Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ERAflat Purmerhoek Capelle aan den IJssel | Capelse ERAflat wordt toekomstproof

ERAflat Purmerhoek Capelle aan den IJssel | Capelse ERAflat wordt toekomstproof

ERAflats zijn een begrip in de Nederlandse woningbouw. Ze werden in de jaren zestig en zeventig gebouwd als antwoord op de kwantitatieve woningnood en zijn nog altijd geliefd vanwege hun ruime, lichte woningen. Zo ook de Purmerhoek. Deze immense flat in Capelle aan den IJssel is alweer de derde ERAflat van woningcorporatie Havensteder die toekomstproof gemaakt wordt.

Voor het verbeteronderhoud van haar ERAflats ging Havensteder een intensieve samenwerking aan met Team ERAflats, een joint venture van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour. Bijzonder is dat laatstgenoemde 55 jaar geleden ontstaan is uit de oorspronkelijke bouwer van de ERAflat. Aannemer J.P. van Eesteren kwam in de zestiger jaren met de revolutionaire ‘Van Eesteren Rationele Aanpak’, kortweg ERA. Met deze industriële bouwmethode werd in zeer korte tijd een grote hoeveelheid woningen gerealiseerd. In totaal zijn er zo’n 11.000 ERAflat-woningen. De helft daarvan staat in Rotterdam en omgeving. Ook voor Smits Vastgoedzorg zijn de ERAflats niet onbekend; zij draagt al jarenlang de verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan duizenden van deze woningen. 

Gespecialiseerde, vaste teams

Team ERAflats nam al zo’n duizend ERAflat-woningen van verschillende woningcorporaties onder handen. Nog eens duizend woningen worden nu aangepakt. “We staan voor een enorme opgave”, zegt Jurgen Weerdenburg, die samen met Hans van der Krogt de directie van Team ERAflats vormt. “Die opgave gaat verder dan het uitvoeren van deze grootschalige onderhoudsprojecten. We denken vanaf het begin mee in de planvorming en zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de bewonersbegeleiding. Hiervoor vormden we gespecialiseerde, vaste teams van eigen medewerkers en ketenpartners. Met elkaar doen we een schat aan kennis en ervaring op, die we één op één kunnen toepassen op lopende en nieuwe projecten.” Van der Krogt voegt toe: “Tegelijkertijd vraagt deze ‘design & build-achtige’ aanpak om vernieuwend opdrachtgeverschap. Havensteder toont lef en vertrouwen door omvangrijke projecten als de Purmerhoek en eerder Lewis & Eliot in Rotterdam op dergelijke wijze met ons aan te gaan.”

Duurzaam, esthetisch en leefbaar

Het verbeteronderhoud richt zich op duurzaamheid, esthetica en leefbaarheid. Weerdenburg licht de verbeteringen toe: “Het duurzaamheidslabel gaat van E/F naar A. We monteren dubbele en drielaagse beglazing en isoleren de kopgevels, wanden en bergingen. Daarnaast maken we het verwarmingssysteem geschikt voor toekomstige aansluiting op stadsverwarming.” Andere werkzaamheden betreffen asbestsanering en veel schilderwerk. In de woningen komen nieuwe radiatoren, vraaggestuurde ventilatie en een intercomsysteem. Ook krijgen de meeste woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Veilige, prettige beleving

Esthetisch gezien leverde A3 Architecten knap werk. De architect met wie Team ERAflats intensief samenwerkt, liet de oorspronkelijke kwaliteiten van de flat – het krachtige lijnenspel, de betonranden, de randen op de kopgevel en de witte hekwerken – intact. Tegelijkertijd zorgde A3 Architecten met de juiste ingrepen voor een veilige, prettige beleving van de flat. Zo worden de lifthallen en trappenhuizen opgefrist. De plinten krijgen een nieuwe uitstraling, bestaande uit een raster van prefab beton en kleine LED-strips. De galerijhekken op de eerste verdieping krijgen een transparant glashek. De hoofdentrees sluiten hier visueel op aan met hoge, glazen puien.

Minimale overlast

De werkzaamheden in de woningen lijken op een militaire operatie. Team ERA­flats doet er alles aan om elke woning binnen elf dagen uit te voeren. Niet alleen om de voortgang in het werk te houden, maar vooral ook om de afspraken met de bewoners na te komen. “We treffen ook de nodige voorzieningen om de overlast voor de bewoners te minimaliseren”, aldus Van der Krogt. “We scheiden bouw- en bewonerswegen zoveel mogelijk door te werken aan de galerijzijde en niet aan de balkonzijde van de flat. Op het parkeerterrein staat een speciaal ingericht Bad-Huis met toilet- en douchegelegenheden. Daarbij bevindt zich een rustwoning, waar bewoners tijdens de werkzaamheden kunnen verblijven.”   

Op het parkeerterrein staat een speciaal ingericht Bad-Huis met toilet- en douchegelegenheden.

Wooncoach

Havensteder en Team ERAflats besteden veel aandacht aan de begeleiding van de bewoners. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de wooncoach, die al enkele maanden voorafgaand aan de werkzaamheden met de bewoners in gesprek gaat. Er zijn overleggen met de klankbordgroep en via enquêtes worden de wensen van de bewoners geïnventariseerd. Ook worden de bewoners zoveel mogelijk meegenomen in de planvorming. Tijdens informatiebijeenkomsten krijgen zij de uiteindelijke plannen gepresenteerd. Weerdenburg: “Vanaf dat moment gaat het instemmingstraject van start. Met onder meer een modelwoning namen we de bewoners zoveel mogelijk mee in wat zij konden verwachten van het verbeteronderhoud. Uiteindelijk is dit traject zeer goed en snel verlopen.” Van der Krogt voegt toe: “Na instemming volgt het traject van de warme opnames en individuele bewonersgesprekken. En tijdens de uitvoering worden bewoners uiteraard ook door onze wooncoach en uitvoerders begeleid.”

Prettige sfeer, goede voortgang

“Werken in een bewoonde omgeving vereist meer dan technische skills”, benadrukt Van der Krogt. “Oog en aandacht hebben voor de bewoner is minstens zo belangrijk. De mensen van Team ERAflats hebben dit in de genen.” Weerdenburg: “En, dat mag ook gezegd worden, we voelen ons erg welkom bij de bewoners tot nu toe. We weten dat we, ondanks dat we heel veel maatregelen nemen en zorgvuldig communiceren, toch veel vragen van de bewoners. Als we in hun woning aan het werk gaan, maar ook als we bij hun buren verderop bezig zijn.” Het goede contact met de bewoners, maar ook de goede onderlinge samenwerking binnen Team ERAflats, betaalt zich uit in een prettige sfeer en goede voortgang. Van der Krogt en Weerdenburg zien de oplevering eind 2020 dan ook met vertrouwen tegemoet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details