Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Elzenhagen Amsterdam | Modulair bouwen in een extreem hoog tempo, een flexibele bouwstijl met duurzame voorzieningen

Elzenhagen Amsterdam | Modulair bouwen in een extreem hoog tempo, een flexibele bouwstijl met duurzame voorzieningen

Tussen de Nieuwe Leeuwarderweg en het Noordhollandsch Kanaal in Amsterdam staat sinds kort woonwijk Elzenhagen. 540 jongeren – Nederlanders en statushouders van 18-28 jaar – zijn hier de eerste bewoners van een totaal nieuwe wijk, compleet met bioscoop, scholen, winkels, een hotel en horeca.  

Startblok Elzenhagen werd gebouwd in opdracht van woonstichting De Key en woningstichting Eigen Haard. In verband met het bestemmingsplan kozen zij voor een tijdelijke bouwstijl, maar wel conform de actuele normen van duurzaamheid. Modulair bouwbedrijf Jan Snel kwam hierbij als beste uit de bus. “Met onze modulaire bouwstijl konden we hier in zeer korte tijd honderden appartementen neerzetten”, vertelt Barry van Wijk, hoofd Bedrijfsbureau van Jan Snel. “Mocht het bestemmingsplan na tien jaar wijzigen, dan kunnen de gestapelde units relatief eenvoudig naar een andere locatie worden verplaatst.”

 Modulaire bouwmethode

Startblok Elzenhagen bestaat uit zes bouwblokken, variërend van 45 tot 250 units per blok. De units zijn opgebouwd uit een stalen frameconstructie, een betonvloer en houtskeletbouwelementen. In de fabriek werden de units opgebouwd en voorzien van een keuken, badkamer en de aansluitingen voor de algemene nutsvoorzieningen. Dat gebeurde in een tempo van dertig units per week. Op locatie werden de units enkel nog als legoblokken op elkaar gestapeld. Zodra de installaties waren aangesloten en de aan- en afvoeren waren gekoppeld met die van de algemene nutsvoorzieningen, was de studio klaar voor bewoning.

De lichte, houten gevelbekleding zorgt voor een vriendelijk en stijlvol geheel.

Duurzaamheid

Het tempo van productie en montage is hoog”, realiseert Van Wijk zich. “Toch is geen enkele concessie gedaan aan de duurzaamheid en de kwaliteit van de woningen. Met goede isolatie, zonnepanelen, WKO-verwarming en driedubbel glas voldoen de woningen aan het energielabel BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwd). Ook de eisen en normen voor veiligheid zijn in acht genomen, exact zoals dat bij de permanente bouw gebeurt.”

Permanente uitstraling

Om de tijdelijke woningen een permanente uitstraling te geven, werden de scheidingslijnen van de units gecamoufleerd. Jan Snel schroefde op de prefab betonelementen speciaal daarvoor geprefabriceerde rekken, die fungeerden als ondergrond voor een lichte, houten gevelbekleding. Zo zorgde de gevelbekleding voor een vriendelijk en stijlvol geheel. Van Wijk: “De bewoners hebben hier een betaalbare, duurzame woning. Mocht de gemeente ooit beslissen dat het terrein bestemd moet zijn voor utiliteitsbouw, dan is dit bouwsysteem volledig flexibel en verplaatsbaar; geen probleem dus!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?