoudsgemak van de enkele huid gevel efficiënt samenkomen, met een hoge performance én lage maintenancekosten als resultaat.

Scheldebouw is één van de drie ‘main brands’ binnen de Permasteelisa Group, de grootste gevelbouwer ter wereld met ruim 5.700 medewerkers en 40 vestigingen in 30 landen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details