Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Europa’s meest innovatieve distributiecentrum

Europa’s meest innovatieve distributiecentrum

Daar wordt nu nog hard gebouwd aan een groot distributiecentrum. In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven zorgen ABBS, DKC Totaaltechniek B.V. en Kanters Elektro voor de installatiewerkzaamheden. “Dit wordt het meest innovatieve distributiecentrum van Europa.”

De installaties aan de onderkant van het dak.

Op industrieterrein Vorstengrafdonk verreist aan de Paalgravenlaan – bij het bekende en gelijknamige knooppunt aan de A50 en de A59 – een nieuw distributiecentrum van ruim 46.000 vierkante meter. Het staat op 9,3 hectare grond en is 25 meter hoog. De enorme omvang is niet voor niets: dit nieuwe distributiecentrum gaat vier bestaande distributiecentra vervangen en gaat alle 270 supermarkten van PLUS bevoorraden.

‘Onze sprinklerinstallaties zijn verplicht, maar niemand hoopt ze ooit te gebruiken’

De afmetingen maken veel indruk op Mirek Zielinski (DKC Totaaltechniek B.V.), John van Lankvelt (Kanters Elektro) en Björn van Keppelen (ABBS), die verantwoordelijk zijn voor de installatietechnieken. Zo verzorgt ABBS alles rond de brandbeveiliging in het pand, waaronder de sprinklerinstallatie. Hiervoor moet Van Keppelen ook op het dak zijn, om daar voor de sprinklers te zorgen. “Ik heb geen hoogtevrees, maar een hoogte van 25 meter maakt wel indruk”, vindt hij. Van Lankvelt komt liever niet zo hoog. “Wij zijn verantwoordelijk voor alle elektrische installaties, zoals de verlichting, data, geluid, CCTV, inbraakbeveiliging, toegangscontrole, aarding en voedingen. Maar die aansluitingen in het plafond heb ik niet zelf uitgevoerd. Ik werk trouwens liever niet op die hoogte, maar mijn jongere collega’s hebben daar geen problemen mee.”

De installaties op het dak.

Duurzaamheid

Beide bedrijven zijn sinds april 2020 betrokken bij de bouw van het immense pand, voor DKC Totaaltechniek B.V. gold dat al eerder. Dit bedrijf werd door PLUS al in het voortraject betrokken om het ontwerp voor de installatietechniek te maken. Het Wijchense installatiebedrijf ging daarna zelf aan de slag met de werktuigbouwkundige installaties. “Dit distributiecentrum is een BREEAM-NL ‘Outstanding’-project”, vertelt Zielinski. “Hierbij ligt de nadruk op energiebesparing en CO2-reductie door de toepassing van duurzame installaties zoals luchtbehandelingskasten in combinatie met adiabatische koeling. Daarnaast passen we collectieve warmtepompen toe om het pand van extra duurzame koeling en verwarming te voorzien.”

Dat niveau van duurzaamheid in dit project heeft vooral gevolgen voor de werktuigbouwkundige installaties en de regeltechniek om de temperatuur in het gebouw te bewaken en te regelen, geeft Zielinski aan. “Het magazijn wordt volledig geautomatiseerd met een warmtelast aan motoren van ruim 1.050 kW. We hebben gekozen voor vrije koeling met adiabatische koeling, waardoor tot een buitentemperatuur van 26ºC het pand gekoeld kan worden. Bij een warmere buitentemperatuur komen de warmtepompen in koelmodus in bedrijf, zodat het binnenklimaat in het magazijn bij extreme buitentemperaturen nog gegarandeerd is. De installaties zijn op het dak gepositioneerd, zodat bij storingen en onderhoud de monteurs niet in het magazijn hoeven te zijn. Zo zal de temperatuur in het gehele magazijn onder 25ºC blijven en heeft PLUS meer vrijheid in opslag van temperatuurgevoelige producten.”

De werkzaamheden van Kanters Elektro voldoen eveneens aan het BREEAM-NL ‘Outstanding’-niveau dat PLUS met zijn distributiecentrum wil bereiken. “We hebben onder meer gezorgd voor de LED-verlichting, de verlichtingssturing en de meting van het energieverbruik van de gebouwgebonden installaties. Om aan de stroomvoorziening te kunnen voldoen, komen er drie trafostations van elk 2.500 kVA”, geeft Van Lankvelt aan. Voor ABBS telt vooral veiligheid. “Onze installaties zijn verplicht, maar niemand hoopt de installatie ooit te gebruiken”, zegt Van Keppelen. “De installatie is als zodanig uitgelegd dat niet meteen alle sprinklers aangaan, mocht er brand uitbreken. Ze werken onafhankelijk van elkaar op basis van een aanspreektemperatuur. De watervoorziening komt uit tanks en wordt met pompsets naar het betreffende sprinklergebied gevoerd. Nadat we de installatie komende augustus aan PLUS overdragen, blijven we wel de sprinklerinstallatie iedere twee weken testen naar het jaarlijks onderhoud. Daarnaast starten we dan met de installatie in de geautomatiseerde magazijnstellingen.”

Distributiesysteem

Naast de grootte van het gebouw en het hoge nagestreefde duurzaamheidsniveau benoemen de heren een ander aspect als bijzonder. “Hierin komt het meest geavanceerde distributiesysteem van Witron, waarmee dit het meest innovatieve distributiecentrum van Europa wordt”, vertelt Van Lankvelt. “Dat systeem bestaat uit kilometers aan mechanisatie, zodat de winkels zo efficiënt mogelijk hun producten kunnen krijgen. Het distributiecentrum zelf wordt één grote computer, waar bijna geen mensenhanden meer aan te pas komen.” Voor Kanters Elektro betekende dit systeem een extra uitdaging, geeft hij aan. “We zijn geselecteerd op basis van onze ruime en jarenlange ervaring met distributiecentra, maar dit is voor het eerst dat we met dit specifieke systeem werken en zeker in deze omvang. Het stelt ons in staat om onszelf volop door te ontwikkelen.” De installatiewerkzaamheden duren nog tot en met augustus 2021.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details