Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Een wereldprimeur: Museum stelt volledige collectie tentoon

In najaar 2021 gaat het officieel open: het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Drie en een half jaar na de start op 17 maart 2017 stapten de eerste bezoekers het eerste publiek toegankelijke museumdepot binnen.

Reflecting building reflecting

1 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het is niet zomaar een project, want dit bijzondere complex in het Museumpark van zo’n 15.000 vierkante meter groot is een wereldprimeur.

EEN DUURZAAM PROJECT

Het werk omvatte onder andere het bouwen van het collectiegebouw met een museale opslag van kunstobjecten, een expertisecentrum voor beheer en onderhoud, een filmzaal, presentatieruimtes en een entree met koffiecorner ten behoeve van het Museum Boijmans Van Beuningen. Het is ook nog eens een duurzaam project vanwege de warmte-koude opslag, de regenwateropslag, de grijswater-opslag, en het gebruik van materialen met een duurzame herkomst, zoals gerecycled beton.

WAAROM ZO’N NIEUW DEPOT?

Al 170 jaar lang groeit de wereldberoemde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Momenteel bezit het zo’n 151.000 objecten waarvan slechts 1 op de 10 tentoongesteld werd. De rest lag verspreid in de vele depots en was niet toegankelijk voor publiek. Naast dat vele stukken achter slot en grendel lagen, lag op die opslagplaatsen ook aantasting en wateroverlast op de loer en liet de veiligheid en duurzaamheid te wensen over.

Het is voor het eerst dat een museum het volledige depot toegankelijk maakt voor publiek. De objecten zijn niet alleen te bezichtigen, maar bezoekers kunnen ook zien hoe er onderhouden, gerestaureerd en geconserveerd wordt.

De eerste plannen waren om 20 of 40 procent toegankelijk te maken. Maar op een bepaald moment vroeg men zich af waarom ze het niet volledig toegankelijk zouden maken. De uitdrukking ‘Uit het oog, uit het hart’ geldt niet meer voor het museum. Veel van wat musea doen, gebeurt namelijk in het donker. Maar met dit depot werd dat deel in het licht gebracht.

En zo geschiedde. Het museum besteedt in 2019 bijna 85 miljoen euro aan het Depot Boijmans van Beuningen, een glinsterend, spiegelend gebouw wat de ‘Ark van Noach’ wordt genoemd.

EEN SPRONG VOORWAARTS VOOR ROTTERDAM

Nu het museum opgeleverd is, zal het depot de volledige collectie van 151.000 kunstwerken van het museum bevatten, evenals kantoren van curatoren, conservatiestudio’s, een bioscoop, een restaurant en een daktuin. Bezoekers kunnen onder begeleiding van gidsen en bewakers tussen de opbergrekken lopen. De directeur van het depot hoopt dat het 150.000 tot 250.000 mensen per jaar zal aantrekken.

Dit project is een sprong voorwaarts voor Rotterdam en het vertegenwoordigt een verschuiving in het denken over de toegang van het publiek tot alles wat een instelling bezit. Gemiddeld is slechts 6 tot 7 procent van de meeste grote museumbezit op elk moment te zien.

Aangezien museumcollecties de afgelopen decennia steeds uitgebreider zijn geworden, proberen instellingen over de hele wereld twee primaire mandaten in evenwicht te brengen: enerzijds het beschermen en behouden van collecties en anderzijds het zoveel mogelijk delen met het publiek.

FUTURISTISCH VAARTUIG

Van een steenworp afstand lijkt het alsof het centrum van Rotterdam een futuristisch vaartuig rijker is geworden. De structuur is modern, met muren van spiegelglas die zo’n 40 meter omhoog buigen en de ijzergrijze wolken en de gebroken skyline van de stad weerspiegelen.

Wil jij aan de slag op toonaangevende projecten zoals deze? Dan ga je natuurlijk naar velox.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%