Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een optimaal circulair bedrijfspand
Het nieuwe bedrijfspand van DAVO, een voorbeeld voor andere circulaire nieuwbouwprojecten

Een optimaal circulair bedrijfspand

Uitgeverij DAVO wordt straks de gebruiker van een pand dat is gebouwd met de hoogst mogelijke graad van circulariteit. Hiervoor werden met name in de staalconstructie innovatieve stappen gezet. Deze is voorzien van Biocoat® en kan op termijn eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt.

“Het bouwen van een volledig circulair pand stond al vanaf 2016 op ons verlanglijstje”, vertelt Aniek Averesch, projectadviseur bij Circulairstaal. “Circulair bouwen neemt echter pas sinds een jaar concrete vormen aan. Wij moesten op zoek gegaan naar een bouwer die het concept mee wilde ontwikkelen en een gebruiker die onze ambitie wilde omarmen.” Met het staalconcept van Brink Staalbouw ‘Circulairstaal’, Metron Vastgoed en Aan de Stegge Twello kwam het nieuwbouwplan voor Uitgeverij Davo op tafel voor een optimaal circulair bedrijfspand.

De staalelementen werden verbonden met boutverbindingen

Intensieve zoektocht

Bij de ontwikkeling van het pand stonden steeds drie pijlers centraal. Het pand moest herbruikbaar, losmaakbaar en minimaal belastend voor het milieu zijn. Het vereiste een intensieve zoektocht om de passende producten en concepten te verzamelen. “Uiteindelijk zijn de toegepaste bouwmaterialen voor 80% circulair”, vertelt Teun Wesselink, technisch projectleider bij Aan de Stegge Twello. “De resterende 20% zit in de fundering. Niet volledig circulair, wel zeer CO2-arm.”

Circulaire en demontabele staalconstructie

Bijzonder innovatieve stappen werden gezet bij de staalconstructie. Bij het ontwerp werd vanaf het eerste moment rekening gehouden met het feit dat de constructie na een periode weer volledig demontabel moest zijn en herbruikbaar voor andere doeleinden. Daarom werden de staalelementen niet aan elkaar gelast, maar verbonden met boutverbindingen. Deze aanpak verminderde tevens de CO2-uitstoot. De traditionele, kleurgebonden coating werd vervangen door een beschermende Biocoat®, een duurzame en transparante poedercoating.

Vooral bij de staalconstructie werden innovatieve stappen gezet

Terugkoopgarantie

Circulairstaal en alle andere ruwbouwleveranciers geven een terugkoopgarantie op de materialen. Ook dat maakt het project uniek. Door alle gebruikte materialen te registreren en terugneemgaranties af te spreken met de leveranciers blijft er op lange termijn zicht op de gebruikte grondstoffen en kunnen deze bij sloop opnieuw worden ingezet. Het gebouw blijft daarnaast meer geld waard, omdat onderdelen niet gesloopt hoeven te worden, maar opnieuw inzetbaar zijn.

Hoe ambitieus ook, circulaire stappen worden nog niet altijd enthousiast ontvangen. “In de meeste gevallen wordt er gefocust op BREEAM; circulariteit blijft nog steeds een lastig item”, zegt Averesch hierover. “Staalbouwbedrijven zien hergebruik als een bedreiging voor hun dienstverlening. Het circulaire bedrijfsgebouw van DAVO heeft het acceptatieproces in een stroomversnelling gebracht. Het gebouw fungeert nu al als voorbeeld voor andere circulaire nieuwbouwprojecten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details