Nu de ruwbouw van REC P is afgerond, monteert Donec Afbouw in het hele universiteitsgebouw de binnenwanden en plafonds. Ook dit gebeurt volgens de regels van het circulaire bouwen. Een gedeelte van de materialen wordt hergebruikt.
Circulair bouwen is een verschijnsel in opkomst en dat is voor Donec Afbouw niet anders. “Het is al eerder op ons pad gekomen”, vertelt Stef Broeks, directeur van Donec Afbouw, “maar nog niet op deze schaal. Het verschilt van bouwen met nieuwe materialen, maar het gaat prima.”
Uit het beplatingsmateriaal voor hergebruik selecteert Donec Afbouw eerst de platen die hiervoor geschikt zijn. Vervolgens zet zij deze in als de eerste laag van dubbele beplatingen. Zo worden de hergebruikte panelen aan het oog onttrokken en is het eindresultaat als nieuw. Ook als isolatiemateriaal verrichten de gebruikte panelen uitstekende diensten. Broeks realiseert zich dat circulaire projecten de toekomst zijn en dat deze steeds vaker voor zullen komen. “Vanuit dit perspectief is dit een interessant project. Het is een welkome opstap naar het nieuwe bouwen.”
Een uitdaging van andere orde is de ligging, in het hart van Amsterdam. Het ontbreekt hier aan opslagruimte, waardoor de aanvoer van materialen extra aandacht vraagt. “Bij elke levering moeten onze mensen op de bouwlocatie klaarstaan om deze op te vangen en binnen te zetten. Deze just-in-time leveringen eisen een strakke planning. Gelukkig zijn de lijntjes kort. Dat vergemakkelijkt het overleg hierover.”
Inmiddels zit voor Donec Afbouw de helft van het werk erop. Om het gebouw in september te kunnen opleveren, zal zij er nog flink aan moeten trekken. “De tijd is krap. Anderzijds is het een mooi project met een hoog afwerkingsniveau. De universiteit kan hier weer lang mee vooruit.”