Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een logistieke uitdaging

Een logistieke uitdaging

Koel- en vriescellen bepalen het tempo

Willy Naessens Nederland is momenteel op maar liefst 10 locaties aan het werk, van klein tot heel groot. Met projectleider Edwin van Boxtel sprak Stedenbouw over de bouw van het nieuwe warehouse van VTS Transport & Logistics.

VTS Transport & Logistics is gespecialiseerd in het transport en de logistiek van farma- en healthcare producten door geheel Europa. “Directeur Jeroen de Bont is samen met directeur Joost Hafmans van VTS om de tafel gegaan. Zij maakten afspraken over de water- en winddichte basis. Vervolgens is een aantal pakketten samengesteld voor de afbouw. Een aantal zaken heeft de klant zelf geregeld, zoals de koelinstallaties en stellingen, de rest hebben wij gerealiseerd.” 

Het kantoorgedeelte is geplaatst over twee bouwlagen.

Het project bestaat uit ca. 8.101 m2 verdeeld over drie bouwlagen. De begane grond beslaat ca. 6.975 m2, de eerste verdieping ca. 242 m2 en de tweede verdieping ca. 642 + 242 m2. Het kantoorgedeelte is geplaatst over twee bouwlagen. Het pand wordt gerealiseerd op industrieterrein ‘Saxe Gotha’ te Boxmeer en dient als state-of-the-art GDP farma warehouse. De capaciteit van het warehouse is 20.000 palletplaatsen en het magazijn is geschikt voor de opslag van koel-, vries- en diepvriesproducten tot zelfs -45°C.

De capaciteit van het warehouse is 20.000 palletplaatsen.

Box in box

Van Boxtel: “In eerste instantie is de betonnen buitenschil gemaakt, met hierin de koel- en vriescellen. Zij werden box in box geplaatst, met 19 meter hoge wanden. Een betonnen gebouw maken is voor ons als specialist geen grote uitdaging, maar het was belangrijk om de koelvriescellen op tijd klaar te krijgen. Dit bepaalde het tempo van de andere werkzaamheden. Ook moesten wij twee keer zoveel materieel plaatsen voor de koelinstallatie; als de ene uitvalt dan moet de andere het opvangen.”

De vriescel die kan koelen tot -45°C, een PGS-15 ruimte waar grondstoffen voor medicijnen opgeslagen worden, moest aan veel specifieke eisen voldoen. “Het vergt veel detaillering en moet bouwkundig goed in elkaar steken. Alle details zijn van belang, zoals de kaders van deuren en vloerverwarming. In deze ruimte moest ook een CO2 blusinstallatie komen, waarvoor veel leidingwerk nodig was.”

Het magazijn is geschikt voor opslag van koel-, vries- en diepvriesproducten.

Alles door één deur

Ondanks deze bouwkundige details was de grootste uitdaging volgens Van Boxtel de logistiek. “Aan de achterkant van het bouwterrein bevindt zich een bos, het pand is helemaal ingeklemd met maar één ingang. Door deze ‘deur’ moest het hele gebouw neergezet worden. Dat vroeg om een hele strakke planning, zodat we in acht maanden tijd het hele pand konden realiseren. Zelfs de 16 meter lange binnenwandpanelen van 20 cm dikte zijn allemaal goed aangekomen, het is ontzettend goed verlopen.” Dit heeft Willy Naessens mede te danken aan KIM Nederland. “Zij heeft het project erg goed voorbereid en in goede banen geleid. Op de gedetailleerde visuele planning was precies te zien welk paneel naar binnen ging, wat er klaar was en waar wij mee verder konden. Het plaatsen van de wanden was hierbij de rode draad. Op een bepaald moment stond de planning wat onder druk, maar dankzij de goede samenwerking van alle betrokken partijen is het gelukt. Het project ziet er van buitenaf redelijk eenvoudig uit, maar het gebouw is overal van voorzien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details