Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Eerst de borstweringselementen, daarna de staalconstructie
De entree is uitnodigend en prominent aanwezig.

Eerst de borstweringselementen, daarna de staalconstructie

Dealen met de problemen van deze tijd

In Eerbeek verrijst het nieuwe bedrijfspand voor Schut Systems. Het pand is licht en transparant. Niet alleen in het kantoorgedeelte, maar ook in de productiehal is volop daglichtinval geregeld voor een optimale werksfeer. De entree en showroom liggen als een dubbele eyecatcher aan de voorzijde.

Het kantoorgedeelte heeft een zwarte langwerpige gevelsteen met een horizontale textuur.

Voor de invulling van het pand had Schut Systems duidelijke wensen op het gebied van functionaliteit en uitstraling. Zo ging de voorkeur uit naar een strakke vormgeving met industriële look. Tegelijkertijd moest het pand openheid en transparantie uitstralen. Bezoekers en personeel moesten zich er welkom voelen, plezierig kunnen werken en genieten van het omliggende groen. Ook op het gebied van functionaliteit was het plaatje helder. Gedacht werd aan een ruime productiehal en een royaal kantoorgedeelte, beide met de mogelijkheid tot uitbreiding.

De rode bedrijfskleur komt overal terug.

Toegankelijk, transparant en overzichtelijk

“De wens van toegankelijkheid en transparantie is duidelijk vertaald in de entree”, vertelt Jan Willem Nijenhuis, projectleider van Zweersbouw. “Deze is uitnodigend en prominent aanwezig. Direct daarnaast ligt de showroom met zijn grote raampartijen. Er is onderscheid gemaakt tussen de productiehal met opslagruimte en het kantoorgedeelte. De hal heeft een lichtgrijze, verticale gevelbekleding; het kantoorgedeelte is ingepakt met een zwarte langwerpige gevelsteen die juist zorgt voor een horizontale textuur.”

Duidelijke routing

Eenmaal binnen treft de bezoeker een duidelijke routing naar de vergaderruimte, showroom, werkplaats en kantoren. Zowel buiten als binnen komt steeds de bedrijfskleur rood terug. De rode wanden in de entree en de vide zijn doorgetrokken naar de productiehal, waarachter zich de trap naar de personeelsvoorzieningen bevindt. Toch is ook in dit bedrijfsgedeelte de transparantie uitstekend bewaakt. Nijenhuis: “Medewerkers en bezoekers hebben vanuit alle gangen in het kantoorgedeelte zich op de productieruimte. Hiermee wil Schut Systems uitdragen dat zij trots is op haar machines en productieprocessen.”

Op 9 september was het pand werkbaar.

Uitdagingen van deze tijd

“Het was een bouwproject met de uitdagingen die kenmerkend zijn voor deze tijd”, blikt Nijenhuis terug. “De prijzen rijzen de pan uit en leveringen zijn onzeker, waardoor het een halszaak wordt om de deadline te halen. Voor Schut Systems werd bijvoorbeeld de staalconstructie te laat geleverd. Hierdoor stond onze hele planning op z’n kop. We hebben toen de montage van de staalconstructie en die van de borstweringselementen omgedraaid. Best een risicovolle keuze. Als de staalconstructie staat, heb je immers meer houvast. Het is gelukkig wel goed gegaan. Later hebben we de staalelementen tussen en achter de borstwering gemonteerd.”

Hoe inventief ook, de late levering van het staal leverde wel vertraging op. “Die hebben we weggewerkt door gedurende de bouwvakvakantie door te werken. Op 9 september hebben we opgeleverd en op 20 september is Schut Systems overgehuisd. Nog niet alles was toen af, maar het pand was werkbaar en fraai. De opdrachtgever wilde de gemiddelde uitstraling van dc’s overstijgen en ik vind dat hij daarin is geslaagd.”  

Transport en grondwerk gebaseerd op bijna een eeuw ervaring

Het grondwerk voor Schut Systems wordt uitgevoerd door De Groot Beekbergen. Zij legt de buitenriolering aan en sluit deze aan op het gemeenteriool. Daarnaast treft zij de infiltratievoorzieningen voor het regenwater, zoals de aanleg van wadi’s waarin het water kan bezinken. 

“Dat grondwerk kun je aan ons overlaten”, vertelt Marcel de Groot. “De geschiedenis van ons familiebedrijf gaat terug tot 1925. Aan kennis en ervaring ontbreekt het dus niet. De uitdaging zit in de planning. Terwijl wij ons werk doen, moet het gebouw bereikbaar blijven en moet ook de aannemer zijn werk kunnen doen. Speciaal hiervoor is er een zeer ervaren kraanmachinist van ons op het werk. Deze doet de dagelijkse aansturing, lost problemen op en waarborgt de kwaliteit.”

Korte lijntjes

Deze logistieke planning gebeurt tijdens vergaderingen en tussentijdse overlegmomenten. “We runnen De Groot Beekbergen met zijn drieën”, vertelt De Groot. “Mijn vader, mijn broer en ik. We nemen alle drie beslissingen; dat houdt de lijntjes kort. We kunnen snel het roer omgooien als dat nodig is.”

Voor de uitvoering van haar werkzaamheden beschikt De Groot over een uitgebreid materieelpark en gepassioneerde, ervaren mensen. Ook voor grootschalige projecten zoals Schut Systems is zij uitstekend uitgerust. “Voor het transport van asfalt, zand, vervuilde grond, et cetera hebben we trekker-opleggers, kippers en autokranen. Voor het grondwerk maken we gebruik van onze eigen kranen en shovels. Dat is ook wel nodig, nu ook grote partijen zoals bosbeheerders, gemeentes en bouwbedrijven gebruikmaken van onze diensten. Daarnaast verkopen we zand en grind en verhuren we afvalcontainers.” 

Metal stud wanden en systeemplafonds

Tot op zes meter hoogte

E.M.S. Afbouw Didam plaatste voor Schut Systems de metal stud wanden en systeemplafonds. Voor de doorgewinterde specialist in afbouwwerkzaamheden verliepen de werkzaamheden probleemloos. “Alleen de grote hoogte in de hal was iets spannender dan gemiddeld”, vertelt Rob Sanders, projectleider van E.M.S. Afbouw. “Bij een hoogte van zes meter moesten we hoogwerkers inzetten om onze werkzaamheden uit te voeren.”

Tekst | Liliane Verwoolde    Beeld | E.M.S. Afbouw Didam

Voor E.M.S. Afbouw Didam zat de uitdaging meer aan de logistieke kant. Om tijdig te kunnen opleveren, was zij gebonden aan een strakke planning. “Hier verdient Zweersbouw een compliment”, merkt Sanders op. “Zij ging heel goed met die hoge tijdsdruk om. Zo bewaakte zij de goede sfeer op het werk. Daar hebben alle partijen voordeel bij als ze van elkaar afhankelijk zijn.”

E.M.S. Afbouw Didam plaatste de systeemplafonds.

De volledige afbouw onder een dak

Door voor de wanden en plafonds E.M.S. Afbouw in te schakelen, maakte Schut Systems slechts gebruik van een deel van de dienstverlening van E.M.S. Afbouw Didam. Het bedrijf is een afbouwer in de brede zin van het woord. Zij plaatst glazen wanden en afscheidingen binnen kantoren, voert tegelwerk uit, is sterk in vloerafwerkingen en voert schilderwerken uit. Sanders: “We leveren het hele plaatje. Waar nodig leggen we die pvc-vloer en als het nodig is, pakken we het sauswerk van dat wandje er ook even bij. We doen er alles aan om onze opdrachtgevers écht te ontzorgen. Waarom acht partijen in huis halen, als je de volledige afbouw op een adres kunt regelen?”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Schut Systems, Eerbeek
  • Constructie Constabiel, Velp
  • Ontwerp Architectuur Studio Wezenberg, Doesburg
  • Installatieadvies Installatiebedrijf Theo de Jong, Hindeloopen
  • E-installaties Boks Elektra, Eerbeek
  • W-installaties Alferink Installatietechniek, Groenlo
  • Aannemer Zweersbouw, Eerbeek
  • Bouwperiode maart – september 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details