Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een nieuwe bestemming voor de Maranathakerk
Het gebouw werd volledig gestript en opnieuw ingericht.

Een nieuwe bestemming voor de Maranathakerk

Maisonnettes en jongerenzorg

Triplets Vastgoed transformeert in Rijnsburg de voormalige Maranathakerk tot een aantal maisonnettes voor verhuur en een permanent en tijdelijk logeeradres voor jongeren met een beperking. “De gemeente wilde dat het monumentale karakter van het kerkgebouw behouden bleef en dat het een maatschappelijke functie kreeg.”

De Maranathakerk in Rijnsburg.

Initiatiefnemer Huibert Kralt heeft wel ‘iets’ met kerken. Strandde zijn eerste poging om de Bethelkerk te verbouwen tot een woonhuis voor zichzelf en zijn gezin, bij de Petrakerk lukte dit wel. En toen kwam de Maranathakerk in de verkoop. “Ik had, toen ik bezig was met de Bethelkerk, eigenlijk al een driekerkenplan gemaakt voor deze kerken. Dus ging ik ook voor deze kerk in gesprek met de gemeente om mijn plannen toe te lichten. Het was een secuur proces met de monumentencommissie, maar ik kan wel zeggen dat de gemeente Katwijk heel veel medewerking heeft gegeven. Het proces begon wat lastig, omdat burgers het moeilijk hadden met de sluiting van de kerk, maar uiteindelijk kwam het goed. De gemeente wilde wel graag dat het monumentale karakter van het kerkgebouw behouden bleef en dat het een maatschappelijke functie kreeg.” 

Logeeropvang, woonstudio’s en maisonnettes

Na enkele strubbelingen kwam er een samenwerking tot stand met ’s Heeren Loo, zorgaanbieder voor mensen met een beperking. Deze huurder gaat op de begane grond en eerste etage van de kerk logeeropvang aanbieden aan jongeren die bij hun ouders in de regio wonen. Daarnaast komen er vijf woonstudio’s voor cliënten die zelfstandig met begeleiding kunnen wonen. De tweede en derde verdieping van het gebouw worden ingericht met negen maisonnettes voor particuliere verhuur aan mensen met een gemiddeld inkomen en voor starters die het moeilijk hebben op
de woningmarkt. 

Het inhijsen van de elementen bleek een flinke opgave.

Duurzaamheid en uitdagingen

Verbouwde Kralt zijn ‘eigen kerk’ nog grotendeels zelf, met hulp van familie en vrienden, voor dit project pakte hij dat anders aan. Via zijn bedrijf Triplets Vastgoed werden verschillende partijen ingeschakeld om de kerk te verbouwen. Het gebouw werd goed geïsoleerd: wanden en dak werden nageïsoleerd en er kwamen geïsoleerde vloeren in. Achter de glas-in-loodramen kwam een nieuwe laag dubbel glas. Het gas is eruit en het gebouw draait nu volledig op warmtepompen. Ook liggen er inmiddels zonnepanelen op het dak. Voor de binnenwanden werd gekozen voor een prefab wandensysteem: in mortel gegoten metalstudwanden. Kralt: “Dat leverde nog wel wat uitdagingen op. Zo mochten we het dak van de kerk er niet afhalen om deze elementen naar binnen te hijsen. Uiteindelijk hebben we die panelen laten maken in een maat die toch door de deur naar binnen kon en daarna binnen aan elkaar geschroefd. Daarnaast zijn kerken niet heel maatvast en zitten er vaak afwijkingen in de maatvoering.” Door deze tegenvallers liep de bouw zo’n twee maanden vertraging op. Het is de bedoeling dat het pand eind mei, begin juni wordt opgeleverd. 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Huibert en Reina Kralt
  • Uitvoering Triplets Vastgoed
  • Architect Onderwater Architecten Rijnsburg
  • Staalwerk Van Hoogeveen
  • Wanden Re-buildit
  • Vloeren Reppel
  • Binnenafbouw Global
  • Trappen Van der Geest
  • Schilderwerk C&M Schilders
  • Installaties Vink & Roos
  • Buitenwerk Van Den Burg Hoveniers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?