Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Eentonige wijk wordt aantrekkelijk, duurzaam woongebied

Eentonige wijk wordt aantrekkelijk, duurzaam woongebied

De wijk Akkerwinde/Boterbloemweg in Alphen aan den Rijn knapt zienderogen op. De sterk verouderde woningen – betonnen casco’s met metselwerk – worden een lust voor het oog. Bovendien voldoen zij straks aan de strengste eisen voor Bijna Energie Neutrale Woningen (BENG). Het buitengevelisolatiesysteem van Sto Isoned BV, aangebracht door IJsselmonde, draagt hieraan bij.

De verduurzaming betreft 199 sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonforte uit Alphen aan den Rijn. “Deze woningen hebben al langer onze aandacht”, vertelt projectleider ontwikkeling Wim van Wijngaarden van Woonforte. “Ze waren eentonig en bewoners klaagden over vocht en tocht. Tegelijkertijd zijn het ruime woningen die de potentie hebben om nog jaren mee te gaan. We besloten ze dan ook te upgraden tot A++ woningen. Nul-op-de-Meter volgt in een later stadium, want de cv-ketels zijn pas drie jaar oud.”

Trias energetica

Woonforte betrok Willems Vastgoedonderhoud en Bloemen Architecten bij het project, om de ambities om te zetten in een hoogwaardig duurzaam en esthetisch plan. Willems Vastgoedonderhoud dacht op technisch en energetisch gebied mee. “We benaderen zulke projecten vanuit de trias energetica”, vertelt directeur Sander Willems van Willems Vastgoedonderhoud. “We zorgen eerst dat de schil van de woningen goed is en kijken daarna naar duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen. Vanuit deze gedachte passen we triple glas en buitengevelisolatie toe. In de woningen komt ventilatie met warmteterugwinning.”

“We werken de begane grond af met steenstrips in polymetrisch verband.”

 

Dikke isolatielaag

De buitengevelisolatie wordt op twee manieren aangebracht. Omwille van de snelheid worden de langsgevels van de twee- en drielaagse woningen voorzien van een prefab systeem met isolatie van Sto. De kopgevels van de twee- en drielaagse woningen, plus de gevels van de eenlaagse woningen worden in het werk voorzien van het buitengevel­isolatiesysteem van Sto. IJsselmonde, het vaste applicatiebedrijf van Sto, brengt dit systeem aan. “Het systeem bestaat uit een lijmlaag met daarop een isolatiepakket, een vezelversterkte spanningsverdelende laag en een eindafwerking”, zegt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde. “Op dit werk is de isolatielaag maar liefst 23 en 29 centimeter dik. Hierdoor komen de kopgevels een stuk verder naar buiten. Om dit wat tegen te gaan, verlijmen we het systeem niet op de oude buitengevel maar op het binnenspouwblad.”

Steenstrips in bijzonder metselverband

“In de eindafwerking komt het hoge kwaliteitsniveau van dit project tot uiting”, vervolgt Oostenbrug. “We werken de begane grond af met steenstrips in polymetrisch verband. Dit metselverband lijkt willekeurig aangebracht, maar dat is allerminst het geval! Het afwisselende, levendige gevelbeeld wordt versterkt doordat de drielaagse woningen andere steenkleuren hebben dan de een- en tweelaagse woningen. De eerste en tweede verdiepingen van alle woningen voorzien we van stucwerk.”

Tevreden bewoners

De drielaagse woningen zijn gereed. Momenteel wordt gewerkt aan de tweelaagse woningen, de eenlaagse woningen volgen daarna. Willems: “In de opstartfase vereisten de planning, afstemming en het wind- en waterdicht maken van de drielaagse woningen extra aandacht. En door de coronacrisis lag het werk tijdelijk stil. Inmiddels voeren we de werkzaamheden weer uit, in een tempo van één woning per dag.” Van Wijngaarden voegt toe: “Dit is een zeer groot project. Ondanks de lastige opstart zijn de communicatie en samenwerking goed. Dit heeft ertoe bijgedragen dat het werk nu naar wens verloopt. En wat voor ons het belangrijkst is: de bewoners hebben een mooie, comfortabele woning waar zij zeer tevreden mee zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details