Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Energieneutraal en ‘smart’ politiebureau
Tijdens de bouw.

Energieneutraal en ‘smart’ politiebureau

Ruimtes koelen en verwarmen met klimaatplafonds

Klimaatservice Holland BV en Elektroservice Holland BV verzorgden de installaties voor het nieuwe politiebureau Drechtsteden-Buiten in Papendrecht. Het pand is niet alleen energieneutraal, maar ook voorzien van allerlei slimme oplossingen.

Adviesbureau Deerns maakte het bestek voor het project. Op basis van die leidraad ontwierpen Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland de installatie. Er werden zeven gesloten bronnen met een diepte van 140 meter geboord, waarin  warmte en koude worden opgeslagen. Het pand zelf wordt gekoeld en verwarmd via een warmtepomp. Tino den Besten, projectleider bij Klimaatservice Holland: “Het pand is voorzien van klimaatplafonds. Dat zijn stalen plafonds met daarop dunne leidingen. Hier stroomt water doorheen dat naar behoefte kan verwarmen of koelen. Op plekken waar dit plafond niet mogelijk is, plaatsten we vloerverwarming en vloerkoeling. Dit complete systeem heeft de hoogste comfortklasse en is ook nog eens energiezuinig.” 

Het boren van de bronnen.

Het werk op de verdiepingen is inmiddels afgerond. Nu is de technische ruimte aan de beurt. Vervolgens worden er twee warmtepompen geplaatst: één bronwarmtepomp die het hele jaar door draait en aangesloten is op de bronnen en één lucht/water-warmtepomp. Die laatste staat op het dak en is bedoeld om bij te springen voor als er extra koude of warmte nodig is.   

Pilotproject voor smart building

Voor de opdrachtgever, Politie Nederland, is dit project een pilot voor de toepassing van smart building in politiebureaus. Het gaat dus qua elektra niet alleen maar om de stroomvoorziening en verlichting. Dirk de Kruijf, projectleider bij Elektroservice Holland:  “Alle installaties in het pand zijn aan elkaar gekoppeld en op afstand uit te lezen. In het gebouw bevinden zich twee touchscreens, waarmee de gebruikers verlichting kunnen in- en uitschakelen en de verwarming kunnen regelen. Dit wordt gemonitord in de cloud opgeslagen met een back up in het pand zelf. Ook bijvoorbeeld storingen in de lift zijn hierop te zien. Daarnaast zijn de plafonds voorzien van sensoren, die schakelen de verlichting op basis van aanwezigheid en daglichtsterkte.    

Ook worden temperatuur en CO2-gehalte gemonitord. Is het CO2-niveau te hoog? Dan wordt er meer geventileerd. In de toekomst kan dit alles ook per ruimte met een smartphone bediend worden. Daarmee kun je ook vergaderkamers reserveren of collega’s zoeken.” 

Op het dak van het nieuwe politiebureau komen 181 PV-panelen, met de mogelijkheid om daar in de toekomst accu’s op aan te sluiten voor stroomopslag. Daarnaast gaat de politie zijn wagenpark elektrificeren en dus plaatst Elektroservice Holland zes dubbele laadpalen op het terrein. Het pand is  voorbereid op de aansluiting van een noodaggregaat, zodat het werk kan doorgaan als de stroom uitvalt. Doordat alle systemen aan elkaar gekoppeld en op afstand te monitoren zijn, kan ook een deel van de service op afstand gebeuren.

De technische installatie.

Extra oplossing

Het project verloopt goed, al is de planning noodgedwongen tussentijds aangepast. Den Besten: “Het was al een ambitieuze planning en daar kwamen nog wat tussentijdse wijzigingen bij. Onder andere doordat er bij het omzetten van engineering naar uitvoering soms zaken anders blijken te zijn dan verwacht.  Daarnaast hadden we, zoals iedereen in de bouwbranche, last van leveringsproblemen met materialen. Zo werd er van de pompen niet eens een levertijd genoemd. Toch werken we in de uitvoering prettig met elkaar samen. Werken aan politiebureaus is ons niet vreemd.” De Kruijf: “Onze Technisch Beheer afdeling heeft het onderhoud van de gebouwen van drie politieregio’s. We komen dus vaker bij de politie over de vloer als installateur. Niet alleen voor onderhoud, maar ook voor verbouwingen en installatie-aanpassingen. Hierdoor kennen we de organisatie en kunnen we goed inspelen op hun specifieke eisen en wensen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details