Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Eenheid in verscheidenheid
In het ontwerp behoudt elke school zijn eigen identiteit.

Eenheid in verscheidenheid

In het centrumgebied van Lincolnpark, een nieuwe woonwijk in Hoofddorp-Zuid, opent in 2023 een nieuw onderkomen voor het Hoofdvaart College, Praktijkschool De Linie en Internationale Schakel Klas (ISK) Haarlemmermeer. In het gebouw van circa 9.000 m2 krijgen alle drie de scholen hun eigen plek, maar ze kunnen ook faciliteiten delen. In opdracht van onderwijsgroep Dunamare en op basis van een Design & Build overeenkomst realiseert Wind Design + Build een aantrekkelijk, uitnodigend en zeer duurzaam schoolgebouw, waarin veel aandacht is voor gezondheid, circulariteit en biodiversiteit.

De 20 betrokken en vakbekwame architecten, bouwkundig ingenieurs, engineers, projectmanagers en projectleiders van Wind Design + Build realiseren turnkey/general contracting projecten in heel Nederland. “Wij zijn verantwoordelijk vanaf de eerste schets tot en met de exploitatie, waarbij opdrachtgevers volledig worden ontzorgd”, vertelt directeur Roelof Wind. “Onze specialiteit is de Design & Build realisatie van sporthallen, zwembaden en multifunctionele centra, maar we zijn ook al jaren thuis in de scholenbouw. De afgelopen jaren hebben we onder andere projecten mogen uitvoeren in Emmen en Beilen. Zowel deze, als het project in Hoofddorp, smaken naar meer! Waar de kaders voor bijvoorbeeld sporthallen en zwembaden heel normatief zijn, kunnen we in de scholenbouw nog meer onze creativiteit kwijt.”

Gekozen is voor herkenbare entrees en een groene uitstraling voor het gebouw én de buitenruimtes.

Dynamisch en integraal ontwerp

Het Design & Build project in Hoofddorp werd gegund op basis van een aanbesteding, vertelt Wind. “Het ontwerp voor dit project is gemaakt door De Architecten van Team 4, in coproductie met Wind Architecten Adviseurs, Odv Interieur Architecten en idverde (buitenruimte). In ons voorlopige ontwerp hebben wij niet alleen de plattegronden reeds uitgewerkt, maar ook de kleuren en materialen al bepaald. Wat de selectiecommissie met name aansprak, was de dynamiek van ons ontwerp, evenals de ‘eenheid in verscheidenheid’. In ons ontwerp behoudt elke school zijn eigen identiteit. Herkenbare functies zijn bovendien duidelijk gepositioneerd. Zo bevinden alle praktijkruimtes zich op de begane grond, waardoor een optimale interactie met de omgeving ontstaat. Daarnaast hebben we rekening gehouden met flexibiliteit. Ons ontwerp is aanpasbaar en uitbreidbaar, waarmee we maximaal inspelen op toekomstige trends. Bijvoorbeeld door het gebruik van flexibele wanden kunnen de scholen binnen het gebouw uitbreiden, inkrimpen of verschuiven. Tot slot hebben we gekozen voor herkenbare entrees en een groene uitstraling voor het gebouw én de buitenruimtes. De commissie was overtuigd dat ons ontwerp met veel kennis van en begrip voor het onderwijs tot stand is gekomen.”

Verrassende ontwerpelementen

Dunamare én de scholen hechtten veel waarde aan een duurzaam, energieneutraal, groen en gezond gebouw. Een flinke uitdaging, volgens Wind, omdat de footprint voor het gebouw compact is. “Er moest een omvangrijk programma geïntegreerd worden, op een beperkt aantal vierkante meters. Zo wilden we een maximale hoeveelheid groen integreren, zonder in te boeten aan nuttige (buiten)ruimte om te ontspannen, bewegen en ontmoeten. Op het dak is gezocht naar de ideale verhouding tussen sedum en PV-panelen. Bovendien moesten in het gebouw drie scholen, een ruime, opdeelbare kantine, een kassencomplex, een bewegingslokaal en een fietsenberging geïntegreerd worden. Een spanningsveld, maar ook een hele mooie uitdaging die geleid heeft tot verrassende ontwerpelementen. Door ook een deel van het dak in te zetten als schoolplein, ontstaat een onderscheidend ontwerp in al zijn facetten.”

In de nieuwbouw moest een omvangrijk programma geïntegreerd worden, op een beperkt aantal vierkante meters.

Bijzonder contrast

Kenmerkend voor het plan van Wind Design + Build is dat de voorkant van de school heel functioneel en formeel is gehouden, met een gemetselde gevel en praktische gevelopeningen, terwijl de pleinzijde juist heel weelderig is. “Opvallend zijn niet alleen de sprongen in de gevel, maar ook de variëteit in gevelmateriaal”, aldus Wind. “Door een uitgekiende mix van staal, hout en diverse profielen ontstaat een bijzonder contrast, die ook is doorgetrokken naar het interieur én de schoolpleinen. Waar voor de ene school een organische aankleding heeft gekregen met een vijverpartij en weelderig groen, is voor de andere school juist gekozen voor een meer hoekig en kantig ontwerp. Daarmee krijgt elke school zijn eigen, passende oplossing en kunnen scholieren straks gemakkelijk door het gebouw navigeren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details