TU Eindhoven BREEAM
02:55
07-07-2017

Eindhoven | hoofdgebouw TU: ‘Het industriële karakter van de gevel blijft behouden’

Het hoofdgebouw van de TU Eindhoven (TU/e) wordt gerenoveerd. Het gebouw is nu bijna gestript en wordt daarna in fasen weer opgebouwd. Hiervoor ligt een weloverwogen plan klaar dat straks ruimte biedt aan 4.000 studenten en 1.100 medewerkers. Opvallend in dit plan is de hoge duurzaamheidsambitie. TU Eindhoven gaat voor het certificaat BREEAM ‘Outstanding’, waarmee zij het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw is met deze hoge duurzaamheidskwalificatie.

Het hoofdgebouw is opgeleverd in 1963 en verkeert nog vrijwel in de oorspronkelijke staat. Dit houdt in dat de voorzieningen niet meer van deze tijd zijn en dat het gebouw volledig is uitgeleefd. Dit zet TU/e voor de beslissing sloop, nieuwbouw of renovatie? “Sloop viel vrijwel onmiddellijk af”, vertelt Mirjam van Rooij, projectmanager Dienst Huisvesting TU/e. “Het hoofdgebouw is zo beeldbepalend voor de campus; het valt niet weg te denken.”

TU Eindhoven

Ambities en strategic areas 
Ter voorbereiding op de renovatie formuleert TU/e haar ambities en de bijbehorende outputspecificaties. Het nieuwe hoofdgebouw moet uitstraling hebben, zijn ‘campus-brede’ functie behouden en getransformeerd worden naar een hoogwaardige werk- en studieomgeving. In het ontwerp moeten ook de strategic areas duidelijk aanwezig zijn. Als het gebouw healthy is, gaan mensen zich hier beter voelen. Op het gebied van energie gaat zij voor het BREEAM ‘Outstanding’-certificaat. Dan nodigt zij vijf gerenommeerde partijen – ‘consortia’ – uit om een ontwerp uit te werken.

Het markante industriële karakter
Het voorstel van Team RSPV – een combinatie van Team V architectuur, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Valstar Simonis en Peutz Installaties wordt uiteindelijk gekozen. Dit team houdt het industriële karakter in stand, dat architect S.J. van Embden in de zestiger jaren bedacht heeft om de industriële herkomst van TU/e te benadrukken. Ook de teamgeest binnen dit consortium spreekt aan. Daarna ligt de uitdaging bij Van Wijnen, die de renovatie gaat uitvoeren.

“Ons contract is vastgelegd op Definitief Ontwerp-niveau”, vertelt Ed Tuinder, senior projectleider van Van Wijnen. “De contractvorm is UAV-GC. Team Van Wijnen (Van Wijnen, partners en comakers) vertaalt het Definitief Ontwerp naar een Uitvoeringsontwerp. Dit team is ook ontwerpverantwoordelijk (Engineer & Build). Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ruwbouw in het gebouw. De montage van de nieuwe gevel is inmiddels gestart en loopt door tot eind 2017. De fijne afbouw start eind mei en de oplevering staat gepland in augustus 2018.”

TU eindhoven

Vooruitstrevend
Tijdens de sloop wordt duidelijk dat architect Van Embden niet voor niets een gerenommeerd architect was in de zestiger jaren. Tuinder: “Je ziet dat hij vooruit dacht. Het gebouw is flexibel uitgevoerd. Sparingen, kolommen en installatieruimtes bieden ruimte voor uitbreiding en modernisering. Deze manier van denken was voor die tijd geweldig vooruitstrevend. Met de BREEAM ‘Outstanding’-ambitie komt het bovendien goed van pas.”

Waarmee niet is gezegd dat diezelfde duurzaamheidsambitie gemakkelijk wordt gehaald. “Werken aan een BREEAM-certificaat meandert door al je werkzaamheden. Alle onderaannemers, partners en leveranciers moeten meedoen en zorgvuldig administreren. De herkomst van materialen, het aantal gereden kilometers en de veiligheid op het bouwterrein moeten schriftelijk worden verantwoord. Anderzijds is het mooi om te bouwen aan het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld.”

Geen gasaansluiting
Het hoofdgebouw, dat na de renovatie ‘Atlas’ heet, heeft straks geen gasaansluiting meer. Verwarming en koeling van het gebouw gebeuren via het campus-brede WKO-systeem. Daarna begint de wederopbouw met vloeren, vides en de prominent aanwezige trap, die de compartimenten met elkaar verbindt. Zomer 2018 is Atlas weer een levendige, inspirerende plek, waar mensen onderzoeken, leren en samenwerken.


Bouwinfo
Opdrachtgever: TU Eindhoven
Design & total engineering: Team RSVP (Team V architectuur, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Valstar Simonis en Peutz Installaties)
Hoofdaannemer renovatie (Engineer & Build): Van Wijnen-Zuid, Rosmalen-Sittard
Installaties: Unica, Oosterhout in samenwerking met Van Galen Klimaattechniek, Rotterdam
Sanering & sloop: Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek, Lichtenvoorde
Bouwperiode: november 2016 – augustus 2018


TU Eindhoven renovatie

i-project-infov3Projectinfo

Omvangrijk sloopwerk
Het hoofdgebouw van de TU in Eindhoven wordt grondig gerenoveerd. In het vernieuwde gebouw worden vanaf 2018 de faculteiten Industrial Design, Industrial Engineering & Innovation Sciences, het College van Bestuur en alle ondersteunende diensten (m.u.v. STU) ondergebracht. Ingrijpende sloopwerkzaamheden zijn onderdeel van het project. Daarvoor is Dusseldorp Sloop-Infra-Milieutechniek verantwoordelijk.

Een omvangrijk project, vertelt directeur René Plaggenburg. “Het gebouw is 170 meter lang, 20 meter breed en de hoogte meet 40 meter. Dat hebben we tot op het betonkarkas schoongemaakt. In totaal gaat het om een vloeroppervlakte van 44.000 m2.”

Het project begon voor Dusseldorp twee jaar geleden. Na een voorsloop werd begonnen aan een grondige asbestsanering. Er werd zo’n 4.000 ton asbesthoudend materiaal uit het gebouw gehaald, maakt Plaggenburg duidelijk. Meer dan gepland. “Bleek dat er een dekvloer met een oppervlakte van 14.000 m² vol asbest zat. Dat was niet voorzien, dus dat heeft wel tot wat vertraging geleid.”

Na de asbestsanering begon de nasloop. Al met al is er 25.000 ton materiaal uit het onderwijsgebouw verwijderd. Momenteel worden de buitengevels onder handen genomen, zegt Plaggenburg. “Dat doen we in goede samenwerking met hoofdaannemer Van Wijnen. We verwijderen alle gevelbekleding. Daarbij zorgen we ervoor dat het gebouw zo kort mogelijk ‘open’ is.” Hij merkt op dat er met speciaal materieel, zoals elektrische kranen, wordt gewerkt en het puin volgens een bepaalde route wordt afgevoerd om overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen. “Daarom wordt het gebouw tijdens het werk dichtgelaten.”

Komende zomer wordt de sloop afgerond waarna Van Wijnen in het gehele gebouw met het herinrichten kan beginnen.


Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | TU Eindhoven

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

SECB NOM keurBarneveld Hazeleger-impressie