Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ERA Contour wint met ontwikkeling ’t Suikerwerk een nieuwe bouwkavel in Bergen op Zoom

ERA Contour wint met ontwikkeling ’t Suikerwerk een nieuwe bouwkavel in Bergen op Zoom

Nieuwbouwproject combineert stoere industriële panden met romantische en historisch rijke pandjeshuizen

TBI-onderneming ERA Contour is de winnaar van de tender van de Gemeente Bergen op Zoom voor de bouwkavel op het voormalige Nedalco-terrein. Met het plan ’t Suikerwerk overtuigde ERA Contour samen met Van Manen architecten de gemeente Bergen op Zoom om dit te realiseren. In ’t Suikerwerk, een projectnaam die refereert aan de historische suikerfabrieken die ooit nabij het gebied stonden, komen ongeveer 24 appartementen en 31 eengezinswoningen. Het nieuwbouwproject krijgt meerdere stijlen waarbij stoere industriële panden met romantische hofjeswoningen en grachtenpanden worden gecombineerd. Daarmee komt de sfeer van begin twintigste eeuw weer tot leven in het gebied.

ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de bouw van het nieuwbouwproject. Het architectuurontwerp van de woningen is van Job Beerthuizen van Van Manen architecten. Marlies van Diest is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

“De uitwerking en uitstraling van het woningbouwplan met zijn gemeenschappelijke binnenterrein is veelbelovend en zorgt voor binding tussen de afzonderlijke woningen en kansrijke doelgroepen. Er ontstaat daardoor een samenhangend en uitnodigend woonconcept. Eén zoals we dat nog niet hebben binnen de Nieuwe Vesting. ’t Suikerwerk heeft daarbij aandacht voor duurzaamheid en natuurinclusief bouwen. En het bouwplan draagt bij aan een duurzamere en gezonder Bergen op Zoom,” zegt Jurriën de Jong van Gemeente Bergen op Zoom.

Verder verrijken van Bergen op Zoom

“We zijn enorm blij dat we na eerdere woningbouwprojecten zoals de De Nieuwe Kaai, De Soete Veste en Wonen aan de Ham nu weer aan de slag mogen in Bergen op Zoom. We hebben een warme band met het gebied, de mensen en de rijke historie die deze plek herbergt. Bovendien is het erg fijn dat we hier al meerdere jaren ontwikkelen en bouwen. We hebben er heel veel zin in om met ’t Suikerwerk ook dit stuk van Bergen op Zoom te transformeren naar een levendig deel van de binnenstad,” zegt een enthousiaste Arjan de Groot, projectontwikkelaar bij ERA Contour.

’t Suikerwerk verbindt de historie met een duurzame toekomst

In het nieuwbouwproject komen 55 woningen die liggen aan de Oude Vissershaven in Bergen op Zoom. Het is een bijzondere plek vanwege de suikerfabrieken die ooit in dit gebied stonden. Zij zorgen voor een industrieel karakter en dat is ook goed zichtbaar. Zo heeft het appartementengebouw dat aan de Spirituslaan komt een stoere en industriële uitstraling. In het gebouw komen 24 appartementen. Iets verderop, aan de Oude Vissershaven komen 31 eengezinswoningen, ook wel kadepanden genoemd. Deze hebben een kenmerkende romantische architectuurstijl die aansluit bij de woningen van de Bergse binnenstad.

’t Suikerwerk beschikt ook nog eens over 9 intieme hofjeswoningen aan de Wittoucksingel en die zijn levensloopbestendig. De woningen beschikken over voorzieningen die de woningen nog toegankelijker, comfortabeler en veiliger maken voor personen die daar behoefte aan hebben. Bovendien zijn alle woningen energiezuinig. De enorme variëteit aan woningtypen maakt dat ’t Suikerwerk straks zorgt voor nieuwe aanwas en dynamiek van mensen naar de plek.

Gezamenlijke binnentuin stimuleert ontmoeting

Een gezamenlijke binnentuin in het gebied zorgt voor ontmoeting, spel en verbindt daarmee de bewoners met elkaar. Het voorlopige ontwerp voor de binnentuin toont een natuurinclusieve omgeving met een verwijzing naar de oude stadswallen. Die is zichtbaar gemaakt door een lange stapelmuur te creëren met een wadi die het regenwater opvangt. Dit laat zien dat er veel ruimte is voor spel. Hoe de binnentuin er precies uit komt te zien, bepalen de toekomstige bewoners samen met landschapsarchitect Marlies van Diest. Zij luistert naar de wensen en ontwerpt aan de hand van de ideeën een binnentuin die past bij de wensen en de omgeving. Toekomstige bewoners van ’t Suikerwerk hebben aan nabije voorzieningen geen gebrek. De woningen bevinden zich dichtbij de Bergse binnenstad. En het winkelcentrum ‘De Zeeland’, ooit een suikerfabriek, ligt letterlijk om de hoek.

Verkoop start aan het eind van 2020

Na de zomer van 2020 vindt er een informatiemarkt over ’t Suikerwerk plaats voor geïnteresseerden. De verkoop van de woningen start naar verwachting eind 2020 en zal via Helmig Makelaardij verlopen. Als deze voorspoedig verloopt, verwacht ERA Contour eind 2021 te starten met de bouw van de woningen. De oplevering van de eerste woningen wordt dan begin 2023 verwacht. Meer informatie over het nieuwbouwproject is te vinden op www.nieuwbouw-suikerwerk.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details