Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een opgetild landschap met daaronder verstopte winkels in Rosmalen
Een render van de woontorens, het landschap en de ecotoren.

Een opgetild landschap met daaronder verstopte winkels in Rosmalen

Voor het project De Groote Wielen in Rosmalen lag al een stedenbouwkundig plan klaar. Aan Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten de vraag om binnen die kaders verdere plannen te ontwikkelen voor winkels, horeca en een woonblok. “Een mooi project om op te pakken”, vertelt projectarchitect Jeroen van Poppel.

“Rialto Vastgoedontwikkeling vroeg ons om binnen een architectenselectie een ontwerp te maken voor het centrumplan van De Groote Wielen”, begint Van Poppel. “Onze insteek was om met een kritische blik naar het stedenbouwkundige plan te kijken. Waar liggen de sterke punten en waar liggen kansen voor verbetering? Met dat in ons achterhoofd hebben we een schetsontwerp gemaakt. Daarbij hebben we ook een klein beetje buiten de lijntjes van het stedenbouwkundige plan gekleurd. Dat werd zo gewaardeerd dat we de selectie hebben gewonnen.”

De balustrades van de woontoren.

Van schets naar vergunning

Het werk van een architect begint allemaal bij het schetsontwerp. “Daarin leggen we de hoofdlijnen vast. Hoe zit een gebouw in elkaar, waar komen de woningen, hoe veel worden het er en waar komen de entrees? Daarnaast maak je een schets van hoe alles er uit zou kunnen zien.”

“Na die eerste ideeën komt er een voorlopig ontwerp, waarin we al meer rekening houden met de uitwerking van het plan. Denk aan het materiaal dat we willen gebruiken en hoe je dat toepast in het ontwerp. Of het maken van de plattegronden. Al deze stappen gaan natuurlijk in overleg met alle betrokken partijen. Je wilt natuurlijk tot een technisch haalbaar eindresultaat komen!”

De Groote Wielen vanaf het water.

De eerste uitdaging was één van de gebruikers van de te ontwerpen panden. “De eerste uitdaging van de strakke planning. Doordat een van de supermarkten voor de zomer van 2023 het pand moest betreden, zijn het ontwerp en de technische uitwerking in een pressure cooker tot stand gekomen. Het vroeg om een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer Wijnen Bouw, adviseurs en wij als architect.”

Opgetild maaiveld

De grootste uitdaging in het project lag al verankerd in het stedenbouwkundig plan van SVP Architectuur en Stedenbouw. “In het plan was ruimte voor twee torens, op een opgetild maaiveld. Onder dit maaiveld is ruimte voor het winkelprogramma. Dat betekent dat het dak van de commerciële plint niet zomaar een dak is, maar een ruimte waar bezoekers overheen lopen, recreëren, boeken lezen en van het uitzicht kunnen genieten. Je maakt van een dak eigenlijk een park, en dat was een mooie uitdaging.”

De woontoren en de ecotoren in het echt.

Toch gingen de architecten nog een stapje verder. “Een beeldbepalend element zijn de borstweringen van de ronde terrassen. Die borstweringen zijn opgebouwd uit ranke, stalen kokertjes en verwijzen met hun architectuur naar de afgeronde zachte randen van de commerciële plint. Deze borstwering is specifiek voor dit project ontwikkeld, door aannemer Van Wijnen en Trahecon.”

Bij dit soort projecten maakt het architectenbureau zich altijd hard voor de kwaliteit van het ontwerp. “Je wilt de unieke elementen uit je tekeningen werkelijkheid zien worden. Van Wijnen heeft ons heel erg geholpen met het realiseerbaar maken van onze ideeën. Het was een kwestie van bloed, zweet en tranen, maar we zijn er ontzettend trots op!”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Rialto Vastgoedontwikkeling B.V.
  • Architect Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten
  • Aannemer Van Wijnen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details