Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
EMA | Statige stalen trappen en een halve kilometer hekwerk

EMA | Statige stalen trappen en een halve kilometer hekwerk

Ze worden nog gemonteerd, maar behoren nu al tot de blikvangers van het EMA-gebouw: de acht zwevende trappen van staal die de etages van het congresgedeelte – de laagbouw – op imposante wijze met elkaar verbinden. 

Las- en montagebedrijf Van Pommeren BV engineert, produceert en monteert deze stalen trappen. De staalspecialist is tevens verantwoordelijk voor de acht stalen trappen in de kantoortoren en 495 meter aan hekwerken die in dit hoogbouwdeel langs de betonnen trappen omhoog lopen. Ook de balustraden aan de buitenzijde van het gebouw zijn het werk van Las- en montagebedrijf Van Pommeren.

Stroomversnelling
“Eind vorig jaar benaderde Dura Vermeer ons om een prijs te maken voor de diverse trappen en hekwerken in het EMA-gebouw”, vertelt eigenaar Leendert van Pommeren. “Omdat we de eerste trappen heel snel moesten leveren, kwamen onze werkzaamheden in een stroomversnelling terecht. Strak na het offertetraject werkten we met twee tekenaars de ontwerpen uit en ook de berekeningen.”

Gladde afwerking
Van Pommeren vervolgt: “Op basis van het voorontwerp maakten we een uitvoerbaar ontwerpvoorstel voor de trappen en hekwerken, dat we bespraken met de architect. In goede samenwerking kwamen we tot de uiteindelijke ontwerpen.” Een belangrijke eis bij de zwevende trappen was dat ze aan alle kanten glad afgewerkt werden in een specifieke, goudachtige kleur. De trappen moesten in staal uitgevoerd worden om optisch aan te sluiten op de hekwerken. 

Vakmanschap
Begin dit jaar startte de productie van de trappen, begin maart werd de eerste gemonteerd. Van Pommeren: “We zijn nu in het congresgedeelte bezig met de zwevende trappen: statige, stalen kolossen waar het vakmanschap van onze mensen vanaf te lezen is. Daar zijn wij best trots op.” Het monteren van de trappen is één van de grootste uitdagingen op dit project. “Een aantal trappen, met een gewicht van zo’n vijf ton, moest bijvoorbeeld via het dak ingehesen worden”, aldus Van Pommeren. “Ook moesten we sommige trappen handmatig met kettingtakels monteren.” 

Gemoedelijke sfeer
Inmiddels heeft Las- en montagebedrijf Van Pommeren 80% van de trappen gemonteerd. De montage van de hekwerken is juist gestart. “Tot nu toe verloopt het werk perfect”, zegt Van Pommeren. “De samenwerking met Dura Vermeer gaat super. En ondanks de tijdsdruk en technische uitdagingen is de sfeer op de bouw gemoedelijk. Hier werken we echt met elkaar aan een gezamenlijk eindresultaat. Mooi om daar deel van uit te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details