Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een optimaal binnenklimaat, zonder afhankelijk te zijn van fossiele bronnen
De vleugel, die op de begane grond is gelegen, heeft een nieuwe invulling gekregen met kantoren, spreek- en vergaderunits én een nieuwe kantine.

Een optimaal binnenklimaat, zonder afhankelijk te zijn van fossiele bronnen

Bedrijfsverzamelgebouw stapt over op all-electric

In navolging van de woningbouw stappen ook steeds meer utiliteitsgebouwen over op all-electric oplossingen voor verwarmen, koelen en ventileren. Een mooi voorbeeld hiervan is het bedrijfsverzamelgebouw op de Pompmolenlaan 10 in Woerden, waar BLR-Bimon recent een Variable Refrigerant Flow (VRF) warmtepompsysteem én CO2-gestuurde ventilatie installeerde.

Het bedrijfsverzamelgebouw op de Pompmolenlaan 10 in Woerden, waar BLR-Bimon recent een Variable Refrigerant Flow (VRF) warmtepompsysteem én CO2-gestuurde ventilatie installeerde.

Het oude restaurant van het bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Middelland Zuid is compleet verbouwd. Bovendien heeft de vleugel, die op de begane grond is gelegen, een nieuwe invulling gekregen met kantoren, spreek- en vergaderunits én een nieuwe kantine. “Omdat de bestaande cv-ketels en koelunit na ± 25 jaar aan het eind van hun technische levensduur waren gekomen, was dit een mooie gelegenheid om te verduurzamen”, vertelt René Jansen, projectleider bij BLR-Bimon. “In opdracht van vastgoedorganisatie CBRE hebben wij een compleet nieuw en all-electric klimaatsysteem voor de voormalige restaurantvleugel uitgeëngineerd en geïnstalleerd. Tussen augustus en december 2021 hebben wij de bestaande cv- en koudwaterinstallatie in de vleugel losgekoppeld van de rest van het gebouw én het gebouwbeheersysteem. Vervolgens hebben wij een nieuw en autonoom functionerend VRF-systeem aangelegd. Dankzij dit lucht/lucht-warmtepompsysteem worden comfort, rendement en energiezuinigheid in de vleugel naar het allerhoogste niveau gebracht. De circa 80 kW verwarmingsvermogen wordt niet langer geleverd door fossiele bronnen, maar duurzaam opgewekt door de warmtepompen.”

De binnendelen hebben ieder hun eigen bediening.

Onafhankelijk verwarmen en/of koelen

Aan de basis van het VRF-systeem liggen twee buitenunits, die middels een leidingcircuit zijn gekoppeld aan veertien binnendelen in verschillende capaciteiten. “Gekozen is voor een driepijpssysteem van Mitsubishi Heavy Industries, waarmee ruimtes onafhankelijk van elkaar verwarmd en/of gekoeld kan worden”, vertelt Jansen. “Een specifieke wens van onze opdrachtgever. Zeker in het voor- en naseizoen komt het namelijk regelmatig voor dat aan de schaduwzijde van het gebouw nog verwarmd moet worden, terwijl de zonzijde al om koeling vraagt. Dankzij de directe expansie wordt zonder vertraging op de verwarmings- en koelvragen van alle gebruikers gereageerd.” 

Installaties op het dak.

De binnendelen hebben ieder hun eigen bediening, vertelt hij. “Dankzij een nieuw regelsysteem kunnen zij bovendien eenvoudig gemonitord én beheerd worden vanaf de centrale receptie. Zo wordt voorkomen dat ruimtes worden verwarmd en gekoeld die niet in gebruik zijn en kan flink op de energiekosten worden bespaard.” Naar wens kan BLR-Bimon ook op het systeem inloggen om de status van de installaties te controleren, parameters aan te passen en/of storingen uit te lezen.

Vraaggestuurde ventilatie

Voor de vraaggestuurde toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht heeft BLR-Bimon een WTW-ventilatiesysteem met twee luchtbehandelingskasten aangelegd. Elke luchtbehandelingskast beschikt over een hoog rendement warmtewiel, waardoor 90-95 procent van de afgevoerde energie (warmte) wordt teruggewonnen. Verse geconditioneerde lucht wordt aangevoerd via de VRF-units en via roosters in alle ruimtes. “CO2-sensoren garanderen hierbij dat elke ruimte exact de juiste hoeveelheid verse lucht krijgt toegediend”, aldus Jansen. 

Naast de klimaatinstallaties stond BLR-Bimon in voor de sanitaire installaties. Zo realiseerde het Montfoortse installatiebedrijf ook de afvoeren en watervoorzieningen voor de keuken. In de toekomst zullen ook de andere verdiepingen op deze wijze worden aangepakt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details