Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Energieleverend onderwijsgebouw met grote variëteit aan ruimten wordt binnenkort opgeleverd

ECHO2_Guus-Schoonewille—glazen-gevel-1
Dit project wordt gerealiseerd door BAM Bouw & Techniek, terwijl Stevens Van Dijck het bouwmanagement en de directievoering verzorgt.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Guus Schoonewille

22 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van de TU Delft realiseert BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten het nieuwe interfacultair onderwijsgebouw Echo. Deze nieuwbouw, ontworpen door UNStudio, omvat een grote variëteit aan onderwijszalen, verspreid over vier bouwlagen. Grote glaspartijen zorgen voor transparantie en daglichtinval in elke ruimte. Open structuren en plafonds en een unieke afwerking geven elke ruimte een eigen karakter. Het nieuwe ontmoetingscentrum voor studenten en medewerkers van de universiteit is duurzaam, circulair én energieleverend. De bouwkundige oplevering gebeurt naar verwachting begin 2022.

Echo heeft een bruto vloeroppervlakte van 8.844 m². Verspreid over vier bouwlagen is er ruimte voor hoor- en werkcolleges, groepswerk, projectonderwijs, debatten en zelfstudie. Het gebouw wordt opgedeeld in middelgrote en grote zalen met een capaciteit tussen de 150 en 700 personen én enkele kleinere zalen voor onder meer projectonderwijs met groepen tot 70 personen. “Het traject voor BAM startte zowat 2,5 jaar geleden, toen we geselecteerd werden voor de bouwkundige en installatietechnische uitvoering. In nauwe samenwerking met het ontwerpteam, bestaande uit TU Delft, Stevens van Dijck en UNStudio, werkten we het oorspronkelijke ontwerp tot in de kleinste details verder uit. Het wordt een uniek gebouw: esthetisch hoogstaand, transparant, duurzaam, circulair én energieleverend. Het is dan ook een hele uitdaging om de complete ruwbouw en de afwerking samen met alle bouwpartners tot een goed einde te brengen”, vertelt Rick van Haren, projectmanager bij BAM Bouw en Techniek. “Buiten valt het gebouw onder meer op door de vele raampartijen, de luifels en de groene gevel met de stalen bloembakken. Binnen wordt elke ruimte gekenmerkt door open structuren en plafonds én een unieke afwerking. We maakten daarbij gebruik van verschillende, akoestisch bevorderende materialen, zoals bamboe of vilt. Grote glaspartijen zorgen voor transparantie en daglichtinval doorheen het volledige gebouw. Er werd gekozen voor een doorgedreven isolatie, een WKO-bron voor verwarming en koeling en zonnepanelen op het dak. Echo is immers niet alleen duurzaam, maar ook energieleverend. De open plafonds vereisten wel het nodige denkwerk van de installatiebedrijven om alle zichtbare elementen op een esthetische manier te integreren. De meeste installaties bevinden zich onder de verhoogde vloer, die voor onderhoud eenvoudig verwijderd kan worden.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details