Kozijnrecycling
01:32
15-08-2018

Een knap staaltje ‘kozijnrecycling’

Het voormalig KPN-kantoorcomplex op het Maanplein in Den Haag wordt omgebouwd tot een appartementencomplex met 266 vrije sector huurwoningen, verdeeld over verschillende bestaande en nieuwe gebouwen. Om zo min mogelijk materiaal te verspillen, zijn de kozijnen in de bestaande situatie grotendeels behouden en aangepast aan de nieuwe functie. Een unieke situatie, ook voor systeemleverancier Intal. 

Als vaste relatie van Pleijsier Bouw werd Intal in eerste instantie benaderd om de mogelijkheden te bekijken voor het aanpassen van de geanodiseerde aluminium kozijnen in de bestaande panden. “De bestaande bebouwing is destijds voorzien van de Intal Therm 60-serie”, begint Rudy Schipper van Intal. “Aangezien het een kantoorfunctie betrof, konden slechts enkele ramen geopend worden. Het idee was om een deel van de ramen om te bouwen tot draai-/kiepexemplaren. We hebben daartoe een paar kozijnen bij wijze van proef succesvol omgebouwd.”

Kozijnrecycling

Slanke profilering
Aanvankelijk was het de bedoeling om een aantal valramen om te bouwen tot draai-/kiepramen, maar gaandeweg het project werd de opdracht voor Intal groter en uitgebreider en het project loopt nu nog steeds. Schipper: “In totaal gaat het om de herbestemming van tien gebouwen waarbij diverse bestaande gebouwen opgehoogd zijn en worden met een aantal nieuwe lagen. Ook voor de nieuwbouw hebben we de kozijnen aan Pleijsier Bouw mogen leveren, echter zijn deze uitgevoerd in de moderne IT77-serie. Deze serie heeft betere isolerende eigenschappen en past optisch perfect bij de bestaande en tevens slanke IT60-serie. Voor de aannemer is het natuurlijk ideaal om zowel de aanpassingen aan de oude als de levering van de nieuwe kozijnen bij één partij te kunnen onderbrengen.”

Uitwisselen van componenten
Het aanpassen van de oude kozijnen ging verder dan alleen de transformatie van valraam naar draai-/kiep. “Op veel plekken zijn stukken uit de gevel gefreesd om verdiepingshoge kozijnen te kunnen realiseren”, zegt Schipper. “We hebben zoveel mogelijk componenten van de bestaande serie kunnen uitwisselen, want we hebben nog steeds profielen en onderdelen van de oudere series op voorraad. Dat maakt dat we inderdaad dergelijke projecten succesvol kunnen transformeren, zonder de hele gevel te moeten slopen. Alle bestaande kozijnen die niet van functie zijn veranderd, hebben we nagelopen en waar nodig weer werkend gemaakt. Anders dan de bestaande kozijnen die zijn geanodiseerd, zijn de nieuwe kozijnen in een RAL-kleur gepoedercoat.”

Kozijnrecycling
Hier en daar zijn verdiepingshoge kozijnen gerealiseerd.

Het project loopt voor Intal nu een klein jaar. “Inmiddels hebben we de kozijnen in acht gebouwen aangepast en in nieuwstaat teruggebracht. En het einde is nog niet in zicht. Behalve de kozijnen hebben we overigens ook alle kantoorentrees (tourniquets en schuifdeuren) vervangen door bewonersentrees, compleet met toegeleverde postkasten, et cetera. Een mooi en onverwacht groot project voor ons. Ook hier weer komt onze kracht – een flexibel systeemhuis dat snel kan inspelen op onvoorziene situaties – ten volle tot zijn recht.     

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Intal

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Over Intal

Stedenbouw partners

Hotel JakartaGreen Apple