Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

Eerste fase van XXL-distributiecentrum op voormalige Philips-site wordt binnenkort opgeleverd 

CAMPUS-A58_1_IMG_3441
Bouwbedrijf Vrolijk realiseert de eerste fase van het distributiecomplex Campus A58, met 4 warehouses en een oppervlakte van in totaal 50.000 m².

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Bouwbedrijf Vrolijk

30 september 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Bouwbedrijf Vrolijk levert binnenkort fase 1A van het XXL-distributiecomplex Campus A58 in Roosendaal op. De firma uit Breda kreeg van Logistics Capital Partners (LCP), gespecialiseerd in logistieke ontwikkeling en asset management, de opdracht om de eerste 4 units van dit impressionante project, goed voor 50.000 m² aan opslag-, overslag- en kantoorruimte, te realiseren. Het distributiecentrum op het voormalige Philips-terrein zal na afwerking in totaal 10 units omvatten, want hierna volgen nog de bouw van fase 1B van de hal – nog eens 50.000 m² – en een apart gebouw van 20.000 m². Het duurde jaren vooraleer de bouwwerkzaamheden van start konden gaan, maar uiteindelijk zullen de bouwpartners slechts 30 weken nodig hebben om deze eerste units te finaliseren.

De gevel bestaat uit een betonnen plint met daarboven sandwichpanelen.

De bouw van Campus A58 op industriezone Majoppeveld-Noord in Roosendaal had nogal wat voeten in de aarde. Het duurde namelijk een hele tijd vooraleer de bouwwerkzaamheden van start konden gaan. Als dit project van de hand van Stripesarchitects op termijn afgerond zal zijn, zal het 10 warehouses omvatten met een grootte variërend van 9.450 tot 13.000 m², met op een mezzanine telkens een kantoorruimte van 1.360 tot 1.650 m². Deze zullen verdeeld worden over 2 gebouwen met ook nog eens 157 docks en 10 gelijkvloerse industriedeuren. “Eerst zijn de bestaande Philips-gebouwen gesloopt en is het terrein volledig gesaneerd. Alleen de markante schoorsteen werd behouden en kreeg een nieuwe stek aan het eind van het perceel, nabij de inmiddels nieuw gerealiseerde centrale entree voor de vrachtwagens”, vertelt projectleider John Roovers van Bouwbedrijf Vrolijk.

“Deze eerste fase van Campus A58 rust op 900 Vibropalen met betonnen fundering. Het grondvlak bestaat uit een raster van 12.000 HSP-palen met daarop de vlakste vloer in heel Nederland. Na de funderingswerken werd een staalconstructie met een hoogte van 14,5 meter gemonteerd.”

Voor de metalen beplating werd op de voorgevel gespeeld met een combinatie van donkergrijze stroken ter plaatse van de kantoren en aluminiumkleurige elementen daartussen.

Een duidelijk stramien met veel vrijheid voor huurders

Dit deelproject omvat 2 compartimenten, die goed zijn voor 4 warehouses met een vrije hoogte van 12,5 meter. Tussen respectievelijk warehouse 1 en 2 én warehouse 7 en 8 is in een eerste fase geen scheidingswand voorzien om zo de toekomstige gebruikers de kans te geven de ruimten zelf in te delen. “De voorgevels bestaan uit een betonnen plint van 2,5 meter hoog, waarin alle docks geïntegreerd zijn, met daarboven sandwichpanelen. Er werd gekozen voor een terugliggende vlakke donkergrijze strook met daarboven afwisselende donkergrijze metalen beplating ter hoogte van de kantoren en met trapeziumvormige aluminiumkleurige beplating ertussen”, gaat de projectleider verder. “Op de andere gevels werden boven de plint gekleurde stroken voorzien, variërend van donkerblauw onderaan tot lichtblauw bovenaan en daartussen lichtgrijs. Er werd gekozen voor aluminium kozijnen en het dak, dat geschikt is voor zonnepanelen in de toekomst, kreeg een kunststof bedekking.”

Dit deelproject omvat 4 warehouses met een vrije hoogte van 12,5 meter. Tussen de warehouses is geen scheidingswand voorzien, om zo toekomstige gebruikers de kans te geven de ruimten zelf in te delen.

Strakke planning

Toen de bouwwerkzaamheden van start gingen, werd een strakke planning vooropgesteld. Bouwbedrijf Vrolijk startte in week 8 van dit jaar en in week 43 wordt er opgeleverd. “Aangezien er een woonwijk aan de site grenst, hebben we er uiteraard een punt van gemaakt om zoveel mogelijk met de omwonenden te communiceren. Hierbij hebben we onder meer Bewuste Bouwers ingeschakeld. Er werd ook aandacht besteed aan duurzaamheid, met een efficiënt verwarmingssysteem op basis van donkerstralers, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en lichtstraten die voor extra daglichtinval moeten zorgen”, sluit Roovers af. “In de toekomst volgt nog fase 1B, goed voor nog eens 50.000 m², en wordt nog een apart gebouw gerealiseerd met onder meer de pompkamers voor de sprinklers, twee watertanks, de toevoer van water en gas en een berging. We voeren ook de infrastructuurwerken uit: betonnen wegen, asfaltwerken, wadi’s, de omheining en hekken én de bijbehorende parkeerplaatsen voor personen- en vrachtwagens.”  

Boven de betonnen plint op de andere gevels werd gebruik gemaakt van gekleurde stroken variërend van donkerblauw (onder) tot lichtblauw (boven) met daartussen lichtgrijs.

Bouwinfo

Opdrachtgever
Logistics Capital Partners, Eindhoven

Architect
Stripesarchitects, Eindhoven

Hoofdaannemer
Bouwbedrijf Vrolijk, Breda

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details