Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Esthetisch karakter Theater aan de Parade behouden door maatwerkinstallatie
Theaterzaal.

Esthetisch karakter Theater aan de Parade behouden door maatwerkinstallatie

E- en W-installatie en fire protection- & security-systeem

Verschillende disciplines van SPIE Nederland werkten samen aan de complete, gebouwgebonden installatie van het nieuwe Theater aan de Parade in de binnenstad van Den Bosch. Voor elk onderdeel werd gekozen voor ‘onzichtbare’ maatwerk­oplossingen, om de esthetiek van het theater te behouden. “Het is een complex en uitdagend gebouw om een installatie in aan te brengen.”

Hoofdaannemer Mertens Bouw benaderde totaalinstallateur SPIE al in de tenderfase voor het meedenken over en meerekenen aan de technische installaties. Gezamenlijk ontwierpen de bedrijven het project volledig in BIM 3D. Son Huynh, projectleider vanuit SPIE voor de E-installatie: “Er lag al een technisch ontwerp van een externe adviseur, dat we verder hebben uitgeëngineerd. Hierbij hebben we de nodige zaken aangepast. Zo was er een transformator van 1.600 kVA voorzien, maar bleek uit onze berekeningen dat er minimaal 1.750 kVA nodig was. Uiteindelijk is er een transformator met een vermogen van 2.000 kVA in de kelder van het theater geplaatst.”

Zo’n grote transformator binnenin een pand plaatsen, is uitzonderlijk. In dit geval kon het niet anders vanwege de beperkte ruimte in de Bossche binnenstad. Het was nog een flinke klus om de enorme transformator naar binnen te krijgen, vertelt Huynh. “Uiteindelijk heeft men de transformator deels gedemonteerd voor het transport en vervolgens in de kelder opnieuw opgebouwd. De vermogensberekening vergde veel uitzoekwerk in het voortraject en veel overleg met verschillende adviseurs.” Naast de standaard componenten van de E-installatie, zitten er bijzondere onderdelen in het theater: DALI/DMX/Art-Net en armaturen met betrekking tot dim-to-dark om sfeer, scenes en gewenste verlichtingsniveaus te creëren. De moeilijkheidsgraad zat erin om deze systemen met al hun aparte protocollen met elkaar te laten communiceren.

Sprinklerpompkamer.

Complex gebouw

Libert Huinen, projectmanager vanuit SPIE voor de W-installatie, geeft aan dat het theater een vrij complex gebouw is om de installatie in aan te brengen. “Transport, logistiek, opslag en coördinatie met alle andere disciplines vormden een flinke uitdaging in de krappe ruimte in de binnenstad. We werkten gelijktijdig met verschillende onderaannemers, waardoor het erg druk was op de bouwplaats. Het was een uitdaging om grote apparatuur zoals luchtbehandelings­kasten, warmtepompen en dry-coolers aan te voeren.” Voor dit project werd gekozen voor een WKO op basis van bronnen: een warmtebron in de Casinotuin en een koudebron op de Parade, beide een boring van 80 meter diep. Deze primaire installatie zit gekoppeld aan de secundaire installatie, bestaande uit onder meer 20 vloerverwarmingsverdelers met hieraan gekoppeld 18 km vloerverwarmingsslang. Ook zijn er klimaatplafonds in verschillende kleuren. Huinen: “De grootste luchtbehandelingskasten zijn weggewerkt in het dak. Leidingwerk, meet- en regeltechnische bekabeling en kanaalwerk zijn vanwege de esthetische uitstraling van het pand geheel uit het zicht weggewerkt.”

Sfeer verlichting.

Inpandige watervoorraad

Vanuit de discipline Fire Protection & Security was Mark Mommersteeg projectmanager voor de sprinklerinstallatie van het theater. “De sprinklerinstallatie is voorzien van een elektrisch aangedreven pomp en kan putten uit een inpandige watervoorraad van 160.000 liter, die zich onder het theater bevindt. Alle onderdelen van de sprinklerinstallatie zijn onzichtbaar weggewerkt. Op de goudkleurige plafonds bijvoorbeeld zijn ook goudkleurige sprinklers aangebracht. Zelfs de brandmelders zijn uitgevoerd in de kleur van de achtergrond waarop ze gemonteerd zijn.” Echt maatwerk dus, zeker gezien de grote variatie in plafond- en wandbekleding in het gebouw. 

Luchtbehandelingskasten.

Proefbranden

Huub Luijten, projectmanager afdeling Security bij SPIE, verzorgde in het theater de complete (brand-)veiligheidsinstallaties, bestaande uit inbraakdetectie, toegangscontrole, een camera- en intercominstallatie, een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie. Luijten: “De ontruimingsinstallatie is er een van het type A met gesproken woord. In verschillende talen wordt bezoekers in een noodsituatie gevraagd om zich naar de uitgang te begeven. We hebben hier verschillende systemen toegepast, omdat elke ruimte anders is. Zo hebben de theaterzalen grote hoogtes, waardoor er andere typen rookmelders nodig zijn. Ook worden in sommige voorstellingen rookmachines of vuurwerk gebruikt en dan wil je niet dat de brandmelders afgaan. We zetten hier dus verschillende vormen van hoogwaardige en hoog gevoelige branddetectoren in. De hele installatie is vervolgens uitvoerig getest met proefbranden. Dit moest al ruim voor de bouwkundige oplevering van het theater gebeuren, om de brandveiligheid van het project te waarborgen.”

Kortom: een veelomvattend project, waarin de verschillende disciplines van SPIE hun specialisme goed konden inzetten. Door de korte lijnen werkte het projectteam prettig samen. De opdrachtgever had slechts één aanspreekpunt voor de complete installatie. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details