Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Engineering van complexe constructie met vrije overspanning van 32 meter
Voorgespannen betonnen HRP-liggers met een minimale totale constructiehoogte van 1,7 meter werden gebruikt voor de vloer tussen de gestapelde sportzalen met een vrije overspanning van 32 meter.

Engineering van complexe constructie met vrije overspanning van 32 meter

Een bouwproject gaat vaak gepaard met complexe constructies. Architecten en aannemers laten zich daarvoor omringen door gespecialiseerde en betrouwbare partners. Zo werd het ervaren ingenieursbureau Verhoeven-Leenders betrokken bij het bouwteam voor de realisatie van de energieneutrale Sports Building van de Erasmus Universiteit op campus Woudestein in Rotterdam. Dit multifunctionele sportcomplex bestaat uit op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden ruimtes, wat heel wat uitdagingen met zich meebrengt. Mooie voorbeelden hiervan zijn een overspanning van 32 meter en de ligging naast een parkeerkelder.

Het nieuwe sportgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is een markant gebouw bij de ingang van de campus. Het omvat drie grote wedstrijdzalen, maar ook twee trainingszalen, uitgebreide fitnessvoorzieningen en een horecagelegenheid.

“Het ontwerp bestaat uit verschillende sportruimtes, die met elkaar verbonden zijn en zelfs op elkaar gestapeld worden, dit alles achter een semitransparante schil. Een overdekte binnenstraat vormt de centrale ontmoetingsplaats, van waaruit men naar de verschillende ruimtes kan”, legt Henk Verhoeven, directeur en mede-eigenaar van ingenieursbureau Verhoeven-Leenders, uit. “Dit gebouw is gebaseerd op een stalen draagconstructie met betonnen kanaalplaatvloeren. Voor de vloer tussen de twee boven elkaar gelegen sportzalen – met een vrije overspanning van 32 meter en een veranderlijke belasting van 500 kg/m² – zou er voor een stalen constructie een grote constructiehoogte nodig zijn. Bovendien zouden de eisen op het vlak van trilling en brandwerendheid een extra probleem vormen. Hier konden we gebruik maken van onze ervaring in de infra. We hebben voor de vloer voorgespannen betonnen HRP-liggers met een minimale totale constructiehoogte van 1,7 meter toegepast. Hiermee kon de gebouwhoogte gereduceerd worden, wat voordelig was voor het totale geveloppervlak.”

Meedenken en uitvoeren

Er was bovendien nog een bijkomende uitdaging bij dit project. Dit nieuwe sportcomplex bevindt zich immers naast een bestaande parkeerkelder, die door en tijdens de bouw niet extra belast mocht worden. “Het Sports Building is intussen in gebruik. We zijn trots dat we aan dergelijke projecten kunnen meewerken. We denken namelijk graag mee over maakbare constructies, eenvoudige maar vooral ook complexe vraagstukken. Daarbij wordt alles afgestemd op de wensen van onze opdrachtgevers en de andere bouwpartners. We ondersteunen hen met ontwerpen en advies vanaf idee tot en met bouw”, sluit Verhoeven af. “We zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een specialist op het vlak van complex reken- en modelleerwerk, waardoor constructies kostenefficiënt gebouwd kunnen worden. Bovendien kunnen klanten ook bij ons terecht voor een onafhankelijk beoordeling om de veiligheid en kwaliteit van hun constructies te waarborgen, zeg maar als een soort second opinion en ook bij schade.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details