Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Een sporthal bouwen vraagt om een creatieve benadering’

‘Een sporthal bouwen vraagt om een creatieve benadering’

Het bouwen van een sporthal is een specialiteit op zich. Zeker tegenwoordig, nu de eisen steeds scherper en veelomvattender worden. Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft zich die specialiteit eigen gemaakt. Het bedrijf is regelmatig bij de bouw van sporthallen betrokken.

In onder meer Dokkum en Almere zijn door Bouwgroep Dijkstra Draisma gerealiseerde sporthallen al volop in gebruik; op Texel en in Eelde wordt momenteel gebouwd aan nieuwe sporthallen. Die worden na de bouwvak opgeleverd. Kenmerkend voor die gebouwen: de primaire functie is nog steeds sporten. Maar, vertelt projectorganisator Jelmer Dijkstra, van een sporthal wordt veel meer gevraagd, door uiteenlopende doelgroepen. “Multifunctionaliteit is een belangrijke vereiste. Een sporthal wordt gebruikt door allerlei verenigingen en door het onderwijs, maar het moet ook mogelijk zijn er andersoortige evenementen in onder te brengen. Dat sluit aan bij de toegenomen maatschappelijke rol die de sporthal in de loop der jaren heeft gekregen.”

Goede voorbereiding
Dijkstra wijst vervolgens op het belang van een goede voorbereiding. Daarbij kan er op traditionele wijze worden aanbesteed of worden partijen door middel van een tender bij elkaar gebracht. “Onze rol is om mee te denken over hoe we de gewenste sporthal zo efficiënt mogelijk kunnen bouwen. Daarnaast verzorgen we het op één lijn brengen van partijen. Dat vraagt om een creatieve benadering en het bedenken van slimme oplossingen, samen met de andere betrokken partijen, om zo bijvoorbeeld tot een goede balans te komen tussen functionaliteit, esthetica en duurzaamheid. En om te voldoen aan alle eisen.” Hij noemt als voorbeeld de sporthal in Texel, waar onder meer ook een turnvereniging onderdak heeft. “Dat betekent dus het aanleggen van een landingskuil. Andere eisen daar waren dat moest worden voldaan aan de voorschriften van onder meer NOC*NSF en de KVLO. Bovendien betrof het een vrij grote hal, bestaande uit vijf delen. Dat komt niet vaak voor.”

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Texel

 

Akoestiek
De akoestiek is volgens Dijkstra eveneens altijd een belangrijk aandachtspunt. “Je kunt dan in het voortraject wel voor een bepaalde oplossing kiezen, maar als de uitstraling daarvan niet aansluit bij de wensen van de opdrachtgever, moet je op zoek naar een alternatief; een gelijkwaardig alternatief.” En dat is waar Bouwgroep Dijkstra Draisma zich in onderscheidt, geeft hij aan. “We zorgen ervoor dat het alternatief ook helemaal voldoet aan de eisen. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Als we iets beloven, dan maken we het ook zo. We beschikken over een eigen kwaliteitsteam dat dit van het begin tot het eind van een project beoordeelt en terugkoppelt naar de opdrachtgever.”

Duurzaamheid
Tot slot noemt hij nog het aspect duurzaamheid, dat in de loop der jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. “Daardoor worden er hogere eisen aan de installaties gesteld en zijn die installaties omvangrijker geworden. Maar dat moet wel nog steeds in de sporthal kunnen worden ingepast. Dat geldt overigens ook voor de sportapparatuur, die is eveneens complexer geworden. Er gaat tegenwoordig heel wat meer in een sporthal dan een klimrek en twee basketbalnetten. Het spelen en bewegen is steeds meer divers geworden. Voor ons ligt er de mooie uitdaging om sporthallen te realiseren die dat mogelijk maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?