Oranje-Nassau
01:40
07-09-2018

Eigentijdse woonwijk met een dorps karakter

Gevarieerd wonen in Oranje-Nassau, Sint Willebrord

In Sint Willebrord, onderdeel van de gemeente Rucphen, wordt momenteel gefaseerd gebouwd aan 106 nieuwe, grondgebonden woningen. Een deel ervan betreft huurwoningen, bestemd voor woningcorporatie Thuisvester, de rest zijn koopwoningen. Die zijn inmiddels allemaal verkocht, vertelt regiomanager Hendrik Hulscher van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling.

Het gaat om een divers aanbod aan woningen, legt Hendrik Hulscher uit, bestemd voor een gevarieerde doelgroep. “De architect van het project, Quadrant, heeft woningen met een uiteenlopende architectuur ontworpen, traditioneel, met klassieke elementen. Het dorp kent een mix van bouwstijlen uit de verschillende tijdperiodes, met daarnaast een afwisseling in projectmatige woningbouw en vooral veel individuele zelfbouw. Met als rode draad het dorpse karakter. Daar sluit dit nieuwbouwproject bij aan. We hebben van tevoren onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat we ons moesten richten op een brede doelgroep, voornamelijk mensen uit Sint Willebrord en omgeving. De kopers krijgen een brede keuze en we houden rekening met bepaalde bewonerswensen.”

Oranje-Nassau

Koninklijk tintje
Van Wanrooij is zowel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project als de bouw, twee van de vijf disciplines van het bedrijf. De andere drie zijn de verkoop van keuken- en badkamerinterieurs, het beheer van commercieel vastgoed en het beheer en onderhoud van vrijesector huurwoningen. De disciplines opereren zowel zelfstandig als in combinatie met elkaar. Het bedrijf is voornamelijk actief in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland, waar het afgelopen jaar 1.500 nieuwe koopwoningen en ongeveer 500 huurwoningen zijn gerealiseerd. Hulscher: “In Sint Willebrord hadden we nog geen bezit. Bovendien was er al een hele tijd niet meer nieuw gebouwd in het dorp. Oranje-Nassau is dus ook bedoeld om de leefbaarheid op peil te houden.” De naam, zegt hij, verwijst naar de ligging van het project, tussen de Irenestraat en de Emmastraat. Hieraan wordt straks nog een nieuwe straat toegevoegd die dwars door de nieuwe wijk loopt: de Máximastraat. “Vandaar het koninklijk tintje.”

Oranje-Nassau

Het project valt uiteen in de deelplannen Oranje en Nassau, elk met 53 woningen, zowel sociale huurwoningen als vrijesector koopwoningen in een ruime variatie: starterswoningen, rij- en hoekwoningen, diverse type tweekappers en een vrijstaande woning. Hulscher vertelt dat de huurwoningen zijn uitgewerkt op basis van NOM (Nul-op-de-Meter). Ze krijgen dus geen gasaansluiting. “We hebben onder meer veel aandacht besteed aan de schil door de gevels goed te isoleren en driedubbel glas toe te passen. Daarnaast zijn de woningen voorzien van duurzame en energiezuinige installaties zoals PV-panelen, warmteterugwinning en een WKO-installatie.”

Doelgerichte benadering
De werkzaamheden verlopen voorspoedig, zegt Hulscher tot slot, en dankzij het grondige vooronderzoek en een gerichte marketingcampagne liep de verkoop van de woningen zelfs beter dan verwacht. “Er lag een mooie uitdaging. Wij hanteren een directe en zeer consumentgerichte marketingwijze waarbij we volop gebruik maken van social media en dergelijke. Daardoor kunnen we de doelgroep heel gericht benaderen. Dat heeft goed uitgepakt. Door te bouwen in een plaats waar we nog geen bezit hadden, hebben we de woningmarkt in Sint Willebrord een nog wat veelzijdiger en aantrekkelijker karakter gegeven.”    

Oranje-Nassau
‘Veel aandacht voor schilisolatie’.

Tekst: Jac Buchholz 
Beeld: Stefan den Buurman
Projectinfo

Vaste partner
In het vraagstuk rondom energietransitie vormen zonnepanelen alweer enige tijd een steeds meer toegepaste oplossing. Ecodome Zonnepanelen is specialist op dat vlak en betrokken bij tal van projecten. Zo ook bij nieuwbouwproject Oranje-Nassau in St. Willebrord.

Mededirecteur Hans Heurkens: “Wij zijn daar werkzaam voor Van Wanrooij, van wie we vaste partner in de keten zijn. We plaatsen daar de zonnepaneelinstallaties die nodig zijn voor de vergunningen en vanwege de duurzaamheidseisen. Omdat het een aantal verschillende woningtypes betreft, wisselt het aantal panelen dat we aanbrengen. Gemiddeld kun je stellen dat de panelen voorzien in een derde van het energieverbruik.”

Hoewel er tussen de twee partijen een aantal algemene afspraken zijn, zegt Heurkens, wordt per project bekeken welke specifieke kenmerken er zijn en hoe tot gerichte oplossingen te komen. Hij geeft aan dat Ecodome Zonnepanelen de werkzaamheden gefaseerd uitvoert. “De eerste woningen zijn al gedaan, de volgende fase start voor ons vlak voor de bouwvak. Het verloopt prima. Zoals gezegd, we hebben veel ervaring en doen dit het hele jaar door. We zijn hier nog geen lastige aspecten tegengekomen.”

Stedenbouw partners

Ballast NedamMariskwartier