Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Eurofins, Heerenveen: Hoogwaardig installatiepakket voor nieuw laboratoriumgebouw

a-Impressie-nieuwbouw-Eurofins-Heerenveen
Omdat het gebouw een laboratoriumfunctie heeft, werden heel specifieke eisen gesteld aan o.a. veiligheid, hygiëne, (drink)waterbehandeling, luchtverversing, drukhiërarchieën en temperaturen.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Batenburg Installatietechniek

2 februari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In Heerenveen is gestart met de nieuwbouw van Eurofins Food, Feed, Water Benelux. Naast het hypermoderne Microbiologie Laboratorium opent in maart 2022 een nieuw Chemie Laboratorium. De 3.000 m2 grote nieuwbouw omvat 1.600 m2 laboratoriumruimten, ondersteunende kantoorruimten, een ontvangst en kantine en bedrijfsruimten met PGS-15 opslag. In onderaanneming van Aan de Stegge Twello is Batenburg Installatietechniek verantwoordelijk voor alle installatietechnieken.

“In een bouwteam met de hoofdaannemer hebben wij het advies en ontwerp voor de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sanitaire installaties verzorgd”, vertelt projectleider Frank Oostewechel. “Bovendien zijn we verantwoordelijk voor de complete realisatie. Omdat het gebouw een laboratoriumfunctie heeft, werden heel specifieke eisen gesteld aan o.a. veiligheid, hygiëne, (drink)waterbehandeling, luchtverversing, drukhiërarchieën en temperaturen. Om een constante temperatuur in de laboratoriumruimtes te borgen, hebben wij een dedicated klimaatinstallatie met luchtverwarming en luchtkoeling ontworpen. Hierbij is het lab ingedeeld in vijf temperatuurzones. Buiten het gebouw zijn drie lucht/water-warmtepompen opgesteld. Bovendien is een koelbatterij in de luchtbehandelingskast geïntegreerd. Nakoelers in de kanalen voorzien in de fijne klimaatafstemming, terwijl textiele luchtzakken voor een gelijkmatige luchtverdeling zorgen.” Het kantoor heeft zijn eigen luchtbehandelingsinstallatie gekregen, vertelt hij, met een VRF-systeem en warmtepomp.

Naast de klimaatinstallaties realiseert Batenburg Installatietechniek de installaties voor perslucht, technische gassen (helium, stikstof en zuurstof), demiwater en proceswaterbehandeling. “De riolering is volledig door ons uitgevoerd in Polyetheen (PE)”, aldus Oostewechel. “Bovendien hebben wij de procesafzuiging voor de zuurkasten en labtafels verzorgd, evenals de (hemel)waterafvoeren, LED (nood)verlichting, CCTV, toegangscontrole en inbraakbeveiliging, een CAT6A data-installatie en de aarding- en bliksembeveiliging.” Voor de energievoorziening van de nieuwbouw heeft Batenburg Installatietechniek een nieuw trafostation ontworpen, geproduceerd, geïnstalleerd en gekoppeld aan de inpandige verdeelkasten. Voor de energiedistributie in de labruimtes heeft de totaalinstallateur een ringleiding van railkokers en kabelgoten aangelegd. De overige gebouwdelen worden gevoed middels kabelgoten en distributiekabels. “Alle installaties zijn verbonden met één centraal gebouwbeheersysteem. Dankzij een technisch plafond met installatieringleidingen wordt een optimale indelingsvrijheid in de laboratoriumruimtes geborgd.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details