Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Energieprestatiemetingen winnen aan noodzaak’
Energieprestatiemeting in het kader van labelvaststelling.

‘Energieprestatiemetingen winnen aan noodzaak’

Door wettelijke verplichting en stijgende prijzen

Met ingang van 1 januari 2023 is voor kantoorgebouwen minimaal energielabel C verplicht. Dit houdt in: een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh/m² per jaar. Als onafhankelijke instantie draagt Aboma onder meer bij met energieprestatiemetingen voor liften en roltrappen, waarbij het stroomverbruik wordt gemeten. “Met het stroomverbruik van liften in kantoorgebouwen valt veel te winnen, afhankelijk van de leeftijd en het type van de liftinstallatie”, vertelt inspecteur Harry Hulsink.

De eigenaar krijgt een goed beeld van het stroomverbruik.

De energieprestatiemetingen van Aboma geven een goed beeld van de energie die door de liften en roltrappen in verschillende situaties wordt verbruikt. Met deze informatie kan de gebouweigenaar, die het maximaal energiegebruik van het complete gebouw in beeld moet brengen, zien waar en wanneer er veel energie wordt verbruikt en waar aanpassingen nodig zijn om energiereductie te bewerkstelligen, aldus Hulsink. “Onze energieprestatiemetingen zijn eenmalig in het kader van het behalen van het vereiste energielabel, en wij verrichten die metingen volgens Europese liftnormen (EN ISO 25745; red.).”

Aboma is als onafhankelijke instantie in staat om de juiste energieprestatiemeting te leveren met een geldigheid van tien jaar, uiteraard ook van toenemend belang gezien de stijgende energieprijzen. “Wij meten vooral liften in bestaande kantoorgebouwen in brede zin. Voor woningbouw is de labeleis niet van toepassing en in nieuwbouwsituaties dient de fabrikant voor het juiste energielabel van de betreffende installaties te zorgen. Wij kunnen worden ingeschakeld door de gebouweigenaar, een adviesbureau of de fabrikant die de liften en/of roltrappen in onderhoud heeft.”

Vastrechtkosten

Aboma verricht de metingen zelf, waarna de gebouweigenaar een juist beeld heeft van het huidige energieverbruik. De eigenaar van de lift- c.q. roltrapinstallatie krijgt dan een goed inzicht in het totale stroomverbruik; wellicht is het mogelijk de exploitatie aan te passen, waardoor de vastrechtkosten kunnen worden gereduceerd. “Wij splitsen in de metingen ook het stroomverbruik van de aandrijving en de verlichting.” Hydraulische liften en oudere liften hebben doorgaans een hoog verbruik; met aanpassingen aan de hoofdstroomaansluiting, het motorverbruik of een geleidelijke opstart valt al veel te winnen, zegt Hulsink. “Met een zogenoemde soft-starter is de benodigde opstartenergie van de installatie geleidelijker in te regelen. Vergelijk het maar met versnellingen op een fiets. Moderne liften kunnen bovendien fungeren als stroomgenerator; je moet dan denken aan het terugwinnen van energie door de massa van een dalende lift. Aboma verleent deze energieprestatiemetingen echter puur en alleen in het kader van een onafhankelijke labelvaststelling, met betrekking tot de gemeten energieprestaties van de bestaande installaties.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details