Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
EMA | Samenwerking fundamenteel bij snelle realisatie onderbouw

EMA | Samenwerking fundamenteel bij snelle realisatie onderbouw

Snelheid en samenwerking. Dat stond voor Augustinus BV centraal bij de nieuwbouw van de European Medicines Agency (EMA). Als partner van bouwcombinatie EMA realiseerde Augustinus BV in slechts vijf maanden tijd de gehele onderbouw.

De onderbouw omvat het onderste gedeelte van het gebouw, tot de begane grond. In de onderbouw bevinden zich een waterkelder van drie meter diep, een trafoput en de kernpoer. De poer ligt vlak onder het maaiveld en is één groot massief blok van 800 vierkante meter groot en 2,5 meter dik. Voor de totale onderbouw paste Augustinus BV zo’n 4.200 kubieke meter aan beton toe en ongeveer 850 ton staal.

Korte bouwtijd
Dura Vermeer, die later een bouwcombinatie aanging met Heijmans, vroeg Augustinus BV al in een vroeg stadium als partner voor de onderbouw van het EMA-gebouw. De specialist in onder andere funderingen en kelders had eerder al werken met Dura Vermeer gedaan en daarin zijn expertise aangetoond. “Het unieke aan dit project is de zeer korte bouwtijd”, vertelt mededirecteur Niek Augustinus van Augustinus BV. “Alle betrokken partijen zijn zich daarvan bewust en acteren daar ook op. De manier waarop de bouwcombinatie met de onderaannemers dit traject aanging, is uniek. Wij waren bijvoorbeeld al aan het werk voordat de prijs definitief was. Dat getuigt van vertrouwen en geloof in onze capaciteiten.”

Technische optimalisaties
Augustinus BV was nauw betrokken bij de uitwerking van de concepttekeningen voor de onderbouw. Dit gebeurde tijdens scrumsessies met de bouwcombinatie en de constructeur. Gedurende deze interdisciplinaire sessies werd gezocht naar mogelijkheden om het bouwproces te versnellen. De meeste optimalisaties betroffen technische aanpassingen, zoals de vorm van de poer of het opvangen van hoogteverschillen. Door de detaillering zo eenvoudig mogelijk te houden, werd tijdwinst in het uitvoeringsproces behaald.

Augustinus BV

Vijf maanden bouwen
Eind mei 2018 startte de realisatie van de onderbouw. Uitvoerder Hendrik-Jan Broekman was namens Augustinus BV elke dag op de bouw aanwezig om het werk te begeleiden. Maar ook om snel in te spelen op ad hoc wijzigingen. Hij vertelt: “We hadden tot eind oktober om de gehele onderbouw op te leveren. De eerste deadline behaalden we al voor de bouwvak. De kernpoer moest toen al gereed zijn, want medio augustus ging de glijkist voor de kern omhoog. Op 31 oktober stortten we, volgens planning, het laatste beton.”

Perfect verlopen
“Technisch gezien was de realisatie van deze onderbouw vooral een groot project, waarbij we in zeer korte tijd veel beton en staal moesten verwerken”, blikt Broekman terug. “Wij hebben daar alles voor in huis. Qua kennis en capaciteit, maar ook qua equipment en materiaal. Denk aan bekistingsmateriaal, wapening en de nodige kranen en pompen.” Augustinus voegt toe: “Ondanks de tijdsdruk is dit werk perfect verlopen. Het vertrouwen dat we kregen, maar ook de nauwe samenwerking met de bouwcombinatie en andere partijen, waren hierbij van fundamenteel belang.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details