02:50
16-03-2015

Eindhoven | JT Bioscoop

Eerste Dolby Cinema-zaal  ter wereld grote trekpleister JT Eindhoven
JT Bioscopen, de enige volledig Nederlandse bioscoopketen, breidt het aantal vestigingen uit. JT hoopt te groeien met een belevingsconcept op maat, waarin de meerwaarde van film kijken buiten de deur centraal staat. In december opende JT een nieuwe vestiging in Eindhoven, met als unique selling point de eerste Dolby Cinema-zaal ter wereld. Met Dolby werkte JT maandenlang in het geheim toe naar de ‘ultieme bioscoopervaring’, vertellen directeur Ron Sterk en Manager Buildings & Projects Gerrit Doorn.

Het pand van JT Eindhoven aan de Nieuwe Emmasingel werd in 2009 al gebouwd voor een bioscoop in het kader van het centrumproject De Admirant, maar stond sindsdien leeg. Met JT werd in het voorjaar van 2014 een geschikte huurder/exploitant gevonden. De tijd voor ontwerpengineering en afbouw was beperkt, want JT wilde voor de kerst openen. “Wij hebben daarom gekozen voor een bouwteambenadering met de aannemer waarmee wij in 2014 ook de nieuwbouw van JT Hilversum realiseerden: Van Wijnen Lelystad”, zegt Doorn. “De nieuwe vestiging in Eindhoven is volledig in 3D ontworpen, waardoor wijzigingen in situ konden worden doorgevoerd.” Niettemin was de integratie met bestaande bouw uitdagend. “Constructief gezien moest het bestaande casco nog worden gewijzigd, terwijl aan de buitenschil niets mocht veranderen. De profielen ter ondersteuning van de nieuwe constructie moesten letterlijk door één raam naar binnen.” Met acht zalen en 1.546 stoelen is de vestiging Eindhoven één van de grootste bioscopen van JT, en de bioscooptechniek heeft sinds 2009 niet stilgestaan; bovendien kwam Dolby als partij later in het proces pas definitief in beeld. “Dolby heeft daarom een ‘dedicated’ groep onderaannemers toegewezen gekregen die de hoog-gespecificeerde bioscooptechniek tijdig kon opleveren.”

Toegespitst op belevingskwaliteit
’s Werelds eerste complete Dolby Cinema-zaal is de grootste zaal in de nieuwe vestiging. “Dolby Cinema biedt bioscoopbezoekers een integrale bioscoopervaring, met speciale belichting, optimale zichtlijnen, een bioscoopscherm dat lijkt te zweven en realistisch geluid dat van alle kanten uit de speakers komt”, vertelt Sterk. “Niet alleen zijn de vorm van de zaal en het aantal stoelen – 348 – in samenwerking met Dolby geheel toegespitst op een ultieme bioscoopervaring; ook is geluid en beeld optimaal afgestemd door en met digitale technieken, die de bioscoopwereld revolutionair hebben veranderd”, vervolgt Doorn. “Het verschil tussen 2D en 3D wordt bijvoorbeeld steeds kleiner omdat door middel van laserprojectoren de ideale contrastratio steeds beter wordt benaderd.” Sterk: “Vroeger werd film op celluloid gedraaid, waardoor de afstemming van beeld en geluid was beperkt; in het digitale tijdperk benadert de bioscoopervaring steeds meer de werkelijkheid; ik word er zelf nog door verrast.” Sterk wil de keuze van Dolby voor JT niet overschatten, maar “Dolby zag in ons een innovatief bedrijf in een innovatieve regio. Dolby Cinema blijft wel een wereldwijde nichemarkt voor visuele spektakelfilms. Voor films als Gooische vrouwen is de huidige standaard hoog genoeg. De andere zalen in Eindhoven bieden daartoe voldoende kwaliteit, zoals goed beeld en geluid en voldoende beenruimte. Klantwaarde is wel doorslaggevend in een concurrerende markt als de hedendaagse bioscoopwereld. Bij JT staat niet het aanbod, maar de vraag centraal.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure   Beeld: Hanneke Wetzer

 

project-info

E-installatie op basis van Engineer & Build
Landelijk installateur Elektropartners verzorgde de engineering en uitvoering van de E-installaties in JT Eindhoven, met als innovatief onderdeel onder meer een zaal met Dolby-geluidssysteem. “Een bioscoopcomplex is ook voor installateurs specifieke materie, waarbij samenwerking met verschillende ontwerppartijen een belangrijke rol speelt, net als een strakke planning”, vertelt projectmanager Ben Jansen.

“JT Eindhoven is een uitdagende opdracht geweest – niet alleen vanwege de bioscooptechniek, ook vanwege de integratie met bestaande bouw en de hoogwaardige samenwerking in zowel engineering als uitvoering. Dit project is volledig in BIM uitgewerkt door een extern bureau en geïntegreerd met andere projectonderdelen”, zegt Jansen. Elektropartners is verantwoordelijk voor het ontwerp van de algehele elektrotechnische installatie, het maken van een lichtontwerp, en het ontwerp van beveiligingsinstallaties voor branddetectie en inbraak en het CCTV-systeem. Tijdens de uitvoering is Elektropartners verantwoordelijk geweest voor de licht- en krachtinstallatie, het energiedistributiesysteem, de lichtinstallatie en noodverlichting, de branddetectie, de overstroombeveiliging, de data- en glasvezelinfrastructuur, de inbraakbeveiliging, de CCTV-installatie, de KNX-installatie, de bediening van de gebouwinstallaties middels touchscreens en de geluidsinstallatie.

Op volle kracht
Het bedrijf uit Heerhugowaard, dat vorig jaar nog de E-installaties van JT-vestiging Hilversum verzorgde, ontwierp niet alleen mee aan de verschillende gebouwgebonden installaties; ook diende in de uitvoeringsfase met partners van de eindgebruiker te worden samengewerkt, zoals voor de Dolby Cinema-zaal. “Bij de installatie van dit systeem – het eerste ter wereld in deze vorm, was bijvoorbeeld een Amerikaans ontwerpteam betrokken. Bioscoopexploitanten maken vaak gebruik van eigen partners voor de specifieke installaties, zoals in Eindhoven ook in het kader van de camera-installatie. Wij hebben een belangrijke rol gespeeld in het ‘stekkerklaar’ maken van de installaties voor deze partijen en daarin een coördinerende rol gespeeld.” Dat hierbij een strakke opleveringsplanning komt kijken spreekt voor zich, zegt Jansen. “Een bioscoop moet meteen op volle kracht kunnen draaien in een klantgerichte business; wij zijn in juli 2014 begonnen met het ontwerp en hebben de klus geklaard in 17 à 18 weken. De oplevering luisterde zodanig nauw dat de eerste vier zalen op 16 december zijn opgeleverd en in gebruik genomen, en de andere twee dagen later.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners