Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

EromesMarko in drie fasen vernieuwd

eromes-marko-3-kopieren

4 juni 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Onderwijsinrichter maakt duurzaamheidsslag

In drie jaar tijd heeft Buursema Bouwbedrijf de huisvesting van onderwijsinrichter EromesMarko volledig vernieuwd en uitgebreid. Dat klinkt lang, maar de bouw is opgesplitst in drie successievelijke fasen zodat EromesMarko op de eigen locatie aan de Nieuweweg in Wijchen kon doorfunctioneren.

“Als het onderwijs je klant is, dan moet je van mei tot september ongestoord kunnen produceren en leveren”, vertelt Gerard de Ruiter, projectleider voor Buursema Bouwbedrijf. “Daarom is deze gigantische operatie in drie stukken geknipt. Eerst is de nieuwe expeditie aan de rechterzijde gebouwd. In de tweede fase is de oude expeditie gesloopt en is op die plek een nieuwe productieruimte gemaakt, terwijl de lopende productie doorging in de oude productiehal langs de Cornelis Drebbelstraat. In de laatste fase is de productie doorgeschoven naar fase 2 en kon de oude hal worden vernieuwd.”

eromes-marko-5-kopieren

Productiehal. (Beeld: Buursema Bouw)

 

Slim ruimtegebruik

EromesMarko produceert sinds 1967 vanuit Wijchen schoolmeubilair en innovatieve inrichtingsconcepten voor onderwijsinstellingen. De oude huisvesting, een optelsom van gebouwen en uitbreidingen, was te klein geworden en dus was het tijd voor een grote ingreep. Dat bood ook de mogelijkheid om een duurzaamheidsslag te maken. De Ruiter: “Dat gebeurt onder meer door slim met ruimte om te gaan. Het gebouw neemt wat vloeroppervlakte betreft met een kwart toe tot 17.000 vierkante meter, het volume groeit van 54.000 naar 119.000 kubieke meter. Het houtkleurige kantoorgedeelte heeft een verdieping, de productie en logistiek zijn zeer efficiënt ingerichte open ruimten van zeven meter hoog. Daarnaast wordt zonne-energie opgewekt en is alles uitgevoerd met LED-verlichting, met waar mogelijk daglichtregelingen. De warmte van de laswerkzaamheden en moffeloven wordt via warmteterugwinning hergebruikt. Dat levert, in combinatie met de uitstekend geïsoleerde gevels en een aantal andere maatregelen, een GPR-score op van 8,0.”

eromesmarko-1-kopieren

180 meter voorgevel in houtmotief. (Beeld: EromesMarko)

 

Gevelpanelen

Aan het uiterlijk is ook veel veranderd. In plaats van de gedateerde witte en grijze profielplaten van de oudbouw staat langs de Nieuweweg nu een 180 meter lange voorgevel die lijkt afgewerkt met hout en glas. De Ruiter: “Architect Martijn de Waal van Dual Architecten heeft met de opdrachtgever gekozen voor Woods-platen. Dit zijn Rockpanel-panelen met een op maat gemaakt houtdesign; duurzaam als steen, onderhoudsvrij en niet van hout te onderscheiden. Achter de Rockpanel-delen zitten geïsoleerde sandwichpanelen.” De gevels van de productiehal en de expeditie zijn ingevuld met geïsoleerde Brucha-gevelpanelen in meerdere kleuren. De overgangen naar de kantoorgevels zijn getrapt uitgevoerd. De Ruiter: “De nieuwe hoofdentree steekt er bovenuit en heeft een grote aluminium vliesgevel met daarnaast een pergolaconstructie boven het gecreëerde voorplein. De raampartijen in het kantoorgedeelte zijn van aluminium. De oude entreepartij kreeg een nieuwe vliesgevel en is nu in gebruik als nooduitgang.”

eromes-marko-2-kopieren

Pergolaconstructie bij de glazen hoofdentree. (Beeld: Cladding Point)

 

Transformatie

De drie jaar durende verbouwing van EromesMarko heeft een opmerkelijke transformatie opgeleverd aan de Nieuweweg. Een betrekkelijk lelijk eendje kreeg een uitstraling die je niet vaak tegenkomt bij bedrijfsgebouwen, zeker niet op deze schaal. En de medewerkers zijn inmiddels aan de slag in een gezond en prettig werkklimaat. Dat is goed voor iedereen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details