02:16
20-07-2018

Energie van fraaie daken

‘Maak iets moois voor je medemens’. Mede vanuit die gedachte ontwikkelde Emergo een nieuw energiedak genaamd Emergo Navitect II, een esthetisch en betaalbaar alternatief voor geframede zonnepanelen. De eerste projecten worden inmiddels van dit nieuwe systeem voorzien.

Emergo is een innovatieve bouwpartner, gespecialiseerd in de ontwikkeling en seriematige productie van houtskeletbouw daken, gevels en andere bouwcomponenten. “Ruim tien jaar geleden startten Koos Wessels en ik met een droom”, vertelt directeur Hendrik-Jan Weggeman. “Plezierig wonen voor iedereen, dat is waar Emergo elke dag een bijdrage aan wil leveren. Met meer dan 150 gedreven medewerkers maken we die droom waar. Commerciële bouwondernemingen en woningcorporaties werken graag met ons samen aan betaalbare oplossingen in nieuwbouw en renovatie.”

Functionaliteit en esthetiek
Als totaalleverancier van daken ontzorgt Emergo de opdrachtgever van goot tot nok. “Alles wat je op een dak kunt bedenken, nemen wij in onze totaaloplossing mee”, zegt Weggeman. “Naast functionaliteit speelt esthetiek hierin een belangrijke rol. Na de Bouwbeurs van 2015 namen we dan ook het volgende besluit: er moest een mooiere, maar ook betaalbare oplossing komen voor de geframede zonnepanelen, die de Nederlandse daken zo onaantrekkelijk maken. Twee jaar later, op de Bouwbeurs 2017, presenteerden we het prototype van ons energiedak. In het eerste kwartaal van 2018 is het energiedak beproefd door BDA Dak- en Geveladvies. Nu is het beschikbaar in de Nederlandse markt.”

Emergo Navitect II
Het energiedak van Emergo is een functionele en esthetische totaaloplossing, bestaande uit een optimaal dakontwerp, een gepatenteerd bevestigingssysteem en glas-glas pv-panelen zonder frame. Het voordeel van glas-glas pv-panelen is dat ze relatief weinig degraderen in opbrengst. Ze vertonen geen microscheuren, ze zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden en ze hebben een lange levensduur. Weggeman: “We bevestigen de pv-panelen direct op de dakconstructie. De panelen vervullen hiermee de waterkerende functie. Zo besparen we op een andere waterkerende laag, zoals dakpannen, felsplaten, kunststof onderplaten of EPDM-dakbedekking. Verder zijn de pv-panelen per stuk uitwisselbaar. Dakramen, dakdoorvoeren, randafwerkingen en andere functies zijn eenvoudig te integreren.”

Ontwerpvrijheid
Emergo Navitect II is niet gebonden aan één fabrikant van pv-panelen. Elk glas-glas pv-paneel zonder frame kan in het systeem geïntegreerd worden. Daarbij biedt het systeem grote ontwerpvrijheid. Architecten en bouwers kunnen variëren in formaten, vermogens en legrichting van de pv-panelen. Ook kunnen zij kiezen of ze hele daken vervangen door pv-panelen of delen van daken. 


Het Energiedak is een mooi, betaalbaar alternatief voor geframede zonnepanelen.

Grijze en roodbruine tinten
Binnenkort is het ook mogelijk om te variëren in kleuren. Op dit moment zijn de pv-panelen zwart en veelal glimmend. Het duurt niet lang meer totdat er ook pv-panelen verkrijgbaar zijn in grijze of roodbruine tinten, vergelijkbaar met de kleuren van de dakpannen. “Technisch gezien kan het al”, zegt Weggeman. “Er wordt nu aan gewerkt om dit op grote schaal toepasbaar en betaalbaar te maken. Er zijn zelfs ontwikkelingen gaande voor gegolfde panelen, om nog dichter bij de traditionele dakpan te komen. Ik vraag me af of je een traditioneel product zo ver moet imiteren met nieuwe technieken. Probeer de collectieve functie niet te verstoppen, maar integreer deze op een fraaie wijze in de gebouwschil.”

FITS
Het energiedak is niet de enige duurzame ontwikkeling waar Emergo zich mee bezighoudt. In samenwerking met TNO en AkzoNobel werkt Emergo aan het innovatieve project FITS (Façade panel with Invisible Thermal Solar collector). Dit project draagt bij aan het doel om tot energiepositieve gebouwen te komen. De drie partijen ontwikkelden een energie-collecterend paneel dat fraai te integreren is in een gevel. Dit paneel, voorzien van een speciale coating, weerkaatst het zichtbare deel van het licht. Het onzichtbare deel van de zonnestraling, zo’n 50% van de zonne-energie, wordt door het paneel opgenomen. “Zo optimaliseren we de energieabsorptie”, zegt Weggeman. “Inmiddels zijn de labtests geslaagd. We testen en demonstreren de technologie nu op echte woningen. Hiermee zijn we weer een stap dichterbij het realiseren van energiepositieve nieuwbouwwoningen.”


Emergo Navitect II wordt ontwikkeld in het project ‘Universeel Zonnedak’, waarvoor subsidie wordt verkregen vanuit de VIA-regeling (Versneller Innovatie Ambities) van het SNN.

Tekst | Patricia van der Beek    Beeld | Emergo


EMERGO
Gildestraat 1
9502 KJ Stadskanaal

T  +31 (0)88 696 40 00
info@emergo.nl
www.emergo.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

BudoBouw