Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Eigen ‘Besluit’ is noodzakelijke stap in verduurzaming bouw
“Wij werken toe naar een 100% circulaire wereld.” (Beeld: Christiaan Krouwels)

Eigen ‘Besluit’ is noodzakelijke stap in verduurzaming bouw

In september lanceerde Ballast Nedam Development het zogenoemde eigen ‘Besluit’, naar analogie van het Bouwbesluit. De inhoud omvat onder meer strengere normen voor energie, gezondheid, mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit. Het ‘Besluit’ kondigt tevens aan dat het bedrijf uitsluitend vegetarisch inkoopt en elektrisch rijden als nieuwe norm ziet. CEO Onno Dwars: “Wij moeten deze stappen als bedrijf zelf initiëren voor meer kruisbestuiving in de keten, en hebben het gevoel dat de markt er klaar voor is.”

In de schakels van de bouwketen rondom de vastgoedontwikkelaar zag Dwars recentelijk al goede signalen. “Beleggers en investeerders zijn goed op weg in het stellen van hogere duurzaamheidseisen, net als veel gemeenten, zoals Amersfoort. Dat is echter niet voldoende; wij moeten als vastgoedontwikkelaars zelf de norm stellen. Uitgangspunt van Ballast Nedam Development is een waardensysteem, niet een kostenmodel zoals nu. De stap die wij als bedrijf zetten met het ‘Besluit’ markeert de datum waarop ontwikkelaars het heft in eigen hand nemen; leiden in plaats van volgen.” Niet langer schrijft de overheid minimale eisen voor, bedrijven doen het voortaan zelf. Een even logische als noodzakelijke ontwikkeling, vervolgt Dwars. “Alleen door zelf de normen te verleggen, maken wij de wereld beter.”

‘Dynamisch en uitdagend’

De normen in het ‘Besluit’ van Ballast Nedam Development zijn hierom ‘dynamisch en uitdagend’ en worden aangevuld met nieuwe wanneer mogelijk. Gestuurd wordt op de thema’s energie, gezondheid, mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit. In het licht van deze visie heeft het bedrijf intern meetbare doelen vastgesteld. Ballast Nedam Development maakt alle grondgebonden woningen geschikt voor een duurzame hypotheek; BENG 2 wordt 0 (energieneutraal) en het welzijn van mens én dier staat centraal als onderdeel van één onlosmakelijk natuurlijk systeem waarin plant- en biobased de norm is. Ballast Nedam Development past bijvoorbeeld standaard nestkasten toe in grondgebonden woningen, gecombineerd met een projectspecifiek pakket voor meer biodiversiteit, en voorziet grondgebonden woningen standaard van regentonnen en bergingen van een sedumdak.

CEO Onno Dwars. (Beeld: Marieke Viergever)

‘Minder footprint bedrijfsketen’

Woningen worden modulair en prefab gefabriceerd waar mogelijk en de leefomgeving wordt zo ontworpen dat natuurlijke beweging wordt gestimuleerd. Dwars: “Wij faciliteren standaard deelauto’s bij projecten vanaf 100 woningen en bij alle projecten worden laadplekken voor fietsen mogelijk gemaakt. Wij stimuleren bovendien elektrische auto’s en deelauto’s voor onze eigen medewerkers en als bedrijf wordt voortaan alleen vegetarisch voedsel gekocht. Dat zijn niet slechts druppels op de gloeiende plaat: minder footprint van Ballast Nedam Development geeft de aanzet tot een golfslag van verduurzaming in de gehele keten. Wij werken toe naar een 100% circulaire wereld en een MPG (Milieu Prestatie Gebouwen; red.) van minimaal 0 in elk ontwikkeld project, uiterlijk in 2035.”

‘Bouwers moeten mee’

De MPG heeft een uitgangswaarde van 1 en wordt berekend op grond van een levenscyclusanalyse. “De techniek is het probleem niet: de markt kan het al en wij hebben een uitgebreide track record. Het onlangs getenderde project Horizons in de Amsterdamse Sluisbuurt ontwikkelen wij bijvoorbeeld met een MPG van 0,25.” Er is uiteraard ketenbreed, van overheid tot uitvoerders, werk aan de winkel. In de NOVI zal moeten worden vastgelegd wat voorbeeldgemeenten voorschrijven op het gebied van duurzaamheid. Duurzame bouw is toegevoegde waarde; dat zal beter moeten worden verdisconteerd in de geldverstrekking door banken. Bouwers moeten gewoon mee, stelt Dwars onder meer. “Wij merken als Ballast Nedam Development dat de markt er als geheel klaar voor is en zijn ervan overtuigd met het ‘Besluit’ juiste stappen te zetten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details