eromeacs-marko-3-kopieren

De overgangen naar de kantoorgevels zijn getrapt uitgevoerd. (Beeld: Cladding Point)

01:44
04-06-2020

EromesMarko in drie fasen vernieuwd

Onderwijsinrichter maakt duurzaamheidsslag

In drie jaar tijd heeft Buursema Bouwbedrijf de huisvesting van onderwijsinrichter EromesMarko volledig vernieuwd en uitgebreid. Dat klinkt lang, maar de bouw is opgesplitst in drie successievelijke fasen zodat EromesMarko op de eigen locatie aan de Nieuweweg in Wijchen kon doorfunctioneren.

“Als het onderwijs je klant is, dan moet je van mei tot september ongestoord kunnen produceren en leveren”, vertelt Gerard de Ruiter, projectleider voor Buursema Bouwbedrijf. “Daarom is deze gigantische operatie in drie stukken geknipt. Eerst is de nieuwe expeditie aan de rechterzijde gebouwd. In de tweede fase is de oude expeditie gesloopt en is op die plek een nieuwe productieruimte gemaakt, terwijl de lopende productie doorging in de oude productiehal langs de Cornelis Drebbelstraat. In de laatste fase is de productie doorgeschoven naar fase 2 en kon de oude hal worden vernieuwd.”

eromes-marko-5-kopieren

Productiehal. (Beeld: Buursema Bouw)

 

Slim ruimtegebruik

EromesMarko produceert sinds 1967 vanuit Wijchen schoolmeubilair en innovatieve inrichtingsconcepten voor onderwijsinstellingen. De oude huisvesting, een optelsom van gebouwen en uitbreidingen, was te klein geworden en dus was het tijd voor een grote ingreep. Dat bood ook de mogelijkheid om een duurzaamheidsslag te maken. De Ruiter: “Dat gebeurt onder meer door slim met ruimte om te gaan. Het gebouw neemt wat vloeroppervlakte betreft met een kwart toe tot 17.000 vierkante meter, het volume groeit van 54.000 naar 119.000 kubieke meter. Het houtkleurige kantoorgedeelte heeft een verdieping, de productie en logistiek zijn zeer efficiënt ingerichte open ruimten van zeven meter hoog. Daarnaast wordt zonne-energie opgewekt en is alles uitgevoerd met LED-verlichting, met waar mogelijk daglichtregelingen. De warmte van de laswerkzaamheden en moffeloven wordt via warmteterugwinning hergebruikt. Dat levert, in combinatie met de uitstekend geïsoleerde gevels en een aantal andere maatregelen, een GPR-score op van 8,0.”

eromesmarko-1-kopieren

180 meter voorgevel in houtmotief. (Beeld: EromesMarko)

 

Gevelpanelen

Aan het uiterlijk is ook veel veranderd. In plaats van de gedateerde witte en grijze profielplaten van de oudbouw staat langs de Nieuweweg nu een 180 meter lange voorgevel die lijkt afgewerkt met hout en glas. De Ruiter: “Architect Martijn de Waal van Dual Architecten heeft met de opdrachtgever gekozen voor Woods-platen. Dit zijn Rockpanel-panelen met een op maat gemaakt houtdesign; duurzaam als steen, onderhoudsvrij en niet van hout te onderscheiden. Achter de Rockpanel-delen zitten geïsoleerde sandwichpanelen.” De gevels van de productiehal en de expeditie zijn ingevuld met geïsoleerde Brucha-gevelpanelen in meerdere kleuren. De overgangen naar de kantoorgevels zijn getrapt uitgevoerd. De Ruiter: “De nieuwe hoofdentree steekt er bovenuit en heeft een grote aluminium vliesgevel met daarnaast een pergolaconstructie boven het gecreëerde voorplein. De raampartijen in het kantoorgedeelte zijn van aluminium. De oude entreepartij kreeg een nieuwe vliesgevel en is nu in gebruik als nooduitgang.”

eromes-marko-2-kopieren

Pergolaconstructie bij de glazen hoofdentree. (Beeld: Cladding Point)

 

Transformatie

De drie jaar durende verbouwing van EromesMarko heeft een opmerkelijke transformatie opgeleverd aan de Nieuweweg. Een betrekkelijk lelijk eendje kreeg een uitstraling die je niet vaak tegenkomt bij bedrijfsgebouwen, zeker niet op deze schaal. En de medewerkers zijn inmiddels aan de slag in een gezond en prettig werkklimaat. Dat is goed voor iedereen.   

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | EromesMarko, Buursema Bouw, Cladding Point

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Sandwichpanelen in kleur

De sandwichpanelen voor project EromesMarko zijn geleverd door Cladding Point.

“Wij zijn al in een vroeg stadium door Artifi, de verwerker van de sandwichpanelen, bij dit project betrokken. Vervolgens hebben we in samenwerking met Artifi en Bouwbedrijf Buursema de zaken grondig voorbereid. Denk daarbij aan de fasering van het project, maar ook aan de mogelijkheden van kleuren, brandwerende en thermische eigenschappen van het product en de statische overspanningen. Dankzij deze fasering en een juiste afstemming van de materiaalleveringen kon de productie bij Eromes op normale voet doorgaan en was er geen oponthoud in de fabriek. Door just-in-time te leveren, konden de sandwichpanelen van fabrikant Brucha bovendien in rap tempo worden geplaatst. Bij dit project is gekozen voor een schakering van een donkergrijs metallic in combinatie met een bijzonder fraaie frisgroene metallic kleur. Wat met name in het oog springt, is de groen metallic kleur PARIJS. Vanaf de straatzijde is het silhouet van de bomenlaan prachtig terug te vinden in de groene gevel van Eromes. Dit zorgt voor een prachtig samenspel tussen de natuur en nieuwe hal van EromesMarko. Cladding Point is er trots op een steentje te hebben bijgedragen aan dit prachtige project.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever EromesMarko BV, Wijchen

Ontwerp Dual Architects, Nijmegen

Constructeur Ingenieurs Groep Emmen BV, Emmen

Hoofdaannemer Buursema Bouwbedrijf BV, Erm

Gevelbekleding Cladding Point, Elst en Rockpanel, Roermond

E-installaties Technisch buro Dunning BV, Hoogeveen

Luchttechniek Lutec Luchttechniek BV, Veenendaal

photo-2020-02-03-13-57-21-kopierenpkw1_studiografie-4323-kopieren