De hernieuwbouw van het Dulon College vereist op meerdere plaatsen een aanpassing of uitbreiding van de staalconstructie. Zo wordt een vleugel verlengd en een andere vleugel verbreed. Te midden van deze vleugels komt een schitterend atrium, gerealiseerd met vakwerkspanten. Ten slotte komen er directe verbindingen tussen de twee verdiepingen tellende vleugels, in de vorm van stalen loopbruggen en corridors.
Er zijn meerdere factoren die de staalconstructie van het Dulon College voor W. ten Ham Constructie aantrekkelijk maken. Om te beginnen is het een project in Ede, de plaats waarin ook W. ten Ham Constructie gevestigd is. “Dat maakt het project tot een thuiswedstrijd”, vertelt Wilco ten Ham, werkvoorbereider en calculator van W. ten Ham Constructie bv.
Op de tweede plaats behoort het project – waarmee bijna tweehonderd ton staal is gemoeid – tot de grotere projecten en op de derde plaats zijn meerdere aspecten van het werk complex en uitdagend.
“De engineering van het werk is uitgevoerd door de hoofdconstructeur en de constructeur van Rots Bouw”, vertelt Ten Ham. “We hebben dus een sterke basis aangeleverd gekregen en kunnen ons volledig richten op de uitvoering. Bovendien hebben we een ruime ervaring met scholen. Toch vormen het atrium en de loopbruggen behoorlijke uitdagingen. Het vakwerkspant voor het atrium is achttien meter lang en opgebouwd uit drie hoofdkokers, die onderling verbonden zijn met diagonaal geplaatste kokers. Bij de twee loopbruggen vormen de verticale delen tegelijk de kozijnen. Verbindingen met bouten zijn dan geen optie. Alle verbindingen moeten keurig worden weggewerkt.”
Gelukkig is er binnen W. ten Ham Constructie veel ervaring en kennis aanwezig. “Een deel van onze vakmensen is al meer dan 25 jaar in dienst, waardoor deze kennis van de ene generatie op de andere wordt overgedragen. Daar zijn we best trots op.”