Licotec
02:06
07-08-2018

Een integrale aanpak van duurzame dakconstructies

Bijzondere dakconstructies met (triple)glas, B.I.P.V. en/of kunststof geven een gebouw niet alleen een unieke uitstraling, maar ook bijzondere eigenschappen. Om hier optimaal invulling aan te geven, zijn een nauwkeurige advisering, engineering, productie én montage onontbeerlijk, waar Licotec Daklicht BV maximaal in voorziet. Dat bewijzen diverse referentieprojecten in ons land, waaronder de nieuwbouw van het NS-station in Assen en de restauratie van het Amstel Hotel in Amsterdam.

Het nieuwe NS-station in Assen is afgelopen mei geopend voor publiek. Naast de markante entree en glazen wand valt met name de imposante, driehoekvormige dakconstructie in het oog. Het binnendeel van deze dakconstructie is voorzien van een kunststof kap van 60 bij 60 meter, waardoor overdag geen verlichting in het gebouw benodigd is. Om de kap heen wordt binnenkort sedum aangebracht, voor een optimale afwatering. “Wij werden twee jaar geleden door de Powerhouse Company bij het project betrokken, die samen met De Zwarte Hond de ontwerpcombinatie voor het NS-Station vormt”, vertelt Albert Riggeling, Verkoopleider/Projectmanager bij Licotec Daklicht BV. “Aanvankelijk was een volledig glazen overkapping voor het entreegebouw bedacht, maar die bleek te zwaar voor de onderliggende houtconstructie. Daarom werd gezocht naar een lichter alternatief, waarvoor wij niet alleen advies hebben uitgebracht maar ook diverse ontwerpen hebben aangedragen. De oplossing werd uiteindelijk gevonden in een twaalftal gebogen en gevormde zadeldaken in enkelwandig massief polycarbonaat, die in de nok op de houten constructie zijn afgesteund. Een uitdagende klus voor onze engineers, omdat geen profiel hetzelfde was. We hebben het hele werk in 3D/BIM uitgewerkt, waarna we – na goedkeuring door de architect, opdrachtgever ProRail, de gemeente Assen en aannemer Hegeman Beton- en Industriebouw in eigen beheer de productie en montage hebben verzorgd. Het profielsysteem van de dakconstructie is geïnspireerd op de zadeldaken die wij eerder voor het Centraal Station in Rotterdam hebben ontwikkeld.”

Licotec
Amstel Hotel Amsterdam.

Nieuw opzetprofiel
In 2017 was Licotec tevens betrokken bij de restauratie van het Amstel Hotel in Amsterdam, vertelt Riggeling. “Burgy Bouwbedrijf vroeg ons al in een vroeg stadium mee te denken over de vervanging van het serredak aan de waterzijde, dat regelmatig voor lekkages zorgde. Samen hebben we een warme opname op locatie uitgevoerd, waarna wij een advies voor optimalisatie hebben uitgebracht. Aanvankelijk was het idee om sec de glasplaten te vervangen, maar dit bleek niet afdoende om de lekkages te ondervangen. Om te voorkomen dat ook de complete dragende constructie vervangen moest worden, hebben wij speciaal voor dit project een klein opzetprofiel ontwikkeld en laten extruderen, die met zijn pootjes in het rubberkader van het bestaande vliesgevelprofielsysteem valt. Hierdoor is een nieuwe en onzichtbare waterdichte lijn in het profielsysteem ontstaan, waardoor we een nieuwe wind- en waterdichtheidsgarantie konden afgeven.” 

Licotec

Complexe dakvorm
Niet alleen de korte doorlooptijd van het project, maar vooral de complexe dakvorm zorgde voor grote uitdagingen, vertelt hij. “Om een korte doorlooptijd te garanderen, hebben we de bestaande kap gefaseerd gedemonteerd en ingemeten. Op onze productielocatie in Duiven hebben we vervolgens alle elementen van een nieuw Licotec beglazingssysteem voorzien.” In navolging van het Amstel Hotel benut Licotec het nieuwe opzetprofiel ook in andere renovatieprojecten waar de waterdichting en/of thermische scheiding niet meer optimaal zijn.

Licotec

Over Licotec
Licotec Daklicht BV is gespecialiseerd in het technisch ontwerpen, produceren en uitvoeren van complete duurzame dakconstructies voor onder andere winkelcentra, stadions en bedrijfsgebouwen. Voor elk project verzorgt het bedrijf zowel de 2D- of 3D/BIM-engineering, het tekenwerk en de constructieberekeningen. Het eigen productiebedrijf staat daarbij garant voor maatwerksystemen van hoge kwaliteit en veiligheid. Met de zelfontwikkelde aluminiumprofielen van Licotec kunnen grote, zelfdragende constructies worden gerealiseerd met onder meer (triple)glas, B.I.P.V. en/of kunststof, eventueel in combinatie met een RWA-installatie.

Licotec
‘Lichte dakconstructies van hoge kwaliteit’.


Licotec
Marketing 8
6921 RE Duiven

T  +31 (0)26 319 47 00
info@licotec.nl
www.licotec.nl

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Licotec Daklicht BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners