Het totale maatwerkinterieur – van de wandbetimmeringen en pantry’s tot de ontvangstbalie en het unieke meubilair voor de conferentiecentra – komt van de hand van Gielissen Interiors.

01:29
04-03-2020

EMA, Amsterdam | Een interieur met hoogstaand maatwerk

‘Het ademt rust en stijl’

Ruim 2.000 m² wandbetimmeringen, tientallen pantry’s, loungebanken en meerdere conferentiezalen met podia en publieksbanken. Een enorme klus met bijzondere maatwerkelementen, te realiseren in een hele korte tijd. Toch maken juist die elementen het interieur van EMA rustiek, ingetogen en stijlvol.

In een Programma van Eisen gaf het Rijksvastgoedbedrijf aan waar het interieur in grote lijnen aan moest voldoen. Interieurarchitect Fokkema maakte de vertaalslag naar een ontwerp; Gielissen Interiors zorgde voor de engineering en voerde het uit. Het totale maatwerkinterieur – van de wandbetimmeringen en pantry’s tot de ontvangstbalie en het unieke meubilair voor de conferentiecentra – komt van haar hand.

Het maatwerkinterieur van EMA is rustiek, ingetogen en stijlvol.

 

Mock-ups

“We hadden hierover veel overleg met het team van interieurarchitect Fokkema en partners”, vertelt Dennis Brassel, accountmanager bij Gielissen Interiors. “Maar we wilden ook zeker weten dat we bij de opdrachtgever en de gebruikers goed zaten. Daarom hebben we in meerdere sessies mock-ups gepresenteerd. We toonden bijvoorbeeld conferentiemeubels, uitgewerkt op ware grootte en compleet met positionering, bekleding, klaptafeltjes, naambordjes, usb-aansluiting en microfoons. Mensen van het Rijksvastgoedbedrijf en European Medicines Agency konden deze dan beoordelen op praktisch, esthetisch en comfortgebied. Soms leidde dat tot nuttige aanpassingen.”

Drukke werkomgeving

Voor een maatwerkinterieur over achttien verdiepingen was de planning een minstens zo grote uitdaging als de interieurelementen zelf. “Het is de grootste opdracht die we in zo’n korte doorlooptijd hebben gerealiseerd”, vertelt Frank van der Pasch, Commercieel Manager bij Gielissen Interiors. “Het leeuwendeel is gemonteerd in de periode dat de logistiek een uitdaging was. Daarnaast krioelde het zeker richting de oplevering van de vakmensen; op het hoogtepunt zo’n 700 medewerkers per dag. Dat maakte het voor ons best lastig om grote interieurstukken als nieuw op te leveren.”

Voor een maatwerkinterieur over achttien verdiepingen was de planning een minstens zo grote uitdaging als de interieurelementen zelf.

 

Grote hoeveelheden

Daarbij ging het voortdurend om grote hoeveelheden. Brassel geeft een voorbeeld: “Voor een optimale akoestiek zijn alle kernwanden van het gebouw bekleed met een akoestische materiaal, aangebracht achter een raamwerk van eiken latjes. Het vroeg 10 km latjes om alle wanden te bekleden.”

In totaal leverde Gielissen Interiors heel veel unieke elementen, die het EMA-interieur bijzonder maken. Van der Pasch: “8 engineers hebben de vertaalslag gemaakt; 40 meubelmakers hebben het uitgevoerd en op de top waren ruim 30 monteurs actief voor de montage. Het heeft diepe indruk op me gemaakt dat zoveel partijen in één gebouw zo vloeiend konden samenwerken.” En over het resultaat: “Het is een interieur met veel kwalitatief hoogwaardig maatwerk. Dat hoort bij ons. Daarbij ademt het rust en stijl. We zijn hier trots op.”

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Rob Acket

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Verhoogde vloeren kunnen direct afgewerkt worden

Kingspan Access Floors (Oudsbergen), onderdeel van Kingspan Groep Plc, leverde 26.000 m² vloertegels voor het nieuwe kantoor van het EMA, die door de firma Maasdam in een periode van 3,5 maand geplaatst werden. De bouwpartners verkozen deze verhoogde vloeren vanwege de kwaliteit, maar vooral ook vanwege de snelle montage. In tegenstelling tot andere vloeren is voor deze systemen geen droogtijd nodig. Ze kunnen dan ook direct na de montage afgewerkt worden met bijvoorbeeld tapijt.

Kingspan Access Floors is ’s werelds grootste leverancier van verhoogde vloeren. “Onze vloertegels worden gebruikt in kantoren, datacentra, callcenters en grote retailgebouwen. Zo hebben we producten geleverd voor heel wat prestigieuze projecten in heel Europa. We blijven continu investeren in de ontwikkeling van innovatieve producten en adviseren onze klanten bij de installatie. We willen de klant immers steeds de correcte oplossing voor zijn toepassing leveren. Zo hebben we systemen voor elke klasse van belasting binnen de norm EN12825”, vertelt Wiljo Mackus, sales manager Nederland & België. “Flexibiliteit, toegankelijkheid en lage exploitatiekosten zijn belangrijke aspecten voor commercieel vastgoed en daarvoor bieden we met onze verhoogde vloeren een ideale oplossing. Zo kunnen de vloeren tijdens onderhoud en technologische aanpassingen weggenomen en teruggeplaatst worden. Ook een aanpassing van de kantoorindeling kan eenvoudig uitgevoerd worden.”


Ontwerp, berekening en 3D tekening van constructies

Constructieadviseur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs bestaat sinds 1953 en telt vandaag bijna 150 medewerkers in vier vestigingen: Almere, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het bedrijf staat in voor het ontwerp en de dimensionering, berekeningen, BIM-modellen en tekeningen van allerlei constructies.

“We zijn een constructieadviseur die weet dat veel integrale oplossingen alleen mogelijk zijn met kennis van de overige bouwdisciplines. Als onderdeel van het ontwerpteam kunnen we een beslissende invloed hebben op de efficiëntie binnen het ontwerpproces. We streven er steeds naar om de ambities van onze opdrachtgevers binnen het vooropgestelde budget te realiseren”, zegt directeur Dirk-Jan Kluft. “Voor het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap werden we gecontacteerd door Bouwcombinatie EMA om de constructie, zoals de funderingen, palen, betonkern en staalprofielen te ontwerpen, berekenen en in 3D te tekenen. We hadden in het verleden al samengewerkt met MVSA Architects en Fokkema & Partners Architecten voor het NCIA-project en werden al in een vroeg stadium bij dit project betrokken. Ik nam zelf de leiding van dit prestigieuze project in handen en we waren continu met een kernteam van 10 à 12 mensen met dit dossier bezig. Op piekmomenten kon dat aantal oplopen tot 30 man. Deze nieuwbouw moest immers in een razendsnel tempo gerealiseerd worden, waardoor het totaalproject in verschillende delen opgesplitst werd.”

Stedenbouw partners