Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

‘Engineering rondlopende gevel luistert nauw’

P4

Tekst | Jan-Kees Verschuure

16 februari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De gevelafwerking van Porsche Centrum Rotterdam wordt volledig volgens de Corporate Identity van de Duitse autofabrikant afgewerkt. Aldowa ontwerpt, levert en monteert alle aluminium gevelpanelen aan het transformatiepand. “Vooral de CI-gevel is een uitdagend ontwerp – een samengestelde ronde gevel met minieme toleranties”, vertelt projectmanager Martien Trouborst.

In de engineeringsfase van het project is een jaar lang intensief samengewerkt tussen architect VBJ, bouwer van de stalen gevelconstructie EBRS en Aldowa. De specialist in aluminium gevelsystemen produceert naast 64 gekromde elementen voor de CI-gevel twee aluminium cassettegevels met omvangrijke elementen van 5 bij 1,2 meter (gesloten gevel aan de snelwegzijde) en geperforeerde aluminium cassettes voor de glazen gevel aan de kantoorzijde. Alle elementen zijn uitgevoerd in het kenmerkende grijs van de bestaande Porsche-showrooms en worden in eigen beheer door Aldowa gemonteerd. “Zowel voor de CI-gevel, de snelwegzijde als de kantoorzijde verzorgen wij de esthetische gevelafwerking. De thermische dichting wordt verzorgd door de bouwer van de gevelconstructie; daar sluiten wij op aan, met minieme toleranties. Aan de staalconstructie zit niet meer dan een lipje waaraan de elementen met M16-bouten worden verankerd.”

Porsche-handboek

De cassettegevel biedt met haar enorme elementen een strakke uitstraling langs de snelweg A20; de perforatiegevel zorgt in combinatie met de glazen gevel erachter voor voldoende daglicht in het interieur. Het was een hele klus om de definitieve setting uit te ontwerpen; vanzelfsprekend moet ook de architect het Porsche-handboek volgen. Met name aan het definitieve technisch ontwerp van de rondlopende CI-gevel is lang gesleuteld, zegt Trouborst. “Het gewenste eindresultaat staat vooraf vast, maar voor het gevelontwerp, waarin elementen als logo en LED-verlichting zijn opgenomen, definitief op papier staat, ben je met meerdere partijen een jaar verder.” De CI-gevel is samengesteld uit 64 aluminium gevelelementen van circa 2,5 meter lengte. De gekromde elementen zijn tweezijdig gecoat, met aan de onderzijde van ieder element een unieke golvende uitsnijding die als geheel verwijst naar de achterzijde van een Porsche, waarbij de LED-verlichting voor de remlichten staat. “Het totale gevelbeeld alleen al is een bezoekje aan de showroom waard.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details