In de route naar een circulaire economie zullen fabrikanten het verschil gaan maken. Dat zegt Danny Decaluwaert, Project Manager East bij Hydro Building Systems. “Pas wanneer fabrikanten hun supply chain helder inzichtelijk hebben, werken met traceerbare materialen, groots inzetten op afvalvermijding, hergebruik en recycling en zorgen voor onafhankelijke en eerlijke certificeringen, wordt het kaf écht van het koren gescheiden en kunnen we komen tot een gesloten materiaalkringloop.” Hydro Building Systems, gekend van de merken SAPA en WICONA, neemt hierin graag het voortouw door aluminium schroot volledig in eigen beheer in te zamelen, te verwerken en te recyclen voor gelijkwaardig hergebruik.
Vanaf dit moment koopt Hydro Building Systems in eigen beheer post-consumer schroot op in projecten. Hierbij gaat het om oude ramen, deuren en gevelsystemen die aan het eind van hun technische levensduur zijn gekomen, vertelt Decaluwaert. “In een latere fase wordt hier ook pre-consumer schroot (zaagresten/productieafval) van klanten aan toegevoegd. Door beide aluminium afvalstromen hoogwaardig en binnen Europa te recyclen, worden schade op de ontginningslocatie, uitputting van niet-hernieuwbare grondstoffen, het verbruik van niet-hernieuwbare energie én de uitstoot van broeikasgassen flink beperkt. Daarmee zijn onze aluminium producten veel milieuvriendelijker dan primair aluminium.”
“Duurzaamheid is key binnen onze organisatie”, benadrukt Decaluwaert. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de volledige waardeketen van de aluminiumproductie en willen bijdragen aan een rechtvaardige samenleving en een circulaire economie, door een verantwoorde productie, circulaire producten en een volledige decarbonisatie van onze processen tegen 2050 of eerder. Om hiertoe te komen, willen we nog verder groeien in de productie van hernieuwbare energie, het gebruik van extern gecertificeerd low carbon aluminium en de recyclage van post-consumer en pre-consumer schroot. Het doel voor dit jaar is om deze ambitie verder uit te rollen. Zowel binnen ons bedrijf als richting onze relaties. Van gevelbouwers tot opdrachtgevers en architecten.”
Het hoogwaardig recycleren van post-consumer aluminium is al lange tijd corebusiness van Hydro. “Nieuw is dat wij het post-consumer en pre-consumer schroot nu ook in eigen beheer gaan opkopen bij onze klanten”, aldus Decaluwaert. “Hierdoor zijn we opnieuw een pionier in de markt en kunnen we onze relaties nog actiever bij onze circulaire ambitie betrekken. Bovendien kunnen wij hen laten ervaren hoe waardevol aluminium schroot eigenlijk is.” Door post-consumer schroot in eigen beheer in te kopen, wordt een constante aanvoer van waardevol aluminiumschroot verzekerd, vertelt hij. “De eigen opkoop van post-consumer schroot geeft bovendien de mogelijkheid om grote volumes aluminium een gelijkwaardig tweede leven te geven. Hierbij garanderen we dat oude aluminium ramen weer nieuwe aluminium ramen worden, oude aluminium deuren weer nieuwe aluminium deuren en oude aluminium gevels weer nieuwe aluminium gevels. Onze supply chain is helder, transparant en voor iedereen inzichtelijk en kan perfect naar de bron getraceerd worden. Zo maken we de duurzaamheidscirkel rond.”
Aluminium kan volledig gerecycled worden, zonder verlies van kwaliteit of materiaaleigenschappen, míts de recyclage hoogwaardig en volgens de meest recente technologie gebeurt. “Volgens schattingen is jaarlijks in Europa zo’n 5 miljoen ton aan post-consumer aluminium beschikbaar, dat 100% hergebruikt kan worden”, weet Decaluwaert. “Maar wij leven in een vrije schrootmarkt en verliezen bijna de helft hiervan aan landen zoals China. Wij willen dit tij graag keren, door klanten te stimuleren om het aluminium ín Europa te houden, verwerken en recyclen. Dit is niet alleen beter voor onze industrie, maar ook voor onze groene transitie én werkgelegenheid.”
De socialistische schrijver Bertolt Brecht zei ooit ‘Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral’. “Zo geldt dat ook voor de recyclage van post-consumer aluminium”, meent Decaluwaert. “Daarom betalen wij klanten een eerlijke prijs. Op projectniveau maken terugnamegaranties bovendien steeds vaker onderdeel uit van de overeenkomst. Echter moeten hiervoor de neuzen van alle stakeholders de juiste kant op staan. Daarnaast moeten de vergunningen en logistieke en administratieve processen hiervoor perfect op orde zijn. Op dit moment wordt een pilotproject uitgevoerd in Brussel, waarin we dit tot in detail beproeven.”
Met de huidige processen vereist de productie van primair aluminium een grote hoeveelheid energie, weet Decaluwaert. “Dit vertaalt zich in een overvloedige uitstoot van CO2 (bij gebruik van fossiele brandstoffen voor de energieproductie; het belangrijkste broeikasgas én de directe oorzaak van de klimaatverandering). Door het smelten van post-consumer aluminium kan tot 95% van deze energie worden bespaard, terwijl dankzij hoogwaardige recyclage een grondstof van exact dezelfde kwaliteit kan worden verkregen.” De gemiddelde CO2-voetafdruk van aluminium dat in Europa wordt verbruikt, bedraagt 8,6 kg CO2 per kg aluminium, weet hij. “Hydro gaat hierin een flinke stap verder. Voor onze profielsystemen werken wij standaard met Hydro CIRCAL 75R, waarin 82,1% post-consumer schroot is verwerkt en dat een CO2-footprint heeft van slechts 1,9 kg CO2 per kg aluminium. Op aanvraag is bovendien Hydro CIRCAL 100R beschikbaar voor projecten, met een CO2-footprint van minder dan 0,5 kg CO2.”
Alle aluminiumschroot dat door Hydro wordt ingezameld, ondergaat een strenge selectie, benadrukt hij. “Het wordt over verschillende opeenvolgende stappen gezuiverd. Onze fabriek in Dormagen was hierbij de pionier en heeft een specifieke techniek ontwikkeld, waarbij het aluminium effectief gescheiden wordt van andere materialen zoals kunststoffen, glasresten, staal, magnesium, mangaan, koper, zink, silicium, titanium en chroom. Bovendien wordt post-consumer en pre-consumer schroot separaat ingezameld en verwerkt. Het gerecycled aluminium (aluminiumchips) wordt met exact de juiste legering naar onze smelterij in Clervaux vervoerd, waar het finaal wordt ontlakt. Vervolgens wordt het in de smeltoven gebracht en worden er CIRCAL billets gegoten voor het vervaardigen van nieuwe en hoogwaardige SAPA en WICONA profielsystemen.” Het gehele recyclingproces is extern gecertificeerd door DNV-GL. Het hoogwaardig recyclageproces dat in Dormagen en Clervaux op punt werd gezet, is en wordt intussen
uitgerold naar nieuwe recyclagesites van Hydro in Europa, het VK en de VS.