Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Even geen ‘Lean’, maar een planning met rustdagen
De woningen worden energetisch verbeterd.

Even geen ‘Lean’, maar een planning met rustdagen

Woningen klaarmaken voor stadsverwarming

Schiedam heeft zich tot doel gesteld om de wijk Groenoord helemaal gasvrij te maken. Daarvoor moeten nog wel wat stappen worden genomen. De woningen moeten energetisch worden verbeterd en de installaties moeten klaar gemaakt worden voor aansluiting op de stadsverwarming. 

Woningcorporatie Woonplus heeft de uitvoering van de maatregelen gegund aan Hemubo Bouw, die in januari 2022 de eerste woningen van de zeventigerjarenflat hun ‘energiebeurt’ gaf. De woningen waren toen al gedeeltelijk geïsoleerd. Het is aan Hemubo om het leidingwerk aan te leggen dat aansluiting op de stadsverwarming mogelijk maakt en de ramen en deuren te voorzien van HR++ glas. Zij is hiervoor maximaal tien dagen in de woningen aanwezig.

Overtuigen

Hoe aantrekkelijk het ook is om in deze tijd onafhankelijk te worden van gas, de bewoners van Groenoord zijn sceptisch over alles wat te gebeuren staat. “Het is een collectief verhaal”, begrijpt Michael van Leyenhorst, bedrijfsleider van Hemubo Bouw. “Dat roept twijfels en angst op, die de bewoners vaak ook nog voeden bij elkaar. Om toch vertrouwen te kweken, hebben we een bewonersteam van zes man samengesteld tezamen met opdrachtgever Woonplus. De woonbegeleiders nemen de bewoners mee naar de modelwoning, laten hen zien en beleven hoe het er straks uitziet en informeren over de voordelen.” 

Ramen en deuren worden voorzien van HR++ glas.

Overlast beperken

De aanleg van het nieuwe leidingwerk in de galerijwoningen is intensief. Het boorwerk zorgt gedurende twee dagen voor geluidsoverlast. De bewoners hebben vijf dagen bouwmensen over de vloer en de aanwezige warmte- en watervoorzieningen worden overgenomen door tijdelijke voorzieningen. “We doen er alles aan om de overlast te beperken. Waar we ons normaal houden aan een strakke Lean-planning, hebben we hier rustmomenten ingepland. Ook zijn er veertien rustwoningen aanwezig waar de bewoners even op adem kunnen komen. Hier is koffie en gelegenheid om een praatje te maken.”

Omgaan met asbest

Extra aandacht vraagt het asbest dat aanwezig is in de wanden van de woningen. Door een goede risicoanalyse en voorbereiding doet Hemubo er alles aan om de risico’s te beperken. Vaklieden worden per dag geïnstrueerd om hun eigen veiligheid en die van de bewoners te waarborgen. “Dat vraagt een behoorlijke discipline. Maar tot nu toe gaat het gelukkig goed.” 

Leveringsproblemen

Een uitdaging van andere orde vormen de moeizame leveringen van materialen en de prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Om deze risico’s te beperken, zijn grote inkopen en ruime reserveringen noodzakelijk. “We hebben de ruimte om een buffer op te bouwen en beschikken over het wagenpark om de onderdelen naar de bouwplaats te transporteren.” 

In december 2024 rondt Hemubo het project af en hebben de bewoners een veiliger en comfortabeler huis met onder andere nieuwe radiatoren, warmte die binnen blijft en meer warm water uit de kraan.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details