Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Energielabelsprong van F/G naar minimaal B voor E-Sequent-woningen in Bussum
Waar mogelijk werden ook PV-panelen gemonteerd.

Energielabelsprong van F/G naar minimaal B voor E-Sequent-woningen in Bussum

Woningcorporatie de Alliantie investeert al meer dan 6 jaar fors in de verduurzaming en het energiezuiniger maken van haar huurwoningen. Recent rondde Nijhuis Bouw B.V., één van de vaste bouwpartners voor de E-Sequent renovatieprojecten, de verduurzaming van 48 woningen aan Laarderweg in Bussum af. Daarvoor deed ze ook nu weer een beroep op haar co-makers. Na de werkzaamheden behalen de woningen minimaal het energielabel B, terwijl ze voorheen op F/G bleven steken.

48 woningen aan de Laarderweg in Dordrecht werden door Nijhuis Bouw B.V. en haar co-makers aangepakt.

Binnen het E-Sequent-programma werden sinds 2015 duizenden huurwoningen van woningcorporatie de Alliantie in verschillende steden en gemeenten, waaronder Bussum, op een efficiënte manier verduurzaamd en energiezuiniger gemaakt. “Ons verduurzamingstreintje blijft verder denderen. In het najaar van 2021 zijn we gestart met de verduurzaming van 48 huurwoningen aan de Laarderweg. De woningen konden opgedeeld worden in vijf types, die qua grootte en indeling meestal wel vergelijkbaar waren. Enkele woningen waren iets groter en er is ook een zorgwoning meegenomen in de verduurzamingswerkzaamheden. De bewoners behoorden tot verschillende leeftijdscategorieën en tot alle lagen van de bevolking”, vertelt Arie Nijkamp, projectleider Team Renovatie bij Nijhuis Bouw B.V. “Het feit dat de bewoners tijdens de werkzaamheden in hun woningen bleven wonen, vraagt ook een eigen aanpak. Onze bewonersbegeleidster stond de mensen met raad en daad bij. Ze maakte hen wegwijs in wat er te gebeuren stond en bleef ook tijdens het volledige traject met hen communiceren. Aangezien er tussen alle huurwoningen ook enkele koopwoningen stonden, was het ook belangrijk om die eigenaars in de communicatiestroom te betrekken. Hun koopwoningen behoorden uiteraard niet tot het project, maar deze bewoners ondervonden wel de hinder die bij de werkzaamheden kwam kijken.”

Van F naar minimaal B

De woningen aan de Laarderweg voldeden energetisch niet meer aan de eisen van vandaag. Onvoldoende isolatie in daken, gevels en vloeren en een gedateerde beglazing resulteerden in een energielabel F of zelfs G. “De woningen kregen eerst een warme jas aan. De wand- en vloerisolatie werd verbeterd met behulp van isolatiekorrels. In tegenstelling tot de andere projecten werden de daken hier van binnenuit geïsoleerd. Verder werden alle draaiende delen, zoals de voor- en achterdeur en opendraaiende ramen vervangen door nieuwe elementen met HR++ beglazing. In de andere ramen werd nieuw HR++ glas geplaatst, waar nodig in combinatie met ventilatieroosters. Op vraag van de bewoners werden in de woonkamers ramen voorzien, die opengezet kunnen worden”, licht André Franken, werkvoorbereider Team Renovatie bij Nijhuis Bouw B.V., toe. “We herstelden het voegwerk, monteerden brandwerende plafonds, voerden schilderwerken uit en plaatsten waar mogelijk PV-panelen. Het resultaat is een energielabelsprong naar minimaal B.”

In alle woningen werd HR++ beglazing voorzien. Alle draaiende delen, zoals voor- en achterdeuren werden vervangen.

Comfort voor de mens, bescherming van de natuur

Er werd niet alleen aandacht besteed aan het energetisch verbeteren van de woningen, maar ook aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Hoe luchtdichter de woning, hoe belangrijker een goede ventilatie. “Elke woning werd uitgerust met een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Terwijl raamverluchtingen verse lucht in de woning binnenhalen, zorgen afvoerventilatoren in de natte ruimtes voor het verwijderen van vervuilde lucht. 

Een CO2-sensor in de woonkamer meet continu de luchtkwaliteit en bepaalt of de ventilatoren meer of minder vervuilde lucht moeten afvoeren. Verder worden alle installaties nagekeken en, indien nodig, aangepast of hersteld”, sluit Jan Blom, uitvoerder Team Renovatie bij Nijhuis Bouw B.V., af. “We zijn bovendien gebonden aan de geldende regels rond flora en fauna. Tijdens de voorbereidingsfase hebben we een analyse gemaakt van alle flora en fauna in deze buurt. Zo werden onder meer vleermuizenkasten in de gevels van de woningen geïntegreerd. Dankzij de samenwerking met onze vaste co-makers ontstond opnieuw die gestroomlijnde machine die in 6 à 7 werkdagen één woning volledig kan afwerken. Hier en daar duurt het wat langer, omdat er nog extra voorbereidingen of werkzaamheden nodig zijn. Aangezien alle bouwpartners elkaar kennen, weten ze perfect wat ze van een ander kunnen verwachten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details