Sauter Nederland

Photo of the EPO's new main building in The Hague.
©Ronald Tilleman for European Patent Office

01:14
05-10-2018

EPO, Rijswijk | Volledig web-based gebouwbeheer, prefab componenten

Integraal gebouwbeheer wordt steeds belangrijker en daaruit volgend groeit de vraag naar slimme gebouwbeheersystemen. Specialist in gebouwautomatisering Sauter Nederland leverde voor het EPO-kantoorgebouw een volledig webbased beheersysteem, samen met de integrale automatisering van de primaire installaties, naregelingen en de veldcomponenten voor de regeltechniek. “Als totaalleverancier kunnen we goed invulling geven aan dergelijke projecten”, zegt general manager John Zwaan, “zodat het gebouw volgens het Programma van Eisen kan presteren.”

De uitvoeringsgerichte, integrale benadering van Sauter is cruciaal gebleken in de gunning van de gebouwautomatisering, stelt Zwaan. “Doorslaggevend was ons Plan van Aanpak, met daarin de prefabricage van componenten. De initiële vraagstelling ‘hoe zouden jullie dit uitvoeren, in het kader van projectmanagement en het in bedrijf stellen?’. Wij hebben toen onder meer voorgesteld de boxen voor de naregelingen – een duizendtal in totaal, stekkerklaar te prefabriceren. Het stekkerbare concept is in samenwerking met Croonwolter&dros van de TBI-combinatie specifiek voor dit project ontwikkeld. Hierdoor hoeft op de bouw alleen de bekabeling te worden ingeklikt.” Omdat het nieuwe kantoorgebouw compleet in 3D BIM is ontworpen door de TBI-combinatie (J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros), was het goed mogelijk voor deze aanpak te kiezen. “In BIM-modellen kun je met meerdere partijen ontwerpen, zodat de componenten op locatie zonder ‘ontwerpclashes’ kunnen worden gemonteerd en geïnstalleerd.” 

Integrale naregelingen
Sauter Nederland regelt integraal de automatisering en zonering van de secundaire installaties in alle ruimten. De circa 2.000 naregelingen omvatten de besturing van het klimaat, de lichtregeling en de besturing van de zonwering. “Een voorbeeld van slim toegepaste techniek is de klimaatregeling, met een 6-weg afsluiter voor change-over en een drukgecompenseerde afsluiter in de retour. De gewenste flow door het systeem voor verwarmen en koelen wordt ingesteld op het gebouwbeheersysteem. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om kantoorruimten vanaf het beeldscherm opnieuw in te delen. Een grafische module bewerkstelligt vervolgens onderhuids de technische herindeling. Door middel van dergelijke ‘intelligentie’ hoeven bij toekomstige wandenwijziging de plafonds niet geopend te worden. Onze oplossingen zijn essentieel om het gebouw volgens het Programma van Eisen te laten presteren. Door verschillende disciplines te integreren, kunnen we de gebouwprestaties goed monitoren en optimaliseren. Een modern gebouwbeheersysteem verhoogt het comfort, vereenvoudigt het beheer en onderhoud en zorgt voor een optimale Total Cost of Ownership.”   

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: EPO - Ronald Tilleman

Stedenbouw partners

European Patent OfficeSoho House