Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een ontwikkelingsproces met uitdagingen

Een ontwikkelingsproces met uitdagingen

‘Van het begin tot het eind hebben we er bovenop gezeten’

Technische Unie bouwt een nieuw bedrijfspand van 7.500 m². In het pand op bedrijvenpark Westraven krijgt zij een kantoorruimte, winkel, experience centre, opleidingscentrum en logistiek cross-dock onder één dak. 

Borghese Logistics was de eigenaar van de grond waarop het nieuwe bedrijfspand van Technische Unie wordt gebouwd. Deze kocht het perceel aan in 2015 en in 2018 kwam zij via een makelaar in contact met diverse geïnteresseerde partijen. Het wensenpakket van Technische Unie en de mogelijkheden leken het best op elkaar aan te sluiten. Dit resulteerde in een turnkey-koopovereenkomst tussen Technische Unie en Borghese Logistics. “Als we eenmaal overeenstemming hebben, kan onze cliënt rekenen op een begeleiding van A tot Z”, vertelt Jelle Hogetoorn, vastgoedontwikkelaar Logistiek bij Borghese Logistics.

het-pand-kijkt-uit-op-het-amsterdam-rijnkanaal-kopieren

Het pand kijkt uit op het Amsterdam-Rijnkanaal.

 

Wensenpakket

Het wensenpakket van Technische Unie was uitgebreid. Het nieuwe onderkomen moest kunnen fungeren als overslagpunt voor fijnmazige distributie naar haar klanten en eindgebruikers in de regio. In het gebouw moest een experience center voor duurzaamheid, kantoorruimte en opleidingscentrum worden ingericht en het dak – ingericht met zonnepanelen – moest tevens kunnen fungeren als showroom voor zonnepanelen. Hogetoorn: “We hebben toen samen met de TU en de architect een ontwerp gemaakt dat aansloot op het totale wensenpakket.”

Tijdens deze ontwikkelingsfase werd al gauw duidelijk dat het gebouw het best in twee gedeeltes kon worden gesplitst: één voor de logistieke activiteiten en één voor de winkel/showroom en kantooractiviteiten. Zodra het voorlopige ontwerp op papier stond, werd Pleijsier Bouw ingeschakeld om mee te denken over hoe het ontwerp het best kon worden uitgevoerd.

het-perceel-heeft-een-uitstekende-bereikbaarheid-kopieren

Het perceel heeft een uitstekende bereikbaarheid.

 

Intensieve operatie

“Met name de aanleg van de riolering was lastig”, vertelt Hogetoorn. “Het perceel is prachtig gelegen, zo direct aan het Amsterdam-Rijnkanaal, maar het water loopt hier heel langzaam weg. In overleg met Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is toen gekozen voor een infiltratieriool voor de waterafvoer naar het gemaal. Dit was – zowel op waterbouwkundig als op wegenbouwkundig gebied – een grote operatie. Er waren veel deskundigen bij betrokken en dat vroeg om veel overleg en afstemming met elkaar.”

Lange voorbereidingstijd

“We ontwikkelen veel distributiecentra en meestal op locaties die hiervoor nadrukkelijk bedoeld zijn”, vervolgt Hogetoorn. “Maar hier was dat minder vanzelfsprekend. Zo ligt het gebouw ook in de nabijheid van een opslag voor gevaarlijke stoffen, wat weer vroeg om afstemming met gemeente en provincie. De uiteenlopende functies van het gebouw hebben een lange voorbereidingstijd gevraagd. Maar begin 2019 ging de nieuwbouw van start en in het voorjaar 2020 verwachten we de oplevering.”

Technische Unie kan dan haar klanten nog beter bedienen. Een aantal locaties kan worden samengevoegd, de bereikbaarheid is uitstekend, het opleidingscentrum is zichtbaarder geworden en het experience centre laat zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Hogetoorn: “We zijn trots op het resultaat. Dit gebouw betekent een verbetering van het gebied en een toegevoegde waarde voor Utrecht en omgeving. Het gebouw heeft een speelse opzet en past in de omgeving. Zelfs de parkeerplaatsen hebben een groene uitstraling. Bij onze kernwaardes geven we altijd aan dat Borghese Logistics ‘er bovenop zit’. Dat hebben we gedurende dit hele traject waargemaakt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details