Gleitbau

(Beeld: Rob Acket)

00:58
27-05-2019

EMA | Glijbekisting en betonelementen

Gleitbau (Salzburg), wereldwijd actief als specialist op het gebied van glijbekisting, produceert elementen uit gewapend beton, zoals silo’s, kernen voor flatgebouwen, torens, schoorstenen en oplossingen voor industriële gebouwen. Het bedrijf heeft bovendien heel wat ervaring in voorgespannen beton en de realisatie van elementen voor toepassingen met hoge belasting. 

“In opdracht van bouwbedrijf Dura Vermeer produceerden we de glijbekisting en zorgden we voor de realisatie van de wapening en heel wat elementen in beton en gewapend beton voor het nieuwe hoofdkwartier van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam”, zegt projectleider Nikolaus Weise-Schmidbauer. “Eigenlijk hebben we de volledige betonkern geproduceerd. Door het gewicht van de omliggende, later gemonteerde staalstructuur moesten we op zoek naar speciale oplossingen om de grote elementen uit gewapend beton tijdens de bekistingswerken te kunnen integreren.”

Gleitbau

In opdracht van bouwbedrijf Dura Vermeer produceerde Gleitbau de volledige betonkern voor het nieuwe hoofdkwartier van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam.


De strikte tijdsplanning zorgde voor heel wat druk om het design van de betonkern aan te passen, zodat het voldeed aan de speciale eisen op het vlak van glijbekisting. Gleitbau werkte daarvoor heel nauw samen met het bouwbedrijf en met designer VRI. Ook tijdens de uitvoeringsfase werden nog details aan het design gewijzigd. “Elk project is uniek en moet door onze ingenieurs op maat uitgewerkt worden. De complexiteit van de bekisting en de vele grote betonelementen maakten ook deze installatie speciaal”, vertelt de projectleider. “We zijn onderaannemer voor bekistingswerken, maar bekijken ook met de klant hoe het design aan de eisen van de glijbekisting aangepast kan worden. Andere referentieprojecten in Nederland zijn de Mondriaantoren (Amsterdam), de Avi Triade Twence (Hengelo) en het tankstation op de Maasvlakte in het havengebied van Rotterdam.”

Tekst: Johan Debaere
Beeld: Gleitbau Ges. mbh

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Onafhankelijke kwaliteitsborging
Om de kwaliteit van de bouw te borgen, laten Dura Vermeer en Heijmans deze controleren door een onafhankelijke partij. Zij vinden deze in bouAd. “Aan het project Eurojust in Den Haag hebben wij ook met Dura Vermeer en Heijmans samengewerkt”, vertelt Cees Guijt, projectmanager van bouAd adviesgroep. “Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat wij nu weer samenwerken.”

Het bewaken en vastleggen van de kwaliteit is primair de taak van de bouwers. Een controle in de eerste lijn gebeurt door de aannemer en leveranciers zelf. In de tweede lijn gebeurt de controle door een onafhankelijke partij, in dit geval bouAd. “Wij hebben hiervoor twee mensen ingezet, die afwisselend op de bouw aanwezig zijn”, vertelt Guijt. “Henk Prijs en Wesley van Olderen hanteren hiervoor het digitale bewakingssysteem BIM360, waarin alle te controleren onderdelen zijn omschreven en gekoppeld aan inspectieformulieren. De bevindingen zijn voor iedereen inzichtelijk.” En over de kwaliteit: “De controles verlopen voorspoedig. Tot nu toe is de kwaliteit van hoog niveau. Dat is bijzonder, zeker als je hierbij de hoge tijdsdruk voor dit project in ogenschouw neemt.” In november van dit jaar moeten alle controles zijn uitgevoerd.

Lees meer over: Amsterdam , EMA , Gleitbau , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners

Koedood DieselserviceAugustinus BV